marți, 27 decembrie 2011

o veste buna

Cezar Augustus a fost primul imparat roman peste "toata lumea", toate tinuturile cucerite de ei. Ca sa stie el cam cati oameni erau sub domnia lui, sa faca o situatie statistica cat mai exacta a populatiei i-a trimis pe fiecare in "capitala" semintiei din care provenea. Habar nu avea acest imparat roman ca ideile lui crete se potriveau de minune cu ceea ce avea Domnul in plan.

Distanta dintre Nazaret care se afla situat in Galileea si Bethleem este de 150 de kilometri sau 3 zile de mers cu performantul mijloc de transport "magarul". Pas cu pas se implinesc profetiile. Cei care le urmareau cursul erau in calatorie, ocupati sa se inscrie, erau in miscare .... dar nu uitasera de cartea lui Daniel unde spune: "În zilele acestor împăraţi însă Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie veşnică, care nu va fi distrusă niciodată şi care nu va fi lăsată în mâinile altui popor. Ea va sfărâma şi va pune capăt tuturor acelor împărăţii, însă ea va dăinui veşnic. " (2:44). Stiau bine ca linia de domnie este din Iuda asa cum spusese Iacov, tatal celor 12 patriarhi (Geneza 49:10): "Sceptrul nu se va îndepărta de la Iuda, nici toiagul domnitorului de lângă picioarele sale, până va veni Şilo; de El vor asculta popoarele. "

Unde va avea loc evenimentul? Si asta stiau. Le spusese Mica (5:2): "„Dar tu, Betleeme Efrata, deşi eşti neînsemnat printre miile lui Iuda, totuşi din tine Îmi va ieşi Cel Ce va fi Conducător în Israel, Cel a Cărui origine este din vechime, chiar din zilele veşniciei. " Bethleem cetatea numita Casa Painii, cetatea lui David (2 Samuel 5:7): "David a capturat însă fortăreaţa Sionului, care a devenit Cetatea lui David. ". Genealogiile arata ca atat Maria cat si Iosif, logodnicul ei, faceau parte din spita lui Iuda si David.

Nu erau clinici private, maternitati, case de nasteri, hoteluri de lux, moase care sa isi ofere serviciile si care au numerele de telefon in Pagini Aurii sau pe internet. Bethleemul era intesat de oameni veniti sa se inscrie, dornici sa termine treaba si sa plece acasa. Aceasta calatorie era o cheltuiala in plus pe langa birul ce trebuiau sa il plateasca, pe langa umilinta sclaviei.

Nici Iosif, nici Maria nu aveau neamuri, rude, prieteni in Bethleem. Au batut din usa in usa sa vada daca pot gasi un loc unde sa doarma insa ... in zadar. Pentru Maria era si mai greu, atata drum batut pe spinarea magarului, durerile nasterii erau din ce in ce mai dese ... oricand se putea declansa nasterea. Iosif era stresat si el, vedea ca Maria avea dureri pe care incerca sa si le ascunda, se temea sa nu lesine din cauza oboselii, durerii ...

Un hangiu le-a oferit staulul si acolo, intre animalele curioase, s-a nascut Lumina lumii, Mesia, copilul promis de veacuri, Fiul Lui Dumnezeu. Desi Iosif era tamplar a trebuit sa joace rol de moasa ... cine sa faca asta in locul lui? L-au infasat pe micul copilas si unde sa Il puna? Landou sau carucioare luxoase nu erau la indemana lor insa ieslea micuta a mieilor era la indemana. A schimbat paiele, a pus si putin fan si ... pe cand incercau sa aibe putina liniste .... un grup de pastori se investe in grajd si le-au spus ca Un cor de ingeri i-a trezit si le-a spus ca Unsul Lui Dumnezeu, Mesia, pe care si ei Il asteptau se nascuse intr-un grajd in Bethleem. Au venit sa vada daca era asa. 

"În ţinutul acela erau nişte păstori care rămăseseră afară, pe câmp, şi stăteau de pază în timpul nopţii în jurul turmei lor. Un înger al Domnului a apărut înaintea lor şi slava Domnului a strălucit în jurul lor. Ei s-au speriat foarte tare. 
Îngerul le-a zis: 
„Nu vă temeţi, pentru că iată, vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, Care este Cristos, Domnul! Iată care va fi semnul pentru voi: veţi găsi un Copil nou-născut, înfăşat şi culcat într-o iesle.“  
Şi deodată, împreună cu îngerul s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudându-L pe Dumnezeu şi zicând:  „Slavă lui Dumnezeu în înălţimi şi pace pe pământ, între oamenii peste care se odihneşte bunăvoinţa Lui!“ După ce îngerii s-au întors de la ei în ceruri, păstorii şi-au zis unii altora: 
„Să mergem acum la Betleem şi să vedem lucrul acesta care s-a întâmplat şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut!“ 
S-au dus repede şi i-au găsit pe Maria, pe Iosif şi Copilul culcat în iesle. Când i-au văzut, le-au făcut cunoscut ceea ce li se spusese despre Acest Copil. Toţi cei ce i-au auzit, s-au mirat de ceea ce le-au spus păstorii.
Maria, însă, păstra toate aceste cuvinte şi cugeta la ele în inima ei. 
Apoi păstorii s-au întors slăvindu-L şi lăudându-L pe Dumnezeu pentru toate lucrurile pe care le-au auzit şi le-au văzut şi care erau întocmai cum li se spusese. "Luca 2:8-21

3 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

"Când i-au văzut, le-au făcut cunoscut ceea ce li se spusese despre Acest Copil."
Domnul Dumnezeu e si un Domn al ştiinţelor exacte nici la dreapta ,nici la stânga să nu te abaţi Cella !
ci să implineşti tot ce-ţi porunceste Domnul Dumnezeu.
- să-L faci cunoscut!

cella spunea...

Asa mi-a placut sa vad cum a fost orchestrat totul ca sa se implineasca cum a fost spus prin prooroci.

Asta ne e menirea: sa spunem despre El!

Unknown spunea...

Multumesc!