vineri, 9 martie 2012

Voi cânta Preaiubitului!

"Voi cânta Preaiubitului meu un cântec despre via Lui: Iubitul meu avea o vie pe un deal fertil. 2 A săpat-o, a curăţat-o de pietre şi a sădit în ea cele mai alese viţe. I-a zidit un turn de pază şi i-a săpat un teasc. Apoi a aşteptat să facă struguri buni, dar ea a făcut struguri sălbatici." Isaia 5:1-2

Cine e Preaiubitul? 
Cine e vita? 
Despre ce scrie, vorbeste, canta Isaia aici? 
Ce legatura este intre vita si Iuda? 
Si vorbeste despre Dumnezeu ca despre Preaiubitul lui?
Pentru cei care nu cred in Dumnezeu sau cred dar doar ca si idee, cantecul lui Isaia pare a unui om care a fost pe la magazinul cu etnobotanice. 

Preaiubitul = Celui pe care Il iubesc, Dumnezeu Creatorul, Dumnezeu Mantuitorul. 
Via = Iuda
Dumnezeu a ales un pamant fertil, nu oriunde, nu de orice fel, nu hleios, nisipos, impadurit, in desert. Cel mai bun pamant, acolo unde razele soarelui scalda pamantul, unde solul este de cea mai buna calitate. A sapat un dig de jur imprejur ca sa aibe apa, ca sa fie un semn de avertizare ca nu e drum public, nu e imas pentru vite, nu e un loc in paragina. L-a curatat de pietre, l-a sapat si a sadit cele mai bune, alese, rodoase, .... extraordinare vite. Si nu a facut numai atat. A planuit pentru ea si un viitor. A sadit un turn de paza, sa fie supravegheata, sa nu intre nimeni sa o distruga animalele salbatice sau oamenii rau voitori. Si-a pregatit un teasc in care sa zdrobeasca strugurii culesi din vie. A avut pregatit si un loc special unde sa depoziteze vinul.

Dar ... asteptarea i-a fost zadarnica. Strugurii viei nu erau buni, erau salbatici.

Struguri salbatici? Struguri urat mirositori, otravitori. Imi amintesc de Elisei si scoala de profeti cand unul din ei merge pe camp sa adune zarzavaturi pentru ciorba. 2 Regi 4:39 "Unul din ei a ieşit în câmp pentru a aduna ierburi şi a găsit o viţă sălbatică. A cules din ea dovleci sălbatici, până şi-a umplut poala. Când s-a întors, i-a tăiat şi i-a pus în oala cu ciorbă, căci nu ştia ce sunt. ". 

Cantecul lui Isaia seamana cu o melodie folk a zilelor noastre. Nu e un cantec pentru distractie ci e unul cu talc, unul pentru invatatura. Citind mai inainte si legaturile cu Noul Testament cand Isus face referire la vie, la vita de vie, la cel ce cumpara o vie si isi trimite fiul sa adune recolta insa este ucis de oamenii din zona ... nu pot sa nu ma intreb: carturarii, fariseii, invatatii vremii nu citeau Isaia? Nu conexau informatiile? Chiar nu au inteles nimic? 

Dar, eu sunt altoita in vita. Vita este Isus, Mesia, Christos. Ce roade dau? Ce asteapta Domnul de la mine? Pamantul cel mai bun, razele soarelui efectiv rasfata via. Imprejmuita, curatata, pazita, ingrijita .... o mladita de la care astepti roade, rezultate bune ca doar se investeste atata in ea. Ce roade fac eu? Roade amare, salbatice, otravitoare? Ce spune Domnul despre mine? Galateni 5:22-23 e pentru altii? O totala necunoscuta? "Dar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, generozitatea, credinţa, 23 blândeţea, înfrânarea."

Niciun comentariu: