joi, 27 octombrie 2011

minciuna sau adevar?

Vreme de trei ani acordul de pace dintre Siria si Israel a fost respectat. Insa Iosafat, regele din Iuda, vine cu o rugaminte la Ahab, vrea sa isi ia inapoi una din cetatile de scapare ale semintiei lui Levi, cetatea Ramot din tinutul Ghiladului. Pentru a isi lua inapoi cetatea asta are nevoie de Ahab, de aliat, asa ca vine la Ahab. Acesta il primeste in Samaria si discutia are loc la poarta cetatii, cei doi regi asezati pe scaunele lor, purtandu-si hainele regesti si in fata lor este chemata o multime de profeti.

Iosafat este rege peste Iuda si despre el ni se spune ca era un rege credincios Domnului. Vede multimea asta care atunci cand e intrebata despre rezultatul acestui plan de razboi raspunde la unison ca victoria le este asigurata si nu e multumit de ceea ce aude. Ahab insa este in delir ascultandu-i. Numai ca Iosafat nu se lasa asa usor, nu recunoaste intre acesti profeti ca fiind vreo unul care sa ii slujeasca Domnului. Asa ca il intreaba pe Ahab: "Nu mai este aici nici un alt profet al Domnului ca să-l putem întreba? a întrebat Iehoşafat.
Regele lui Israel i-a răspuns:
 – Mai este unul, pe nume Micaia (Mica), fiul lui Imla, prin care-L putem întreba pe Domnul, dar eu îl urăsc, pentru că nu profeţeşte nimic bun cu privire la mine, ci numai rău
– Să nu vorbească regele aşa, i-a zis Iehoşafat."

Ahab are in fata lui aproape 400 de profeti care profeteau. Nu ni se spune daca erau  profeti ai lui Baal, ai Astarteei insa Iosafat, regele care era credincios, recunoaste ca nu erau profeti ai Domnului, Dumnezeului lui Israel. Pot sa vad diferenta dintre cei doi sefi de stat, Ahab si Iosafat. Unul din ei este inchinator la idoli, unul dintre cel mai rai posibili si desi Domnul ii da victorii, face semne, minuni, ii vorbeste prin proorocii Lui, el tot calea idolilor o tine. Celalalt rege, pentru ca e credincios Domnului poate sa discearna ca multimea profetilor minte.

Mica e posibil sa fi fost inchis de solul a stiu clar unde sa il caute si mai mult de atat il si sfatuieste ce sa spuna. Numai ca Mica refuza sa spuna ceva ce nu este de la Domnul. Se prezinta inaintea celor doi regi si Ahab il intreaba ironic aceeasi intrebare care fusese pusa si celor 400 de profeti. Mica si Ahab se stiau, mai vorbisera, acum regele intrebase ironic si primeste un raspuns la fel de ironic. Insa Ahab se prinde de ironie si Ahab vrea sa afle ce are spus Mica din partea Domnului. 1 Imparati 22:17 - 28 este raspunsul amplu al lui Mica. Reactia lui Ahab este rapida: inchideti-l pe Mica. Dati-i sa manance si sa bea painea si apa intristarii si-o sa vada ca nu are dreptate. Ahab insa va vedea pe propria piele cine are si cine nu dreptate.

Profetul Domnului intotdeauna va spune ce spune Domnul chiar daca asta il va costa viata, nu isi schimba mesajul sub nici o forma, nu il slefuieste sa sune bine pentru cel caruia ii este adresat. Raspunsul pe care i-l da lui Ahab vine in urma unei vedenii unde Mica Il vede pe Domnul in ceruri, vede dincolo de lumea noastra vizibila, Dumnezeu ii descopera lucruri ce se petrec dincolo de fizic, material. Se petrec in lumea spirituala. Si, nu pot sa nu imi pun intrebare: lasa Domnul ca un duh sa minciuna sa intre in 400 de profeti si toti sa ii cante in struna lui Ahab? Da, il lasa.

Despre Ahab stiu ca se vanduse ca sa faca rau inaintea Domnului. Efectiv el facea invers decat spunea Domnul in legile si poruncile Lui. Asta ii era scopul, telul ... asa traia. Mesajul adus de profetului Domnului, de Mica, este neplacut pentru Ahab. Se vede din nou pus fata in fata cu Dumnezeu si daca pana acum si poporul tragea ponoasele de pe urma comportamentului regelui, de data asta Dumnezeu se judeca numai cu regele. In lupta asta, spune Mica, regele va muri si poporul Israel va fi ca o tuma fara pastor. Nu spune nimic de Iuda si Iosafat. Pentru el nu are nimic de spus. Judecata se face intre Dumenzeu si Ahab.

22 de ani a domnit Ahab. 22 de idolatrie pura. 22 de ani in care poporul este obligat sa isi insuseasca idolatria, sa accepte sa pupe pietrele ce simbolizau idolii, sa isi insuseasca ritualurile imbibate de sexualitate ale lui Baal si Astarteei. Insa in acesti ani a fost trimis Ilie de cateva ori, Mica si el, alti profeti ai Domnului rand pe rand sa il traga de manecuta pe Ahab ca nu e bine ce face, ca Domnul este regelui lui Israel, Cel care i-a scos cu mana tare din Egipt si a avut grija de ei. Numai ca Ahab si-a pus dopuri in urechi, si-a inchis inima si nu a vrut sub nici o forma sa asculte. A preferat sa asculte minciunile decat adevarul.
Din nou ... e vorba despre ASCULTARE!

2 comentarii:

Unknown spunea...

cat de uriasa e diferenta intre cei ce asculta adevarult si cei ce asculta minciuna. Pana si inteligenta celor ce stiu sa ASCULTE creste uluitor in comparatie cu ceilalti...

cella spunea...

Deci ca sa fiu si mai inteligenta, trebuie sa ascult, nu?