miercuri, 29 februarie 2012

Isaia - Yeshayáhu - יְשַׁעְיָהוּ

Ca sa inteleg plecarea in robie, robia si ce a fost acolo, am inceput sa citesc si sa studiez cartea Isaia. Dar am descoperit o avertizare inca din primele zile. "Este cea mai frumoasa carte din literatura universala! Nu poate fi tratata oricum!" Mai este considerata si Biblia in miniatura. Mi-am cautat materiale, Cristi Rata m-a ajutat sa imi limpezesc opinia cu privire la Dr. Constable (un bun comentator biblic http://www.soniclight.com) si nu numai. Mi-a recomandat sa citesc ce a scris Calvin insa ce am gasit e doar un document care ar trebui refacut pentru ca e scanat si apoi pus intr-un pdf, materialul avand scrisul foarte mic.

Literatura rabinica spune despre el ca e descendent al casei lui Iuda si Tamar, fiul lui Amoz (a nu se confunda cu profetul Amos) care a fost frate cu regele Amazia in Iuda. "Isaiah or Yeshayáhu (יְשַׁעְיָהוּ "Salvation is the Lord - Domnul este mantuirea)" este unul dintre cei mai mari profeti ai Bibliei. Comentatorii spun ca e greu de spus cat a trait insa cuprisul cartii Isaia are o intindere de scriere cam in 60 de ani. Mare parte a partii Isaia e scrisa in perioada 740-690, adica "primii" 50 de ani ca si profet. Posibil ca a trait in perioada 780-690 si a murit in timpul domniei lui Manase, fiul lui Ezechia.

A trait in Ierusalim, la curtea regelui avand functia de predicator / profet al regelui si poporului. A fost casatorit (Isaia 8:11 "Iată-mă, eu şi copiii pe care mi i-a dat DOMNUL! Suntem semne şi prevestiri în Israel de la DOMNUL Oştirilor, Care locuieşte pe muntele Sion. ") si a avut doi copii. M-a impresionat numele acestora. Unul dintre ei se numeste Shear jashub - a remant shall return - ramasita se va intoarce -  Isaia 7:3 "Atunci DOMNUL i-a zis lui Isaia: – Du-te împreună cu fiul tău Şear-Iaşub ca să-l întâlneşti pe Ahaz, la capătul canalului de apă al Iazului de Sus, pe drumul către Ogorul Spălătorului". Celalalt fiu se numeste Maher-shalal-hash-Baz - Destruction is imminent - Distrugerea este iminentă - Isaia 8:1-4 "DOMNUL mi-a zis: „Ia o placă mare şi scrie pe ea cu un stilet obişnuit: «Maher-şalal-haş-baz». 2 Iar ca martori vrednici de încredere îi voi chema pe preotul Urie şi pe Zaharia, fiul lui Ieberechia.“ 3 M-am apropiat apoi de profetesă; ea a a rămas însărcinată şi a născut un fiu. DOMNUL mi-a zis: „Pune-i numele Maher-şalal-haş-baz.4 Înainte să ştie copilul să zică: «Tatăl meu!» şi «Mama mea!», bogăţia Damascului şi prada din Samaria vor fi luate de împăratul Asiriei.“"

Paul T. Butler ii face un portret frumos. Gasindu-i trasaturile de caracter, si citindu-i-le, mi-am dorit sa fiu si eu ca Isaia, sa se spuna si despre mine asa .. Indraznet, serios, neinfricat, desi a trait sub cinci domnii diferite si numai unul dintre regi a fost credincios Domnului, el nu s-a compromis. A denuntat in termeni puternici si fermi nedreptatea, opresiunea, avaritia si senzualitatea poporului in cartea Isaia 1:10-23, 2:11-17, 3:9-15. A fost un barbat sensibil si plin de compasiune (Isaia 22:4, 15:5, 16:9-11, 21: 3-4). Dar, a fost sarcastic si a folosit satira cand a avut nevoie de ea. Profund respectuos si spiritual, nu s-a impacat cu formalitatea manifestatiilor religioase, nimic nu era mai important pentru el decat viata spirituala interioara, o inima pura si dedicata Domnului.

Se presupune ca Pavel despre el scrie in Evrei 11:37 "au fost tăiaţi în două cu fierăstrăul".

Un comentariu:

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=X3uanKVGukQ&feature=related