miercuri, 22 februarie 2012

Vine o zi!

Ziua Domnului
"Ţi-ai părăsit poporul, pe cei din casa lui Iacov!
Ei sunt plini de obiceiurile Răsăritului; ei practică divinaţia ca filistenii şi dau mâna cu păgânii. 
Ţara le este plină de argint şi aur, bogăţiile lor nu se mai termină. 
Ţara le este plină de cai, şi carele lor sunt fără număr. 
Ţara le este plină de idoli; ei se pleacă înaintea lucrului făcut de mâinile lor, înaintea a ceea ce a făcut degetele lor. 
Omul va fi umilit, fiecare se va smeri – nu-i ierta!" Isaia 2:5-9

Cine si-a parasit poporul? Domnul a facut asta? Dar ... nu El L-a ales pe Israel? Nu am vazut pana acum o poveste frumoasa in care dragostea, grija, mila, credinciosia, compasiunea, rabdarea, puterea si multe altele au fost aratate din plin? I-a parasit pentru cine? Pentru neamuri? Pentru popoarele din jur? Pentru ceilalti care nu erau evrei? Pentru oricare alta nationalitate, etnie, cetatenie?
"Deci dacă greşeala lor a fost bogăţie pentru lume, iar eşecul lor a fost bogăţie pentru neamuri, cât de mult va însemna plinătatea întoarcerii lor?! Acum vă vorbesc vouă, neamurilor, în măsura în care eu sunt un apostol pentru neamuri: eu îmi glorific slujirea pentru a-mi face propriul popor gelos şi astfel să-i salvez pe unii dintre ei. Căci dacă respingerea lor a adus împăcarea pentru lume, ce va aduce atunci primirea lor, dacă nu viaţă din morţi?! " Romani 11:12-15. 

Si totusi de ce a facut asta? Pai ... simplu. Pentru ca au facut exact pe dos decat ceea ce a spus Domnul. Practicau idolatria, faceau aliante, afaceri cu cei care nu erau din poporul Israel. II interesa orice altceva in afara de Domnul. Isi cautau implinirea in avutii materiale ... "Este un popor care locuieşte singur, care nu se consideră ca făcând parte dintre popoare." Numeri 23:9 E marturia lui Balaam spusa lui Balak despre poporul Domnului. Trebuiau sa isi pastreze identitatea, sa nu se complice cu aliante, sa nu se vanda ... dar ei au incetatenit si naturalizat pe toti strainii, mai mult de atat, cred ca erau mai moderni ca noi, ca efectiv nu numai ca le-au respectat obiceiurile insa si le-au insusit si ei. Si-au casatorit copiii cu copii acestora ... facand alinatele putin spus puternice.

Pericolul acesta ramane si astazi. Daca stai in compania celor ce nu Il cunosc pe Domnul incepi sa inveti caile lor, incepi sa nu mai discerni ce e bine si ce e rau, ce nu Ii place Domnului, incepi sa vezi ca bun ce e rau, sa vrei sa fii relevant, contemporan. La ce rezultat de ajunge? Indepartarea de Domnul, compromiterea in aproape orice. Si asa se ajunge cel ce se voiau relevanti si comtemporani mai rau ca cei care i-au dus acolo ...

Ghicirea, horoscopul, astrologia si toate "stiintele" astea ce iti prezic viitorul sunt interzise clar si precis de Domnul. Cine se ocupa cu ele trebuia sa fie omorat. Nu exista nici un dubiu asupra acestui fapt. Dar ... poporul Israel nu isi omoara oamenii de genul "Mama Omida", mai mult de atata isi imbunatatesc si isi perfectioneaza stiinta de la filisteni, caldeeni si de la toti care vin la ei in tara si devin una cu ei. Fac asta desi aveau tot ce le trebuia ca sa afle direct de la Domnul ce trebuie sa faca. Dar nu e mai simplu sa te joci cu dracul? Nu e mai atragator, pasionant, palpitant, exotic, ezoteric .... ?

Cei care au crescut la tara stiu ca exista in sat un buhai, armasar, berbec, vier care este lasat asa pentru inmultire si fiecare gospodar isi duce vaca, iapa, scroafa, .... ca apoi sa astepte apoi sa vada o copie in miniatura a animalului din curtea vecinului in propria curte. Li se interzisese expres evreilor sa faca aceasta inmultire cu animalele vecinilor lor neevrei. Ei nu aveau voie sa se casatoreasca cu neevrei insa nici animalele lor sa nu se imprecheze cu animalele celorlalti. Dar, nu-i asa ca iarba vecinului e mai verde? Boii si caii sunt mai frumosi, parca lucesc mai frumos la soare? Eh ... poate se poate si asa. Uite ca insa nu se poate. Domnul vrea ascultare atat in lucrurile mari cat si in cele mici. Asa si-au umplut tara cu cai de rasa, cu animale mari, au platit bani grei si au luat bani grei pentru asta. Banii lor erau in aur si argint. S-au vandut pentru bani ... si cu cat aveau mai mult, cu atat isi doreau mai mult.

Una din cele 10 porunci spune sa nu ai alti dumnezei si sa nu te inchini lor. Ieremia spune despre Iuda in capitolul 11:13 asa: "«Iuda, ai tot atâţia zei, câte cetăţi ai! Şi câte străzi are Ierusalimul, tot atâtea altare aţi înălţat şi voi ruşinii, altare de tămâiere în cinstea lui Baal!»". Israel nu e mai "sfant" ca Iuda pentru ca gasesc in Osea 10:1 "„Israel era o vie mănoasă care dădea roade pentru sine. Cu cât avea mai multe roade, cu atât îşi înmulţea altarele; cu cât îi era mai bogată ţara, cu atât îşi înfrumuseţa mai mult pietrele sacre. Inima le este împărţită." Relatia Lui Dumnezeu cu Israel este asemanata cu relatia dintre un sot si o sotie in Osea. Israel uitase cine ii era "sotul", cine ii era Dumnezeu, nu mai stia de la cine avea ce avea "Ea nu ştie însă că Eu am fost Acela Care i-a dat grâul, mustul şi untdelemnul, Cel Care i-a înmulţit argintul şi aurul, pe care ea le-a folosit apoi pentru Baal" (Osea 2:8).

Erau poporului Domnului, trebuiau sa ramana speciali, demni, ai Lui. Numai ca facand exact pe dos si-au atras asupra lor mania Domnului. Au uitat sau au preferat sa Il ignore si sa se comporte ca si cum nu mai exista o zi a judecatii. 

Oare de ce mi se pare ca seamana asa bine cu noi? Parca sunt niste vremuri "trase la indigo"? Ok, n-avem idoli ... Serios? Oare nu suntem si noi in prag de robie sau in robie? Mai stim sa deosebim stanga de dreapta? Mai stim ce e bine si ce e rau? Mai stim cine ne e Dumnezeul nostru? Mai stim care ne e neamul? Nu cumva de multimea animalelor de rasa, a valorilor materiale am uitat cine suntem?
Vine o zi de judecata! O zi cand vom da socoteala pentru orice! Ca vrem sau nu sa credem, ziua judecatii va veni!
Vine o zi! Si nu e ziua despre care canta Holograf!
Vine ziua Domnului!

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Cred ca ziua aceea este mai aproape decat cred multi oameni..
Maranata!

cella spunea...

Sau mai aproape decat ne asteptam noi!