joi, 17 mai 2012

mâna Sa este încă întinsă

8 Stăpânul a trimis un mesaj împotriva lui Iacov; acesta va cădea peste Israel; 9 tot poporul – Efraim şi locuitorii Samariei – va şti, toţi cei care, cu mândrie şi aroganţă în inimă, zic: 10 «Au căzut cărămizile, dar noi vom zidi cu pietre cioplite! Sicomorii au fost tăiaţi, dar noi îi vom înlocui cu cedrii!» 

11 De aceea, DOMNUL i-a ridicat împotriva lor pe vrăjmaşii lui Reţin, i-a stârnit pe duşmanii lor: 12 arameii la răsărit şi filistenii la apus; cu o gură larg deschisă ei l-au mâncat pe Israel! 

Cu toate acestea, mânia Lui nu s-a potolit, iar mâna Sa este încă întinsă. 

13 Dar poporul nu s-a întors la Cel Ce îl lovea, nu L-a căutat pe DOMNUL Oştirilor. 

14 Aşa că DOMNUL va tăia din Israel capul şi coada, ramura de palmier şi trestia, într-o singură zi. 15 Bătrânii şi demnitarii sunt capul, iar profeţii care învaţă minciuni sunt coada. 16 Cei ce conduc acest popor îl duc în rătăcire, iar cei ce sunt conduşi de ei sunt pierduţi. 

17 De aceea Stăpânul nu se va mai bucura de tinerii lor, nici nu va mai avea milă de orfanii şi de văduvele lor, pentru că toţi sunt lipsiţi de evlavie şi ticăloşi, toţi spun vorbe de nimic. 

Cu toate acestea, mânia Lui nu s-a potolit, iar mâna Sa este încă întinsă. 

18 Da! Răutatea arde ca un foc, arde mărăcinii şi spinii, aprinde desişul pădurii din care se înalţă un stâlp de fum! 19 Ţara este arsă de furia DOMNULUI Oştirilor, iar poporul este ca ceva de pus pe foc. Nimeni nu-şi cruţă fratele. 20 Unul jefuieşte din dreapta şi rămâne flămând; mănâncă din stânga şi nu se satură; fiecare mănâncă din carnea rudeniei sale. 21 Manase mănâncă pe Efraim, şi Efraim pe Manase, iar împreună mănâncă pe Iuda. 

Cu toate acestea, mânia Lui nu s-a potolit, iar mâna Sa este încă întinsă.

1 Vai de cei ce decretează hotărâri nelegiuite, de cei ce scriu porunci ce asupresc, 2 ca să-i priveze de drepturi pe cei nevoiaşi şi să răpească dreptatea celor asupriţi din poporul Meu, făcând astfel din văduve prada lor şi jefuindu-i pe orfani. 

3 Ce veţi face în ziua pedepsei, în mijlocul nenorocirii care va veni din depărtări? La cine veţi fugi după ajutor? Unde vă veţi lăsa bogăţiile? 4 Unii se vor pleca printre prizonieri sau vor cădea ucişi. 

Cu toate acestea, mânia Lui nu s-a potolit, iar mâna Sa este încă întinsă.“

Neascultare, rebeliune, impotrivire ... asa descrie Isaia starea poporului. Poporul se lasa dus in ratacire de catre profetii mincinosi, ii place sa auda lucruri care nu plac Domnului, sa mearga dupa ideile si filosofiile celor care in mod vadit nu asculta de El. Vad cu ochii lor ca Domnul isi tine promisiunile, ca tara e invadata, distrusa. Insa ei gandesc ca daca li se darama casele facute din chirpici ei vor face unele din piatra cioplita. Ei se vad in stare sa traiasca fara Domnul. Chiar daca El le smulge copacii din pamant, ei vor aduce altii de pe unde vor fi dusi in robie si isi vor planta copaci trainici de acolo desi Domnul le-a spus ca nu se vor mai intoarce din robie.

Domnul vede dorinta lor de neascultare si trimite invadatorii peste ei. Israel este invadat si cel mai numeros trib este Efraim, de aceea se face referire la el ca la Israel. Insa poporul se incapataneaza si nu vrea sa se intoarca la Domnul si sa asculte de El.

Conducatorii si profetii sunt atentionati ca vor cadea intr-o singura zi. In loc sa invete poporul legea Domnului, sa actioneze conform legilor Sale ei ii conduc dupa propriile idei iar profetii sunt profeti mincinosi. Poporul nu mai face distinctie intre bine si rau, iubeste sa asculte minciunile profetilor ce ii duc in neascultare de Dumnezeu.

Desi simt apasarea Mainii Domnului se incapataneaza sa nu asculte, sa se intoarca la El si avertizarea de la Domnul vine prin Isaia si le spune ca mania Lui nu s-a potolit.

Canibalismul apare din nou in Israel, mai fusese cu ceva ani inainte cand erau inconjurati si isi mancau proprii copiii. Acum insa se pare ca oamenii mari se mananca intre ei ... si nici macar acum nu vor sa asculte, sa se intoarca la Domnul .... Nu isi manaca strainii din tara ci se mananca fratii intre ei ... se jefuiesc, isi rapesc dreptatea, iau dreptul altuia in favoarea lor ... Nu vor sa acorde ajutor nimanui. Totul e pentru ei, nu vor sa faca nimic pentru altul. Nu constientizeaza ca va veni o zi cand vor avea nevoie de ajutor si nimeni nu li-l va acorda.

Chiar si asa ... nu vor sa asculte.

Mai marii lor dau legi impovaratoare, nedrepte, defavorizand vaduva si orfanul, cei ce scriu legile nu fac nimic pentru a impiedieca acest lucru. Uita ca cei pe care ii conduc sunt poporul Domnului si nu al lor. Uita ca si ei sunt ai Domnului, fac parte din poporul Lui. Sunt atentionati, li se trimit tot felul de instiintari insa ... parca totul e-n zadar. Nu vor sa asculte desi li se spune ca vor fi desfiintati. 

Dar eu? Ma pricep sa ii judec. Pfoailei si inca ce ma pricep insa ... eu ascult? Disting intre profeti? Cum stiu ca unul vorbeste de la Domnul sau ma minte? Cum fac distinctie intre un conducator ce asculta de Domnul si unul ce face dupa cum il taie capul? Imi place sa ascult de cine? Ce fac cand dreptul altcuiva e luat? Cum reactionez cand altii dau semne de canibalism mascat? Intre ce fel de oameni stau? Care Il urmeaza si asculta pe Dumnezeu sau care si-au antifonat urechile ca nu cumva sa auda ceva de la Domnul?

Niciun comentariu: