joi, 16 februarie 2012

Te-am ales!

"Viziunea pe care a avut-o Isaia, fiul lui Amoţ, cu privire la Iuda şi la Ierusalim, în timpul lui Uzia, Iotam, Ahaz şi Ezechia, regii lui Iuda.
„Ascultaţi, ceruri! Ia aminte, pământ! pentru că DOMNUL a vorbit: «Am îngrijit copii şi i-am crescut, dar ei s-au răzvrătit împotriva Mea.
Boul îşi cunoaşte stăpânul, iar măgarul ştie ieslea stăpânului său, însă Israel nu cunoaşte, poporul Meu nu înţelege!»
Ah, neam păcătos, popor încărcat cu nedreptate, sămânţă de nelegiuiţi, copii stricaţi! Ei L-au părăsit pe DOMNUL, L-au dispreţuit pe Sfântul lui Israel şi I-au întors spatele!" Isaia 1:1-4


Uzia, Iotam, Ahaz si Ezechia sunt cei patru regi care au murit in timpul vietii lui Isaia. Uzia sau Azaria, 790-739, adica 52 de ani; Iotam 750-735 (din 750-739 a fost co-regent cu tatal sau Uzia) - 16 ani; Ahaz 732-715 insa si el a fost co-regent cu tatal sau Iotam intre 735-732 - 16 ani; Ezechia 715-686 - 29 de ani. Patru domnii intre 790-686 care inseamna 104 ani. Cartea Isaia incepe de fapt in capitolul 6:1 "În anul morţii regelui Uzia, L-am văzut pe Stăpânul şezând pe un tron înalt şi măreţ, marginea mantiei Lui umplând Templul".

M-au impresionat extrem de mult cateva lucruri din astea 5 versete. Mereu am trait cu impresia ca cerurile is acolo sus, ca n-au nici o treaba cu mine, pamantul e hlei ca asa e el, din el am iesit si in el ma duc si gata. Alt rol nu prea am vazut la ele. Sau daca am auzit informatia nu am procesat-o mai mult de atat. Isaia cheama cerurile si pamantul ca martori la proces. E un proces al poporului Israel si e nevoie de martori. Oamenii ar putea nega ca au auzit, ar putea sa devina amnezici, sa se eschiveze ca erau la lucru, ca li se deconectase internetul si chiar mesajul acela nu l-au prins. Insa nu merge asa ... Moise in Deuteronom 32:1 cheama ca martori cerul si pamantul si spune asa: "Ascultaţi, ceruri, şi voi vorbi. Ascultă, pământule, cuvintele gurii mele. " Cerul si pamantul din nou e martor. Acolo Il proclama pe Dumnezeu ca Dumnezeu al lor. Aici, Isaia cheama cerul si paamntul martori. Reaminteste poporului ca i se adreseaza Dumnezeul lui, nu altcineva, iar ei trebuie sa asculte. Din nou Moise face o declaratie in Deuteronom 30:19 "Chem astăzi cerul şi pământul ca martori împotriva voastră, că v-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Acum alege viaţa, ca să trăieşti atât tu, cât şi urmaşii tăi"

"Dumnezeu i S-a arătat din nou, l-a binecuvântat şi i-a zis: „Numele tău este Iacov; dar nu te vei mai numi Iacov, ci numele tău va fi Israel.“ Şi l-a numit Israel." Geneza 35:10. Boul si magarul isi cunosc stapanul, il asculta, fac ceea ce spune el insa Israel, aici in prag de robie, n-are nici atata minte cat boul sau magarul " însă Israel nu cunoaşte, poporul Meu nu înţelege!". De fapt cuvantul "intelege" din text e mai amplu. Poporul nu Il recunoaste, distinge, nu intelege cine ii e Dumnezeu, nu stie in mintea lui, nu actioneaza cu intepeciune recunoscandu-si Dumnezeul. Nu vor sa asculte de El, nu isi pune inima ca sa asculte si e o actiune deliberata bazata pe decizia lor de a nu asculta.

"Fiindcă voi sunteţi un popor sfânt pentru Domnul, Dumnezeul vostru. El v-a ales dintre toate popoarele care sunt pe pământ, ca să fiţi poporul Lui. " Deuteronom 7:6
"Urmaşii lor vor fi cunoscuţi printre neamuri şi descendenţii lor printre popoare. Toţi cei ce-i vor vedea vor recunoaşte că ei sunt descendenţii care au fost binecuvântaţi de DOMNUL. " Isaia 61:9
"Spune-le lui Aaron şi fiilor săi să aibă respect faţă de lucrurile sfinte care-Mi sunt închinate de către israeliţi şi să nu profaneze Numele Meu cel sfânt. Eu sunt Domnul." Levitic 22:2

Au fost numiti de Domnul, Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov un popor sfant.
Un popor pe care Domnul si L-a ales.
Un popor pe care El vrea sa Il binecuvante din generatie in generatie.
Un popor care fusese invatat sa deosebeasca lucrurile sfinte.
Un popor care fusese invatat sa nu profaneze Numele Domnului.
Si poporul acesta ce face acum? Ce a devenit? Cum este numit?
"Ah, neam păcătos, popor încărcat cu nedreptate, sămânţă de nelegiuiţi, copii stricaţi! Ei L-au părăsit pe DOMNUL, L-au dispreţuit pe Sfântul lui Israel şi I-au întors spatele!"
Au ales deliberat sa iasa din prezenta Celui Atotputernic, Omnprezent, de trei ori Sfant. 
Au crezut ca pot face ce vor ei, ca alegerea lor nu va avea consecinte.
In "Ah"-ul de aici pot simti durerea Domnului exprimata prin Isaia, durerea parintelui cand isi vede copilul ca face orice altceva numai ce trebuie nu, cand face ce il taie capul si numai sa asculte nu vrea, cand ... oricine este mai bun decat el.

Fac parte din poporul Domnului, prin sangele Lui Isus sunt infiata in familia Lui, am Duhul Sfant in mine ca pecete a Domnului. Ce alegeri deliberate fac? De cine ascult? Am mai multa minte decat un bou sau un magar?

Niciun comentariu: