sâmbătă, 26 iunie 2021

mi-am dat cerceii ca să se face zeul

Suntem în 16 tamuz.

Moise este plecat cu Iosua pe Muntele Sinai de cam 38 de zile. Nu mai știm nimic despre el.

La început totul a bine dar apoi unii din popor s-au dus la Aaron. I-au spus că văd ei bine că nu se știe ce este cu Moise și că ar fi bine să ne facă niște zei care să ne conducă și care să meargă înaintea noastră. Hmm! Parcă zeii ar putea merge! Tot cei din popor i-ar căra ...

Părinții mei erau în stare de șoc când au auzit ce enormități au putut să spună acei oameni.

Mie chiar îmi plăcea de Aaron. E bătrân! E adevărat! Dar când începe să vorbească parcă știe despre ce vorbește, are autoritate, te captivează, parcă te vrăjește!

Acum însă eu cred că el e invidios pe Moise, pe rolul pe care i l-a dat Dumnezeu. Alfel nu îmi explic cum de nu s-a împotrivit deloc când oamenii aceia au venit să îi dea un asemenea sfat.

Tot încerc să îmi explic ce este în capul lor. L-au văzut pe Dumnezeu făcând minuni în Egipt, au văzut apa ieșind din stâncă când ne topeam de sete, au băut apă vindecată la Mara, mănâncă în fiecare zi mană, dacă ridică ochii Îl văd în nor și în stâlpul de foc.

Da, e drept că El îl folosește de Moise ca mediator și că acum Moise este pe munte la Dumnezeu. Moise l-a luat cu el și pe Iosua. Știți că v-am spus despre aceste tinerel care pare umbra lui Moise.

Oh! Ca să nu vă mai spun că Aaron a pus să îi aducem cerceii noștri, ai surorilor și mamelor noastre ca să îi topească și să facă zei. I-am dat și eu pe ai mei ...

Acum stau și mă gândesc la ceea ce tocmai am făcut.

Unii și-au scos din bagaje ciocanele, alții formele pe care se făceau idolii. Se aud bătăi sacadate de material lucrat. Aurul adunat e mult ... Mă uit la satisfacția de pe fețele tuturor după ce își lasă aurul în grămadă.

Miriam, sora lui Aaron și Moise e aici. Pare fericită. Pare că a preluat controlul situației alături de Aaron. Parcă au uitat total de Moise ...

Părinții mei tac. Iar eu simt că nu e bine ce am făcut. Nu mi-i prea tare de cerceii aceia dar nu pot să nu mă întreb ce ne va face Dumnezeu? E acolo în nor. Acum nu spune nimic. Dar ce se va întâmpla cu noi?

Și apoi, ce va spune Moise?

Nu am spus noi toți că vom asculta în totul de toate cuvintele spuse de Dumnezeu?

Și acum ce facem?

Așteptăm ca meșterii să termine zeul!

Oare ce zeu va fi?

V-am mai spus că am trăit cu ei și printre ei. Sunt obișnuit să îi văd. Dar de când a apărut Moise, de când ne-a spus despre Dumnezeul nostru, nu îmi mai vine să mă închin înaintea lor, parcă nu mai au nici o putere ... Și acum, tocmai mi-am dat cerceii ca să facă un idol.

Mi-am făcut drum pe lângă lucrători și am văzut că fac un vițel, un bou. Da, boul este considerată cea mai însemnată zeitate în Egipt.

Dar noi am ieșit din Egipt! Se pare însă că Egiptul este încă din plin în noi!

Vreau să vină Moise înapoi!

Simt că ceva nu e bine, nu e în regulă! 

Niciun comentariu: