sâmbătă, 10 decembrie 2011

Nu pot implini Cuvantul Domnului cu armele diavolului

"Elisei a venit la Damasc. În acest timp Ben-Hadad, regele Aramului, era bolnav. El a fost înştiinţat că a venit omul lui Dumnezeu.  Regele i-a zis lui Hazael: „Ia cu tine un dar, du-te, întâlneşte-te cu omul lui Dumnezeu şi întreabă-L pe Domnul prin el, zicându-i: «Mă voi vindeca de boala aceasta?­»“
Hazael s-a dus, aşadar, să se întâlnească cu Elisei şi a luat cu el, ca dar, patruzeci de cămile încărcate cu tot ce era mai bun în Damasc. Când a ajuns la Elisei, s-a înfăţişat înaintea lui şi a zis:
- Fiul tău, Ben-Hadad, regele Aramului, m-a trimis la tine să te întreb dacă se va vindeca de boala lui.
Elisei i-a răspuns: 
- Du-te şi spune-i: „Cu siguranţă te vei vindeca“, deşi Domnul mi-a arătat că sigur va muri.
Apoi el şi-a aţintit privirea spre Hazael şi s-a uitat la el până când acesta s-a jenat. Şi omul lui Dumnezeu a început să plângă.
- De ce plângi, stăpâne? a întrebat Hazael. 
- Pentru că ştiu răul pe care îl vei face israeliţilor, a răspuns el. Vei da foc cetăţilor lor întărite, îi vei ucide cu sabia pe tinerii lor, îi vei tăia în bucăţi pe copiii lor şi le vei spinteca pe femeile lor însărcinate.
Hazael i-a zis: 
- Cum ar putea slujitorul tău, un biet câine, să poată face un lucru atât de mare? 
-Domnul mi-a arătat că vei fi regele Aramului, i-a răspuns Elisei.
Apoi Hazael a plecat de la Elisei şi s-a întors la stăpânul său, care l-a întrebat: 
- Ce ţi-a spus Elisei? 
- Mi-a spus că sigur te vei vindeca, i-a răspuns el.
Dar a doua zi Hazael a luat o pânză netedă şi, după ce a înmuiat-o în apă, a întins-o pe faţa regelui care a murit. Şi în locul lui a domnit Hazael." 2 Regi 8:7-15

Ca sa inteleg de ce era Elisei in Damasc trebuie sa citesc 1 Regi 19:15 "– Întoarce-te pe drumul pe care ai venit, i-a spus Domnul, şi du-te până la pustia Damascului. Când vei ajunge acolo, să-l ungi pe Hazael ca rege peste Aram". Domnul ii spusese lui Ilie sa faca asta insa Ilie e in cer si urmasul, slujitorul lui trebuie sa faca asta.

Socant sa vad ca Ben-Hadad trimite sa intrebe pe slujitorul Domnului de sanatatea sa si Ioram, regele Israelului n-are nici o treaba cu Dumnezeul poporului peste care este el rege. Un rege strain, pagan se gandeste la Dumnezeu despre care auzise atatea, trimite la slujitorul Lui Dumnezeu un om de incredere de la curte sa intrebe pentru sanatatea lui. Nu il trimite cu mana goala ci ii trimite un dar enorm ... pe 40 de camile. Si se spune ca maretia darului o da si faptul ca e trimis pe o camila care e inalta .. e mai impozanta decat un cal sau magar. 

Hazael, un om obisnuit si care nu e din neam ales, ajunge la curtea regelui un fel de mana dreapta a acestuia. Un coate goale ce ravneste mai mult decat are. Ca sa ajunga sa aibe ce ravneste, prima data planuieste in mintea lui, coace un plan. Ben Hadad habar nu avea ca isi trimite asasinul sa intrebe de sanatatea lui. Elisei insa isi atinteste privirile in ochii lui si se pare ca dureaza mult pana cand Hazael realizeaza ca Elisei ii citeste gandurile si ... se rusineaza. Constientizeaza ca planurile lui nu mai sunt secrete.

Elisei ii spune raspunsul pentru rege din partea Domnului insa continua spunandu-i lui Hazael ca va fi un rege crud. Ipocrit, nesimtit si stapan pe sine, acesta are nerusinarea de a intreba: "Cum ar putea slujitorul tău, un biet câine, să poată face un lucru atât de mare?" Si, Elisei ii spune ca va deveni regele Aramului.

David a fost uns ca rege pe cand era copil. A durat mult pana a deventi rege cu drepturi depline, a avut multe ocazii in care putea sa ii reteze capul lui Saul, putea organiza scurt o rascoala, revolta si ii lua tronul insa a preferat sa astepte implinirea cuvantului Domnului. Asteptarea aceasta a fost binecuvantata.

Hazael ii spune regelui mesajul de la Elisei: "Mi-a spus că sigur te vei vindeca" dar vestea de la Elisei ii venea ca o manusa peste planurile lui ... prea se potriveau. Nu mai putea astepta. Cat sa mai astepte ....? De ce sa mai astepte? Si a doua zi: "a luat o pânză netedă şi, după ce a înmuiat-o în apă, a întins-o pe faţa regelui care a murit. Şi în locul lui a domnit Hazael."

Domnul face promisiuni pe care si le duce la indeplinire insa nu trebuie sa imi grabesc eu planurile, ideile, prostiile ca sa se implineasca ce spune Domnul. Ca sa fiu binecuvantata in ceea ce fac trebuie sa astept, sa nu ridic mana, sa nu las semintele diavolului (ura, amaraciune, dorinta de putere, inavutire si altele) sa creasca, incolteasca in capul meu. 
Nu pot implini Cuvantul Domnului cu armele diavolului.

Niciun comentariu: