miercuri, 21 decembrie 2011

care pace?

Textul din 2 Regi 9:13-37 continua relatarea evenimentelor din viata lui Iehu, Ioram, Ahazia si Izabela. Iehu preia comanda armatei si se pare ca poporului i se cam acrise de desfranare, idolatrie si vrajitorie. Ioram se ridica din pat si pleaca sa lupte cu Iehu insa nu realizeaza pericolul ce il astepta in confruntare si este omorat pe cand incerca sa isi scape viatta. Ahazia care venise sa isi ajute verisorul este ucis si el iar corpul ii este trimis in Iuda ca sa fie inmormanatat cum trebuie.

Ioram este ucis langa ogorul lui Nabot. N-a murit Ahab in ogor ci Ioram, fiul lui Ahab. Cu fiecare dintre ei se implineste Cuvantul Domnului rostit prin prooroci. Dar, mai este Izabela. Femeia care a avut o influenta negativa asupra sotului si copiilor ei atat in Israel cat si in Iuda.

Eunucii din slujba Izabelei efectiv o arunca pe fereastra cand Iehu ii intreaba care din ei este cu el, de partea lui. Fereastra la care statea regina se pare ca era destul de sus, la inaltime pentru ca in impactul cu solul este facuta bucati, caii soldatilor se sperie de zgomotul si de sangele ce a tasnat din ea. In nebunia ce i-a apucat se urca pe ea strivind-o.

Iehu intra in palat si ... incepe banchetul insa nu isi pierde mintile si din nu stiu ce motive trimite sa o ingroape pe Izabela, fusese fiica de rege, chiar nu putea fi tratata oricum. Se intorc servitorii cu un raport scurt: "n-au mai găsit din ea decât craniul, picioarele şi palmele mâinilor. Ei s-au întors şi l-au înştiinţat pe Iehu, care a zis: „Aşa a profeţit Domnul prin robul Său Ilie tişbitul: «Câinii vor mânca în ogorul din Izreel carnea Izabelei, iar trupul Izabelei va fi, în ogorul lui Izreel, ca bălegarul de pe întinderea ogoarelor, aşa că nimeni nu va mai putea zice vreodată: ‘Aceasta este Izabela!’»“

Ce a provocat atata moarte, foamete, suferinta, seceta, persecutie? Ioram il intreaba, parca nevinovat, pe Iehu ce s-a intamplat? Sunt toate bune? Si raspunsul vine promt: " - Cum pot fi toate bune atâta timp cât desfrânările mamei tale, Izabela, şi vrăjitoriile ei sunt atât de multe?" Traducerea Cornilescu este mai fidela in textul de aici: "Cum a vazut Ioram pe Iehu, a zis: "Pace, Iehu?" Iehu a raspuns: "Ce, pace! Cata vreme dainuiesc curviile mamei tale, Izabela, si multimea vrajitoriilor ei!""

Pe Iehu il interesa pacea dintre popoare sau dintre ei doi iar pe Iehu il interesa pacea spirituala. Desfranarile, promiscuitatea sexuala idolatra, vrajitoriile duc oamenii in pact cu diavolul si nu mai au control asupra lor insa nici altii nu prea ii mai pot controla. Curvie spirituala inseamna sa Il parasesti pe Dumnezeu pentru idoli, oameni sau obiecte extrem de dragi tie. Ritualurile de inchinare la idoli erau pline de sexualitate, imoralitate dusa dincolo de limita imaginatiei ... oamenii intrau in transa, habar nu mai avea ce e cu ei, deveneau posedati.Si pot deduce simplist: vai de mine si de mine, ce oameni stricati erau in acea vreme. Noi suntem atata de buni! Parca am fi painea Lui Dumnezeu.

Despre Ahab ni se spune ca a facut ce este rau, s-a vandut diavolului sa faca ce este rau, opusul a ceea ce spune Domnul. "(N-a mai fost nimeni care să se fi vândut pe sine însuşi ca să facă ce este rău înaintea Domnului ca Ahab, pe care Izabela, soţia sa, îl stârnea la aceasta." 1 Regi 21:25. Era incurajat si sustinut de nevasta-sa Izabela.

La ce indemn, starnesc pe cei de langa mine? Cat din Christos (greaca) sau Mesia (ebraica) care inseamna Unsul se vede traind in mine? Ce fel de influenta am? Cui ma inchin? Cum? Sunt in preajma sarbatorii Nasterii Domnului? Sarbatoresc porcul, cozonacul, pe Mos Craciun, cadourile sau multe altele imbibate cu promiscuitate sexuala si vrajitorie? Unde e Pruncul care aduce pacea spirituala?

Niciun comentariu: