sâmbătă, 20 octombrie 2012

cununa mandra ...

"1 Vai de acea cunună, mândria beţivilor din Efraim, şi de floarea ofilită, frumuseţea ei glorioasă, aşezată pe culmea văii mănoase a celor doborâţi de vin! 

2 Iată, Stăpânul are pe cineva puternic şi tare! Ca o furtună cu grindină, distrugătoare, ca o ploaie torenţială şi ca un potop puternic, o va trânti la pământ cu mâna sa.
3 Cununa mândră a beţivilor din Efraim va fi călcată în picioare, 4 iar floarea ofilită, frumuseţea ei glorioasă, aşezată pe culmea văii mănoase, va fi ca o măslină coaptă înainte de vreme; oricine o vede o înghite imediat ce pune mâna pe ea. 

5 În ziua aceea DOMNUL Oştirilor va fi o cunună glorioasă, o ghirlandă frumoasă pentru rămăşiţa poporului Său; 6 va fi un duh de dreptate pentru cel ce stă pe scaunul de judecată şi tărie pentru cei ce alungă duşmanul din faţa porţilor. " Isaia 28:1-6

Isaia nu se adreseaza in mod direct efraimitilor din regatul de nord. Efraim avea cea mai mare populatie din cele zece semintii si de aceea profetul i se adreseaza ca si cum ar vorbi intrgului popor Israel. Nu se leaga de ei ca erau multi. Nu. Problema lor era mandria ... ce i-a dus la betie. Si, betia aduce cu ea multe alte pacate. Betia este un pacat. 

"Vai" este un cuvant, o expresie folosita destul de des de Isaia. Si nu pentru a-i lauda ci pentru a le arata starea, a-i atentiona. Numai ca de data asta ... Isaia se adreseaza unui popor care era beat non stop, de la mic la mare. Erau mandri ca puteau bea ... ca erau beti, ca aveau ce bea.

Sunt total antialcool si textul de aici mi se pare amar ... Alcoolul face ravagii aici in Romania dar si oriunde in lume. Aduce dupa el violenta domestica - adica barbatii isi bat nevestele si copiii, promiscuitate sexuala, violuri, batai, furturi, degradarea organelor interne si a celulelor din creier.

Se aduce mereu ca scuza de catre cei ce consuma vin si alcool ca Isus a transformat apa in vin si ca Pavel i-a spus lui Timotei ca bea vin. Insa, in acele texte nu ni se spune ca invitatii la nunta din Cana ar fi zacut pe sub mese sau ca Timotei ar fi ajuns la dezalcolizare. 

Am postat aici http://asteptandminunile.blogspot.ro/2012/09/principiile-libertatii.html un clip - explicatie detaliata, prezentata de pastorul Lazar Gog - a ceea ce spune Biblia despre alcool.

Niciun comentariu: