vineri, 10 februarie 2012

esec parintesc?

"Ezechia, fiul lui Ahaz, regele lui Iuda, a început să domnească în al treilea an al domniei lui Osea, fiul lui Ela, regele lui Israel. El era în vârstă de douăzeci şi cinci de ani când a devenit rege şi a domnit la Ierusalim timp de douăzeci şi nouă de ani. Mama lui se numea Abia şi era fiica lui Zaharia.

El a făcut ce este drept înaintea Domnului, tot aşa cum făcuse strămoşul său David. A îndepărtat înălţimile şi a sfărâmat pietrele sacre, a tăiat stâlpulAşerei şi a zdrobit în bucăţi şarpele de bronz pe care îl făcuse Moise, deoarece israeliţii obişnuiau să ardă tămâie înaintea lui şi îl numeau Nehuştan.
Ezechia a crezut în Domnul, Dumnezeul lui Israel. Nici unul dintre regii lui Iuda dinaintea lui sau care au urmat după el nu a fost ca el.
El s-a alipit de Domnul, nu s-a depărtat de El şi a păzit poruncile pe care Domnul i le-a dat lui Moise.
Domnul a fost cu Ezechia şi oriunde mergea avea izbândă." 2 Regi 18:1-7a

A cui fiu era Ezechia asta? A lui Ahaz? Si cum a fost Ahaz? 2 Regi 16:2b-4 "El nu a făcut ce este drept înaintea Domnului, Dumnezeul lui, cum făcuse strămoşul său David, ci a umblat în căile regilor lui Israel. El l-a trecut chiar şi pe fiul său prin foc, potrivit obiceiurilor idolatre ale popoarelor pe care le izgonise Domnul dinaintea israeliţilor. De asemenea, el a adus jertfe şi tămâie pe înălţimi, pe dealuri şi sub orice copac verde." Si nu numai atat. Pleaca la Damasc sa se intalneasca cu regele Asiriei, Tiglat-Pileser. Acolo vede un altar cum el nu avea acasa, in Ierusalim. Pe Solomon nu il dusese mintea sa faca asa ceva si el se gandeste sa isi faca unul. Trimite marelui preot, Urie, sa ii faca un altar exact la fel. 

Marele preot nici nu cracneste si face exact ce i se zice. Vine regele acasa, gaseste altarul gata, exact cum daduse el porunca si .... scoate altarul construit de Solomon "A îndepărtat dinaintea Casei altarul de bronz care era înaintea Domnului, pentru a nu fi între noul altar şi Casa Domnului şi l-a aşezat la nord de noul altar.", "Regele Ahaz a sfărâmat panelele piedestalelor şi a îndepărtat bazinele de pe ele. A dat jos şi „marea“ de pe boii de bronz care erau sub ea şi a aşezat-o pe o pardoseală de piatră. La dorinţa împăratului Asiriei a îndepărtat din Casa Domnului atât arcada Sabatului, care fusese construită în interiorul Casei, cât şi intrarea de afară a regelui. " 2 Regi 16

Nu pot sa nu ma intreb din nou: A cui fiu era Ezechia? Ce face Ezechia e in totala contradictie cu ce a facut taica-su. Tatal s-a inchinat sub toti copacii inverziti si a adus jerfte, a avut relaxii sexuale pe unde nici nu te duce mintea si creste ficior-su, Ezechia care darama toate pietrele inaltate de tat-su, taie copacii si darama tot ce ar mai fi dus poporul in idolatrie.

Pai nu a mostenit credinta parintilor lui? Comportamentul lui arata ca nu si-a iubit parintii, nu? Daca nu le calca pe urme inseamna ca nu ii asculta, respecta nu? Ce fel de educatie i-a dat Ahaz lui Ezechia? Oare nu s-a suparata Ahaz pe Ezechia cand a vazut ca el nu ii calca pe urme? Oare nu facea crize de isterie cand vedea ca ficior-su efectiv parca face, crede, actioneaza intru totul cu susu-n-jos? Tocmai Ezechia de la care avea el atatea asteptari? Tocmai cel mai mare baiat cu care si-a construit el atatea visuri are alte inclinatii, apucatiri, idei, credinta decat el? Adica e Ezechia mai destept ca el? In halul asta il face de rusine?

Niciun comentariu: