vineri, 26 octombrie 2012

viata cu susul in jos?

"9 Rămâneţi încremeniţi şi uimiţi!
Orbiţi-vă şi fiţi fără vedere! 
Îmbătaţi-vă, dar nu de vin!
Clătinaţi-vă, dar nu de băutură tare!
10 Ci pentru că DOMNUL a turnat peste voi un duh de somn adânc. 
Profeţilor! 
El v-a închis ochii! 
Văzătorilor! 
El v-a acoperit capetele!
11 Astfel, întreaga viziune nu este pentru voi decât cuvintele unui sul sigilat. 
Dacă îi va fi dat unuia care ştie să citească, spunându-i-se: 
– Citeşte, te rog, sulul acesta! 
El va răspunde: 
– Nu pot, e sigilat!
12 Şi dacă îi va fi dat unuia care nu ştie să citească, spunându-i-se: 
– Citeşte sulul acesta! 
El va răspunde:
– Nu ştiu să citesc!
13 Stăpânul a zis: 
«Poporul acesta se apropie de Mine numai cu gura şi Mă cinsteşte doar cu buzele, dar inima lui este departe de Mine! Frica pe care o are faţă de Mine este doar o poruncă omenească, învăţată pe de rost. 14 De aceea, încă o dată voi uimi acest popor, făcând lucruri minunate. Înţelepciunea celor înţelepţi ai lui va pieri şi priceperea celor pricepuţi se va face nevăzută.» 

15 Vai de cei ce sapă adânc pentru a-şi ascunde planurile înaintea DOMNULUI, ale căror fapte sunt în întuneric şi care zic: «Nu ne vede nimeni! Nu ştie nimeni ce punem la cale!» 
16 Voi priviţi lucrurile pe dos! Oare olarul poate fi considerat ca lutul? 
Îi va zice oare lucrul făcut celui ce l-a întocmit: «Nu tu m-ai întocmit!»? 
Sau îi va zice lucrul modelat celui ce l-a modelat: «Eşti fără pricepere!»?" Isaia 29:9-16

Mesajul lui Isaia se adreseaza profetilor, vazatorilor, celor ce in mod normal ar fi trebuit sa invete poporul legea Domnului. Numai ca ... ei au ales sa creada ca ideile lor sunt mai bune ca ale Domnului, sa suceasca legile si poruncile Domnului dupa bunul lor plac, dupa traditie si sa perverteasca Cuvantul Domnului. Nu au ales sa faca distinctia intre ce e bine si rau si si-au pierdut abilitatea alegerii. Au ales sa faca cum ii duce pe ei capul crezand ca Domnul nu se prea pricepe in politica, economie, religie si ce tine de viata pamanteana. El cu ale lui si ei cu a lor insa ... ideile lor sunt mult superioare. Mai grav e ca asa au invatat si poporul sa creada. 

Lor li se adreseaza Isaia si le spune ca din pricina alegerii lor, Domnul nu mai le mai vorbeste. A trimis peste ei un somn adanc si nu e vorba de somn fizic ci de unul spiritual. Le-a inchis ochii - tot din punct de vedere spiritual.

Profetii si vazatorii vremii lui Isaia nu voiau sa stie ce spune el din partea Domnul pentru ca isi facusera alegerilor lor. Mesajul lui Isaia este pentru ei unul criptat, sigilat, e ca si cum ar fi in alta limba .... Si asta pentru ca au ales sa faca din legile si poruncile lor un stil de viata, si s-au indepartata de Domnul. Nu Domnul s-a indepartat de ei ci ei si-au indepartat inima de Domnul.

Tineau ritualul cu strictele, spuneau ce trebuia spus insa totul era pe de rost .... ei nu conexau ce spuneau - era doar ritual. Si credeau ca asa e bine. Credeau ca se pot descurca. Isi pierdusera reverenta, credinta ... inima. 

Domnul, prin Isaia, face o promisiune aici " De aceea, încă o dată voi uimi acest popor, făcând lucruri minunate. Înţelepciunea celor înţelepţi ai lui va pieri şi priceperea celor pricepuţi se va face nevăzută." Promisiune implinita in Isus.

Indepartandu-se de Domnul, credeau ca se descurca, nu ii vede nimeni, ca ei stiu totul si il stiu mai bine ca oricine si lucrurile merg asa cum spun ei ca trebuie sa mearga.

Nu vreau sa ii judec foarte tare pentru ca nici eu nu sunt mai breaza. Daca ma analizez, realizez ca si eu practicam ritualul ales, si eu am tinut sus si tare la ideile mele. Am crezut ca sunt cele mai bune, destepte, istete si ca ma puteam descurca cu ele. Am avut intentia de a-L ajuta pe Dumnezeu in a schimba niste lucruri ... chiar imi ofeream ajutorul.

Isaia zice "Voi priviţi lucrurile pe dos!". Adica stai in cap si vezi lucrurile de acolo invers. Mai rau e ca nu iti dai seama de asta si crezi ca asa stau lucrurile. Crezi ca ele sunt dupa cum le vezi tu stand cu capul in jos.

Nu cumva inca sunt vasul de pe roata olarului care ii da idicatii pretioase despre ce si cum trebuie facut? Ca sa le vad bine trebuie sa sa vad ce spune Domnul. Sa Il las pe El sa ma intoarca cu josul in sus, sa ma intoarca pe fata si sa vad lumea prin ochii Lui. Asta inseamna sa ii recunosc autoritatea de Creator, Dumnezeu, sa Il las sa fie Dumnezeu. Sa aleg sa cred ca ceea ce spune El este bine si ca numai asa trebuie sa traiesc. Inseamna sa imi iau ideile crete si sa i le dau Lui ca sa pot accepta ideile Lui, conceptiile Lui despre lume si viata, poruncile si legile Lui care aduc viata in mine.

Dar asta inseamna abandonare, renuntare, credinta, iesire din ritual, independenta si intrare in ascultare, supunere, umilinta ... 

Niciun comentariu: