marți, 30 octombrie 2012

rascumparare si regenerare

"17 Nu peste multă vreme, Libanul va fi transformat într-o livadă, iar livada va ajunge să fie considerată drept pădure.
18 În ziua aceea cel surd va auzi cuvintele sulului şi, din negura şi întunericul în care se află, ochii celui orb vor vedea. 19 Cei smeriţi se vor bucura din nou în DOMNUL, iar cei mai nevoiaşi se vor veseli în Sfântul lui Israel.
20 Şi aceasta pentru că asupritorul va dispărea, iar batjocoritorul nu va mai fi. Toţi cei ce pândesc să facă răul vor fi tăiaţi – 21 cei ce învinovăţesc pe alţii printr-o mărturie falsă, cei ce întind o cursă celui ce judecă la poarta cetăţii şi care prin minciună pervertesc dreptatea. 

22 De aceea aşa vorbeşte DOMNUL, Care l-a răscumpărat pe Avraam, cu privire la casa lui Iacov: «Iacov nu va mai fi ruşinat, nu-i va mai păli faţa. 23 Când îşi vor vedea copiii în mijlocul lor, lucrarea mâinilor Mele, Îmi vor sfinţi Numele, Îl vor sfinţi pe Sfântul lui Iacov şi se vor teme de Dumnezeul lui Israel. 24 Cei rătăciţi în duh vor ajunge să înţeleagă, iar cei ce cârteau vor primi învăţătură.»“" Isaia 29:17-24

Domnul spune poporului Israel prin profetul Isaia ca va incepe un proces de transformare. As vrea sa nu uit ce fel de oameni erau: "beţivilor din Efraim", "preot şi profet sunt ameţiţi de băuturi tari, sunt înghiţiţi de vin", "Poporul acesta se apropie de Mine numai cu gura şi Mă cinsteşte doar cu buzele, dar inima lui este departe de Mine! Frica pe care o are faţă de Mine este doar o poruncă omenească, învăţată pe de rost. ". Isaia 28:1-29:16. Baza societatii e putreda, valorile lor sunt cu susul in jos, ideile lor despre lume si viata sunt in contradictie totala cu ceea ce spune Domnul desi ei se considera teoretic poporul Domnului. 

Nu peste multa vreme" = curand Domnul va incepe procesul de rascumparare. Acesta va dura, vor intra in robie, necazuri. In acest proces a inceput de fapt transformarea, purificarea, sfintirea lor. Parte a procesului de sfintire este reorientarea valorilor, regenerarea gandirii. In toata istoria dintre Isaia si Mesia se poate observa acest proces de schimbare, sfintire a poporului Israel. 

Mi se pare atat de fascinant sa vad cum profetiile lui Isaia, Daniel, Ieremia, Ezechie, Zaharia se implinesc litera cu litera. Poporul fusese anuntat ca va veni robia, vor fi asupriti insa va vor fi eliberati si restaurati.

Pentru ca isi alesera valorile lor si traiau conform lor sunt numiti de Isaia si nu numai ca traiau in intuneric spiritual. Asta cauzand orbirea si surzenia - din punct de vedere spiritual. Cand insa procesul de transformare  incepe, ei vor vedea si auzi. Si, vreau sa nu uit ca profetia asta se implineste si pentru cei orbi si surzi fizic in zilele Lui Isus. El a vindecat orbi si surzi. Domnul va schimba poporul in unul care vor fi oameni onesti, drepti, nebatjocoritori.

Pare un vis imposibil ceea ce spune Isaia aici. Insa daca citesc istoria lui Avraam, pot sa vad ca si cu el s-a intamplat acelasi lucru. Era un idolatru in Ur si Domnul ii vorbeste, el asculta, pleaca de acolo si devine un gigant al credintei, un prieten al Lui Dumnezeu (Evrei 11:8-12). 

Isaia concteaza regenerarea si sfintirea cu instruirea si intelegerea. Transformarea incepe in minte. Sfintirea (transformarea continua) este un proces mental continuu. Nici transformarea si nici sfintirea nu vin fara un proces al invatarii, intelegerii si practicarii adevarului. Nimeni nu poate fi transformat fara cunoastere, intelegere si practicare a ceea ce spune Biblia. Schimbarea completa a poporului Israel va incepe cu o cunoastere si o intelegere a Cuvantului Domnului. 
"Hidden Lake" in the mountains near Eilat

Niciun comentariu: