luni, 31 octombrie 2011

S-a stricat lumea!

Gasesc fapte pline cu detalii din viata oamenilor in Biblie si uneori as vrea sa spuna despre oamenii buni mai multe insa, .... nu o face. Despre Iosafat, regele din Iuda nu aflu prea multe. In cateva versete ii este comprimata viata. Sursele istorice spun ca a fost co-regent cu Asa, tatal sau, intre anii 873-870 (3 ani) apoi a domnit singur 17 ani intre 870-853. Din nou intra in co-regenta cu fiul sau Ieroboam intre anii 853-848.

Iosafat a fost fiul regelui, bunului rege Asa si pe mama lui o chema Azuba care era fiica lui Şilhi. Tatal sau, Asa, a fost un rege care a ascultat de legea Domnului, care L-a recunoscut pe Dumnezeu ca si Rege a poporului, a vrut sa aiba o viata de ascultare fata de Dumnezeu. La fel face si Iosafat. Nu darama toate inaltimile din Iuda la care se inchina poporul insa omoara barbatii care se prostituau in locurile de inchinare. A mai dus razboaie, a incercat sa faca comert pe mare insa ... nu i-a mers. 


Barbatii se prostituau in locurile de inchinare la idoli si locurile astea nu erau putine. In jurul meu aud mereu expresia: "S-a stricat lumea! Voi astia tineri numa prostii stiti si faceti ... e vina voastra ca lumea e asa cum e. Pe vremea mea nu era asa ceva." Cand incerc sa explic ca aceste obiceiuri sunt vechi, mi se spune: "poate ca erau, insa noi nu stiam de ele."


Saptamana trecuta am primit un e-mail informativ de la Asociatia Familiilor din Romania cu o alta categorie de oameni care incepe sa isi ridice vocea cerandu-si drepturile, zoofilii. "Zoofilul este  persoana care intretine relatii sexuale cu animale. Zoofilia mai este cunoscuta si ca “bestialitate” si e pedepsita de lege". Ne-am obisnuit cu homosexualii si lesbienele, adulterul si curvia sunt normale. Concubinajul se numeste comuniune consensuala.  Au devenit normale casatoriile de proba ... ca si cum ai proba si purta o vreme o pereche de pantofi si daca te tot jeneaza, .... o schimbi, cauti alta mai buna ... 


Trebuie sa fim toleranti. Sa ii acceptam pe toti cu obiceiurile, idolii, perversiunile lor. Trebuie sa ii acceptam pe violatori, pedofili, criminali pentru ca ... au avut o viata grea, au fost abuzati, agresati la randul lor ... Auzim cate o stire socanta si nu facem decat sa exclamam: "vai, vai vai! Unde s-a mai ajuns!" Si atat. Subiecte ca si acesta sunt tabu. Vad mereu si mereu femei triste, nefericite. Tinere ce s-au casatorit pline de speranta iar dupa cateva luni arata ca si fetele pictate pe icoane. De ce e asa? "Ei, nu a nimerit bine." Si cu asta ne scuzam ca asa e soarta ...  Nu aud nici o predica despre abuzurile sexuale ale sotilor in care sunt implicate sotiile, fetele si baietii din familie. Ca sa spun pe romaneste, sotii violate de proprii soti, fete si baieti  violati de proprii tati. Si, da acestia merg in biserici ... ne sunt vecini, rude, cunoscuti. Se incearca o ascundere a gunoiului sub pres iar despre tragediile de langa noi nu vrem sa stim. Alcoolul si ravagiile lui sunt un alt capitol trecut cu vederea. "Bea si el/ea din cauza nevestei sau a sotului. Isi ineaca amarul!"


Vrem sa fim binecuvantati insa nu scoatem pacatul din viata noastra. Vrem sa faca Dumnezeu minuni de sa ramana oamenii cu gura cascata si sa aparem pe toate posturile de televiziune insa nu cumva sa ascultam de ceea ce spune Biblia. "Traim in vremea harului si nu a legii". Cu replica asta  se tot incearca sa mi se inchida gura in ultima vreme. Insa, traim in vremea harului si nu a prostiei deliberate. Anulam Vechiul Testament, ne luam cateva versete din Noul testament si ne traim traiul dupa cum ne duce capul crezandu-ne crestini, pocaiti, sfinti. 


 Lipsa bucuriei, multumirii sunt primele semne care ma fac sa ma intreb ce e cu mine? Cat din teorie aplic? Sau ... cata teorie stiu? Ca sa o aplic, trebuie sa o stiu. Ca sa ascult de Dumnezeu, trebuie sa Il cunosc. Si daca nu Il cunosc ... traiul imi e cum e.


Iosafat a ucis toti barbatii care se prostituau. Istoria spune ca a mers din cetate in cetate si a asezat judecatori. Acestia nu facusera dreptul unde invata ca adevarul e relativ ci invatasera legea Domnului data lui Moise pe Sinai. Dupa ce lege traiesc? A cui?

4 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

o binecuvîntare pentru azi!
- luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică la care ai fost chemată, şi pentru care ai făcut aceea frumoasă mărturisire înaintea multor martori.
Mergi acum, şi luptă-te cu ei!"

cella spunea...

Eu ma lupt cu mine ... deocamdata.
Am auzit ce a spus DOmnul, am crezut ... acum e timpul sa actionez conform cu ceea ce spune El.
Aici e marea ... problema.

Lori's page spunea...

Am auzit azi pe un pastor care punea in garda contra apatiei in biserici. Suntem calduti dar nu fierbinti. Cita vreme nu vom sta si asculta legile Domnului, nu vom face ce ne spune El. Tot acest pastor spunea ca legile Vechiului Testament nu sunt anulate ci acoperite de har, Dumnezeu ne da taria sa le aplicam prin Hristos, printr-o optica de dragoste. Ne ajuta sa le aplicam prin puterea Duhului. Dar trebuie sa ne smerim, si sa ne apropiem de Dumnezeu. Sa nu fim apatici. Ce ai scris azi este in acelasi context. Sa ne intareasca Domnul sa aplicam legile Sale prin dragoste, dar cu taria Duhului. Mersi Cella draga, sa ne rugam impreuna. L xx

cella spunea...

Sa cerem trezire?