luni, 10 mai 2021

Ietro vine în vizită

27 iyar este pe sfârșite!

Abia ne revenisem după lupta cu Amalek când am văzut o caravana venind înspre noi. Mi-a stat inima în loc. Mama mi-a explicat că e o caravană mică și să îmi văd de treburile încredințate. Mi-a interzis să mă duc să fiu gură cască pe lângă cei din caravană!

Oare mama nu e curioasă să știe cine a venit, de unde vine caravana, cum arată acei oameni, ce fel de limbă vorbesc? Ciudați mai sunt uneori oamenii mari!

Mai târziu am aflat că a venit Ietro și familia lui Moise. Tare m-am mai mirat când am aflat că de fapt soția lui Moise, Sefora e de fapt rudă mai indepărtată cu noi. Să vă explic cum ne este ea rudă.

Avraam, după ce a murit Sara, s-a căsătorit cu Ketura și au mai avut șase copii. Unul dintre ei se numea Madian iar Sefora vine din Madian. Femeile din tabără nu o prea plac pentru că nu ne știe limba foarte bine, îmbracă altfel hainele, din cortul ei mâncarea miroase uneori altfel. Mama spune că a adus condimente din Madian.

Ietro (înseamnă abundența Lui) a stat la povești cu Moise până târziu. Eu am adormit în timp ce trăgeam cu ochiul prin deschizătura cortului nostru la ce se întâmpla la cortul lui Moise. Am văzut-o pe Sefora gătind pentru Ietro, Moise și cei doi fii ai lor. Băieții îi sorbeau vorbele lui Moise. La fel și Ietro.

Seara, Ietro a adus o jertfă Dumnezeului nostru și au stat la masă cu toată familia lor. Mirosea așa de bine de la masa lor. Mi-aș fi făcut de treabă până la ei. Aș fi găsit eu o întrebare pentru Moise. Însă tata mi-a ghicit intenția și mi-a interzis să merg la ei. Mi-a spus să le respect intimitatea!

A doua zi, Moise a revenit în mijlocul poporului, îi asculta pe fiecare în parte, apoi le judeca certurile, nemulțumirile. Ietro a venit cu ceva de mâncare pentru Moise însa acesta nu avea timp de mâncare.

Îi venise familia din Madian și el nu avusese timp să stea de vorbă cu Sefora, cu Gherșom și Eliezer. Iar ei nu păreau foarte fericiți că Moise nu e lângă ei, că nu le acordă timp.

Se înnoptase de-a binelea când a terminat de rezolvat problemele pe acea zi și s-a dus la cortul lui. Se vedea pe fața lui că era frânt de oboseală. Ietro i-a făcut semn Seforei să îi pună lui Moise ceva de mâncare, să îl ajute să se spele. L-a lăsat să mănânce și apoi cu glas domol l-a învățat să caute în popor oameni vrednici, înțelepți, temători de Dumnezeu, de încredere, care nu se lăcomesc și pe care să-i învețe legile și poruncile Domnului. Aceștia să fie căpetenii peste zece, cincizeci, o sută și o mie de oameni. Ei să judece cazurile mai mici iar la Moise să ajungă doar cazurile pe care ei nu le pot judeca.

Lui Moise i-a plăcut sfatul și cred că a vorbit cu Dumnezeu despre asta pentru că apoi am văzut că împreună cu Aaron adună oameni din popor pentru a-i învăța și instrui.

Ietro s-a bucurat mult de ceea ce i-a povestit Moise despre noi, despre Dumnezeul nostru, despre minunile pe care El le-a făcut cu noi.

Oare de ce nu a rămas cu noi în tabără?

Părinții mi-au spus că el este preotul Madianului. Asta înseamnă că are și el responsabilități și oameni care îl așteaptă acasă, oameni care depind de el.

Știți ce mi-a plăcut la Ietro? Că s-a gândit la Gherșom și la Eliezer! A văzut cât de mult le lipsește prezența tatălui lor și cred că s-a mai gândit la cât de mult are nevoie Moise de Sefora, de soția lui.

Așa, are și Moise cu cine să vorbească!

Niciun comentariu: