marți, 1 mai 2012

Maher-şalal-haş-baz

"1 DOMNUL mi-a zis: „Ia o placă mare şi scrie pe ea cu un stilet obişnuit: «Maher-şalal-haş-baz». 2 Iar ca martori vrednici de încredere îi voi chema pe preotul Urie şi pe Zaharia, fiul lui Ieberechia.“

3 M-am apropiat apoi de profetesă; ea a a rămas însărcinată şi a născut un fiu. DOMNUL mi-a zis: „Pune-i numele Maher-şalal-haş-baz.

4 Înainte să ştie copilul să zică: «Tatăl meu!» şi «Mama mea!», bogăţia Damascului şi prada din Samaria vor fi luate de împăratul Asiriei.“ Isaia 8:1-4

Nu pot sa nu il admir pe Isaia pentru dedicarea fata de Domnul. Intalnirea cu Dumnezeu i-a schimbat viata ... din predicatorul oficial al curtii regale este transformat in profetul Domnului.  Nu mai conta cat de dur era mesajul care trebuia dus poporului, daca regelui ii placea ce Isaia avea de spus, daca il primeau frumos, ... nici un daca, nu mai conta. El stia cine ii vorbeste si asta era suficient. Mia mult de atat, pot sa vad ca Isaia incepe sa simta aceeasi durere ca a Domnului pentru poporul Sau. 

Domnul ii spune sa faca un afis mare, o plancarda cu scrisul citet, normal, vizibil si sa o afiseze undeva unde este vazuta de cat mai multa lume. Mesajul de pe afis are mai doua profetii ce privesc pe Iuda, insa si pe Israel, Asiria si Siria. "Maher-shalal-hash-baz "swift is booty, speedy is prey"  -  symbolic name given by Isaiah by the Lord's direction to Isaiah's son; prophetic indication that Damascus and Samaria were soon to be plundered by the king of Assyria". 

Oricine vedea semnul stia ca "Maher-shalal-hash-Baz - "Ei (asirienii) se grăbesc să strice (Siria şi Samaria), au viteza de prada" [Gesenius]. În caz contrar, "prada (spoiler) se precipită, si dau mai multa viteza jefuitorilor" [Maurer]."

Il vad pe Isaia ducand plancarda in oras impreuna cu doi martori de incredere, cu marele preot si cu inca un om cunoscut a fi de incredere. Prima data vedea regele Ahaz semnul acesta si regele era idolatru, viclean, imbibat cu planuri de diplomatie. Asa ca isi ia doi martori de incredere si plaseaza plancarda la loc vizibil in cetate.

Unii comentatori spun ca e posibil ca prima sotie a lui Isaia sa fi murit si acum e la a doua casatorie pentru ca expresia "M-am apropiat" se foloseste atunci cand un barbat are relatii sexuale pentru prima data cu sotia lui iar ea este fecioara. Acum se recasatorise si a doua sotie, fecioara, ii va naste copilul Maher-şalal-haş-baz. Primul copil se numeste "O ramasita se va intoarce".

Copilul nu va avea doi ani cand proorocia se va implini, cand ceea ce este scris mare si citet pe plancarda va fi vizibil de fiecare din cei din Iuda. 

Il admir pe Isaia pentru modul cum se supune, cum da nume copiilor sai ... nume profetice. De cate ori te uiti la unul din ei sa stii ca orice s-ar intampla cu poporul tau, o semintie va ramane. Poporul nu va fi distrus in ciuda a toti si toate. Domnul asa a promis. Apoi la celalalt sa stii ca vor veni inamicii sa pradeze, sa ia tot, pentru ca iti e frica ei vor avea viteza mai mare la jaf insa tu ca popor nu vei disparea ... oricat de grea ar fi conditia in care vei ajunge.

Ca Isaia sa ajunga aici a fost nevoie de o intalnire cu Domnul. L-a vazut, L-a auzit si acolo in prezenta Lui a spus ca e gata sa fie trimis oricare ar fi mesajul, oricine ar fi cel care ar avea de primit mesajul.

Vreau si eu sa am o intalnire asa cu Domnul? 
Vreau sa Il vad in slava asa cum L-a vazut Isaia?
Sau ma multumesc cu o viata de credincios molcoma si calduta?
Vreau o trezire din starea in care sunt?
Sunt dispusa sa platesc pretul?

Niciun comentariu: