vineri, 30 martie 2012

misiune imposibila?

"9 El a zis: – Du-te la cei din poporul acesta şi spune-le:
„Să ascultaţi întruna, dar să nu înţelegeţi şi să priviţi mereu, dar să nu pricepeţi!“
10 Împietreşte inima celor din acest popor!
Fă ca urechile lor să audă greu şi închide-le ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să se întoarcă la Mine şi să fie vindecaţi!" Isaia 6:9-11

Mesajul e pentru Isaia, predicatorul casei regale, profetul oficial. Profet care abia acum s-a intalnit cu Domnul fata in fata, cel care a auzit serafimii, L-a vazut pe Domnul stand pe tron, a vazut slava Lui umpland templul, a vazut serafimii zburand, a vazut sfintenia Lui Dumnezeu, si-a recunoscut starea, a avut parte de curatire si cand a auzit vocea Domnului intreband "Pe cine să trimit? Cine va merge pentru Noi?" Isaia nu a dat-o cotita, nu a negociat, nu a vrut sa auda prima data mesajul ce-l va avea de spus si a spus repede: "Sunt aici! Trimite-mă!".

Si aude mesajul care ... pe mine una m-ar face sa zic: "Nu le-am putea trimite mai bine o scrisoare? Sau ... poate un e-mail. Stii, nu suna asa de dramatic, drastic, terifiant ...". La prima vedere pare ca Domnul vrea sa ii distruga, cumva pare ca i-a ajuns rabdarea la limita cu poporul Sau si ... no, nu vor sa auda? Sa fie sanatosi! Nu vor sa vada minunile Lui? Sa fie sanatosi! O sa ii lase in plata lor!

Numai ca nu e chiar asa. Isaia e trimis sa duca un mesaj unui popor care aude si nu intelege ce i se spune. Sau cum ar zice americanii: nu face sens. Tot ce le spune el pare sf-istic. Aveau afacerile lor, petrecerile pline de bautura, muzica si destrabalare ... ca si acum in vremea noastra. Traiau in petrecere in fiecare zi si nopate. De fapt, in special nobilimea si lumea buna avea o viata de petrecere si destrabalare. 
Ce sa auda ei de la Isaia? 
Ce sa inteleaga? 
Cand ei era ca un burete imbibat cu bautura ce le mai intra lor in cap? 
Cand pasiunea ii transformase in oameni ce traiau pe baza de instincte, oameni care trebuie sa isi satisfaca placerile, ce sa le ceri lor?
Cand Dumnezeu avea o poveste cu parintii, rastramosii lor ... ce treaba aveau ei cu El?
Si apoi ... din cauza necredintei nu intelegeau nimic.

Cand nu crezi in Dumnezeu, degeaba iti vorbeste cineva despre El, degeaba iti spune despre dragostea Lui, despre minunile Lui ... poate le vezi si le numesti miracole sau pure intamplari insa tu esti setat sa nu crezi. Si cand iti mai pomeneste despre El iti creste adrenalina cu viteza luminii.

Cand nu vrei sa Il cunosti, inima ti se face ca o stana de piatra si nimic din ce auzi despre El nu se lipeste de tine. 

Moise primeste un mesaj asemanator cu cel al lui Isaia. Diferenta dintre ei doi e ca Moise avea sa aiba de a face numai cu Faraon si de aici sa se vada maretia, slava, puterea Lui Dumnezeu iar Isaia avea sa aiba de a face cu un intreg de faraoni. 

Nu vreau sa arunc prea multe pietre in ei ca nici eu nu-s mai breaza. 
De cate ori nu am citit anumite pasaje si mi s-a ridicat adrenalina? 
De cate ori am citit si m-am uitat la pasaj neintelegand nimic? 
De cate ori nu am auzit predici foarte bune, predici in care se spunea adevarul clar si raspicat iar eu urmaream mustele si nu intelegeam nimic?
De cate ori nu vad minunile Domnului si inima mi-i de cremene si judec logic, fizic, psihic si destram minunea?

Isaia du-te si spune-le adevarul!
Si ... te vor auzi insa nu vor intelege nimic.
Te vor vedea insa nu vor pricepe nimic din ce vor vedea. 
Nu vor putea face conexiuni intre ce aud si vad ca se intampla.
Inima li se va incapatana sa nu creada.
Dar, spune-le adevarul Isaia in ciuda a tot, toti si toate.
Spune adevarul Isaia.

Daca ma duc in Noul Testament vad cum starea lor revine si se inrautateste pe timpul Lui Isus. La fel le spune si El. Mai mult de atat, Isus era, este si va fi Adevarul intrupat. Dar, cine sa Il auda? Cine sa Il vada? Cine sa Il inteleaga?

Am vreun mesaj de dus lumii?
Aud vreun mesaj?
Care e acela?
Ce face inima mea?
Ce aud cu urechile, vad cu ochii si simt cu inima?
Ce zice Domnul?

Isaia a fost trimis intr-o misiune imposibila?

Niciun comentariu: