luni, 15 octombrie 2012

tot ce am e de la El

"10 Chiar dacă celui rău i se arată îndurare, el tot nu învaţă dreptatea; tot nedrept se poartă chiar într-o ţară unde domneşte dreptatea, nerecunoscând măreţia DOMNULUI. 11 DOAMNE, mâna Ta e ridicată, dar ei n-o văd. Lasă-i să-Ţi vadă râvna pentru poporul Tău şi să li se facă ruşine! Lasă ca focul hărăzit duşmanilor Tăi să-i mistuie!

12 Dar nouă, DOAMNE, Tu ne vei da pacea, căci tot ce am realizat, Tu ai făcut pentru noi. 

13 DOAMNE, Dumnezeul nostru, şi alţi stăpâni în afară de Tine au domnit peste noi, dar noi recunoaştem doar Numele Tău. 14 Aceia sunt morţi, nu mai trăiesc, iar spiritele lor nu se vor mai întoarce, căci i-ai pedepsit, i-ai nimicit şi le-ai şters toată pomenirea. " Isaia 26:10-14

Cine este cel rau?
De ce nu vrea sa invete dreptatea?
Dar ... ce este dreptatea?
Cine este drept?
Raspunsurile imi vin din text. 
Cel ce nu recunoastea maretia Domnului este rau.
Cel ce nu recunoastea pe Dumnezeu este rau.
Cel ce nu vrea sa traiasca si sa invete legea Domnului este rau.
Cel ce nu recunoastea ca exista, are viata, a fost creat si nu s-a autocreat, exista un Creator, este rau.

Erau si pe vremea lui Isaia astfel de oameni. Nu o spuneau cu voce tare pentru ca li se lua viata - asa spunea legea sa se faca. Insa dupa faptele lor puteai sa vezi asta. Si totusi de ce e asa? De ce permite Dumnezeu oamenilor sa nu Il recunoasca? De ce nu "ne forteaza pe toti sa credem" in El? 

Daca ma duc in Geneza, vad ca El a creat omul si nu robotul. Simplu. L-a facut din tarana, pamant, lut - ca asta se leaga bine. Si, daca il lasa asa era  o forma pamantie si atat. Insa i-a suflat duh de viata din El si omul a inceput sa prinda viata. Lutul s-a decolorat din gri pamantiu in roz. A inceput sa aiba vene, organe interne si externe ... a inceput sa functioneze la capacitate maxima. Fara duhul de viata din el, e nimic. E doar lut cu forma.

Invat din Isaia ca Dumnezeu transforma oamenii. A adus legea si le-a aratat ce trebuie sa faca. Oamenii au acceptat-o. L-au acceptat pe El ca Rege. Numai ca ... au vrut sa aibe si ei rege pamantean. Sa nu li se mai para ca zic vecinii despre ei ca-s lunatici. Vecini lor idolatri aveau rege ... de regula era un barbat inalt, frumos - daca se putea si razboinic. Asta au vrut si ei. L-au dat pe Dumnezeu deoparte - asa au crezut ca fac. Numai ca ... asta nu se poate.  Nu ai cum sa Il scoti pe Dumnezeu din viata ta. Regalitatea a adus idolatria ... poporul a adoptat ritualurile desfranate si placerile vecinilor. Au ajuns ca ei si uneori mai rau. 

Isaia, parca il citeaza pe David cand recunoaste ca tot ce avem vine de la Domnul. Jertfele noastre, hrana noastra, viata si tot ce e in ea sunt de la Domnul. Au vrut sa experimenteze pe propria piele ce insemna inchinarea la idoli si au vazut ca Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov este Cel credincios, Drept, Sfant, Atotputernic, plin de indurare. 

Atractia fata de idoli va fi eradicata din poporul Israel cand acesta va ajunge in Babilon. Acolo vor face bai prelungite de idolatrie, li se va scarbi de ea si se vor intoarce la Domnul cu toata inima. Domnului Ii pasa de poporul Sau, de cei ce L-au ales ca Domn si Mantuitor.

In Vechiul Testament pot sa vad cum poporul a vrut un rege pamantean crezand ca Il vor detrona pe Dumnezeu si ... El ingaduie asta. Noul Testament debuteaza cu venirea Fiului Lui Dumnezeu pe pamant si cu instaurea Imparatiei Lui. O imparatie ce va fi vesnica. Oricine va crede in Isus va fi mantuit si va avea viata vesnica. Pare prea simplu ca sa fie adevarat ... Pavel insa spune in Efeseni 2 "8 Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă; şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu; 9 nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. "

Tot ce am e de la El. Cred in El pentru ca El e Cel ce mi-a dat credinta. Invat despre El insa El e Cel ce ma ajuta sa invat. Traiesc pentru ca am viata de la El. Tot ce am de la El le primesc. 

Niciun comentariu: