joi, 23 aprilie 2020

ma tot gandesc la Petru

Mă tot gândesc la Petru de câteva zile. Îl anunță Isus ca Îl va trăda. Cumva supărat, Petru se angajează că nu va face așa ceva, că e în stare să moară cu Isus. Ceilalți se iau după Petru și toți spun că vor muri cu El.
Isus nu mai spune nimic. Ce să le spună? Măi băieți mai aveți câteva ore și toți veți fugi mâncând pământul?
Îl regăsesc pe Petru în Grădina Ghețimani cu Isus și cu cei doi fii ai lui Zebedei. Isus alege să Îl ia cu El în ciuda a ceea ce urma să se întâmple.
Apare Iuda, își vinde Învățătorul cu o sărutare, toata mulțimea pleacă la curtea marelui preot și „Petru L-a urmat de departe, până la curtea marelui preot; apoi a intrat înăuntru și a șezut jos cu aprozii, ca să vadă sfârșitul.” Matei 28
“Petru însă ședea afară în curte. O slujnica a venit la el și i-a zis: "Și tu erai cu Isus Galileeanul!"
Dar el s-a lepădat înaintea tuturor și i-a zis: "Nu știu ce vrei să zici."
Când a ieșit în pridvor, l-a văzut o altă slujnică și a zis celor de acolo: "Și acesta era cu Isus din Nazaret."
El s-a lepădat iarăși, cu un jurământ, și a zis: "Nu cunosc pe Omul acesta!"
Peste puțin, cei ce stăteau acolo s-au apropiat și au zis lui Petru: "Nu mai încape îndoială că și tu ești unul din oamenii aceia, căci și vorba te dă de gol."
Atunci el a început să se blesteme și să se jure, zicând: "Nu cunosc pe Omul acesta!" În clipa aceea a cântat cocoșul.
Și Petru și-a adus aminte de vorba pe care i-o spusese Isus: "Înainte ca să cânte cocoșul, te vei lepăda de Mine de trei ori."
Și a ieșit afară și a plâns cu amar.”
Dar evenimentele merg mai departe. Isus este crucificat, îngropat, Petru merge la mormânt, îl găsește gol, Maria le spune că s-a întâlnit cu Isus și că El e viu. Este acolo când Isus li se arată viu, Îl vede mâncând, Îl vede lângă el, îi simte respirația …
E acolo când Isus Îi arată lui Toma cicatricile …
Cred că în acele zile vinovăția, rușinea și amărăciunea îl mâncau pe Petru cu fiecare întâlnire, cu fiecare zi care trecea și Îl revedea pe Isus. El îl trădase.
Trei ani au fost împreună pe mare și pe uscat, au mâncat împreună, au râs, au povestit, au vâslit … Isus îl luase cu El când i-a fost cel mai greu și el L-a trădat deși rostise și jurase altceva.
Ce mai însemna cuvântul lui?
Cum a putut să facă așa ceva?
Ce a fost în capul lui?
Mă regăsesc în acțiunile lui Petru, în viteza cu care uneori îmi dau cuvântul fără să calculez prea mult impactul, frica de moarte, de oameni dar și amărăciunea trădării …

Niciun comentariu: