vineri, 16 decembrie 2011

Lumina stelei, ieslei, sarbatorilor ....

Suntem in perioada sarbatorilor. Mai bine zis, abia intram in ele, ne pregatim, gandim, meditam, rostim urari pentru cei cu care ne intalnim.
Ce rostim?
Ce auzim?
"Sa vi se umple casa de lumina!"
"Sa vi se lumineze inima!"
"Sa va incalziti la caldura si lumina stelei!"
"Sa deveniti mai buni langa brad, langa iesle, langa cadourile ce le primiti!"
"Sarbatori frumoase, luminoase, fericite!"
"Nasterea Domnului sa va umple inimile cu bucurie!"
"Colindele sa va aduca multumire, pace, implinire!"

La prima vedere, toate aceste urari par bune, frumoase, .... poetice. Mai mult de atat, recent am auzit pe cineva spunand: "Suntem, ca si popor, printre primele popoare crestinizate. Meritam sa fiti binecuvantati de Dumnezeu. Asa ca asteptam ca de aceste sarbatori Dumnezeu sa ne binecuvinteze cu lumina." Mi-a fost frica ca o sa ma ia gura pe dinainte si am sa spun ceva ... ironic. Insa aveam pe cineva langa mine care m-a ghiontit si mi-a zis incet: "Taaaaaaci!"

 De vreo luna ma tot gandesc la Lumina. Lumina despre care citesc in Biblie si nu cea de la E-on. "Dumnezeu, Care a spus: „Să lumineze lumina din întuneric!“, a luminat şi inimile noastre, pentru a ne da lumina cunoaşterii slavei lui Dumnezeu strălucind pe faţa lui Isus." ( Lumina = φωτισμός photismos {fo-tis-mos'}, 1) the act of enlightening, illumination, 2) brightness, bright light si mai multe informatii aici).

Dar cine este Lumina despre care scrie mai sus? In Ioan 8:12 gasesc raspunsul: "Isus le-a vorbit din nou: – Eu sunt lumina lumii. Cel ce Mă urmează pe Mine nu va umbla niciodată în întuneric, ci va avea lumina vieţii." (Lumina = φῶς phos {foce}, from an obsolete phao (to shine or make manifest, especially by rays)
Pai ... cum se leaga lumina din Geneza 1 cu lumina din Ioan si Corinteni? Simplu! Isus este Cel care a spus: "Sa fie lumina!".  A venit sa aduca Lumina in inimile noastre, nu sa conlucreze cu E-on si sa ne faca strazile si casele stralucitoare. 

Suna nebuneste .... Cum adica Isus, Mesia, Christos, Yeshua Ha Mashia este Lumina care aduce lumina in mine? Ce sa fac cu lumina din mine? O sa vad ceva in mine? O sa imi vad sangele cum alearga prin vene? 
"The fear of Yähwč [is] the beginning of knowledge: [but] fools despise wisdom and instruction = Frica de DOMNUL este începutul cunoaşterii, dar nebunii dispreţuiesc înţelepciunea şi disciplinarea"

Discutam cu un foarte bun prieten al meu despre Lumina adusa de Mesia si cand i-am spus de versetul asta efectiv parca a explodat: "Nu vreau sa imi fie frica de Dumnezeu! Nu imi place acest Dumnezeu de care spui tu!" Insa am cautat aici ca sa vad ce vrea sa spuna cuvantul frica (ה yir'ah {yir-aw'}). Inseamna: fear, terror, fearing 1a) fear, terror 1b) awesome or terrifying thing (object causing fear) 1c) fear (of God), respect, reverence, piety 1d) revered. Si in romana: frică, teroare, teama 1a) frică, teroare, 1b), lucru incredibil sau terifiant (teama de obiectul care a provocat), 1c) frica (de Dumnezeu), respect, evlavie, pietate, 1d) reverenta. "Vezi ca nu inseamna frica ci reverenta? Ti-am zis eu ca tu gresesti! Da, suna mai bine sa am reverenta decat frica!"

Ca sa am lumina si sa vad lumea prin ochii Lui Dumnezeu trebuie sa Il las pe Isus, Mesia, Christos, Yeshua Ha Mashia sa imi fie Domn, Mantuitor, sa Il las sa imi ia pacatele, poverile, sa imi dea iertare. Mai mult de atat, sa cred ca El e singurul ce o poate face si sa imi abandonez trecutul in mainile Lui ca sa ma elibereze. Duhul Sfant e Cel care are grija de Lumina din mine, El o va face sa creasca, sa straluceasca.

Daca urarile acestea cu lumina inseamna Lumina, Isus, Mesia, Christos, Yeshua Ha Mashia, atunci le accept cu mare drag, placere. Asta inseamna ca El va lumina mai mult in viata mea, ca eu il voi lasa sa faca asta, ca El va creste si va straluci si mai mult in mine. 

Insa daca mi se doreste sa ma incalzesc la lumina stelei de Craciun, nu promit ca n-am sa dau o replica ironica. Cum sa ma incalzesc intr-o  noapte de iarna geroasa (sper sa fie asa, sa si ninga) la lumina si caldura unei stele?  Toti care au terminat cel putin patru clase stiu ca stelele nu sunt corpuri ceresti emitatoare de caldura si lumina lor e trecatoare. Daca in noaptea de Craciun, steaua mea va deveni stea cazatoare ... eu la ce sa ma mai incalzesc? Cu ce sa ma mai luminez?

Niciun comentariu: