duminică, 6 iunie 2021

problemele inimii în cele zece porunci

Suntem în 26 sivan. Cumva m-am mai liniștit. Moise este încă pe munte dar am meditat la cele 10 legi pe care Le-a spus Dumnezeu la început.

Nu cred că v-am spus însă Dumnezeu și-a început discursul de pe muntele Sinai reamintindu-ne cine este El. Cu gândul, m-am dus în Gosen și m-au năpădit amintirile. Mi-a adus aminte că El este Cel care ne-a scos de acolo. El este Cel care ne-a salvat, ne-a păzit, călăuzit, eliberat.

Această reamintire face parte dintr-o poruncă și sunt chemat și invitat să accept această declarație. Ni se poruncește să acceptăm acest adevăr.

Este Dumnezeul care a lucrat pentru mine și care merită mulțumirea inimii mele. Oh! Iar mă întorc la problemele inimii mele.

V-am mai povestit că în Egipt, aveam și noi zeii noștri. De unii ne temeam mai mult, de alții mai puțin. Învățasem să îi spălăm, să îi ocolim, să ne închinăm înaintea lor, uneori să le furăm ofradele ca să ne potolim foamea. Acum, Dumnezeu ne spune să nu ne închinăm înaintea nimănui altcuiva. El nu își împarte închinarea cu nimeni.

Teoretic, nu e greu și eu sunt doar un copil. Dar oare voi putea să mă închin doar Lui?

Părinții m-au pedepsit când am vorbit urât însă de gândit tot am mai gândit urât, gândurile devenind vorbe ce ieșeau uneori printre dinți. Nu m-am gândit niciodată că folosind așa Numele Domnului este ofensator la adresa Lui. Deși nu mă gândeam des la Dumnezeu, nu Îi onoram Numele prin vorbele mele ...

După ce am ieșit din Egipt, înainte de a primi mana, am învățat ce înseamnă Sabatul. Este ziua a șaptea din creație când Dumnezeu s-a odihnit. Ni se cere să ne odihnim în această zi și să sfințim această zi. Oh! Am atâtea de învățat! Când am ajuns la Sinai, Dumnezeu i-a spus lui Moise că avem trei zile la dispoziție ca să ne sfințim. Oare în ziua de Shabat doar asta facem? Ah, stai! Ne odihnim și ne sfințim. În ziua asta, totul se oprește, toată alergarea, toată truda, toate frământările. Cumva îi dai răgaz minții și inimii să își aducă aminte cine este în control.

Respectul, ascultarea și supunerea față de părinți este acum poruncă din partea Domnului. Am înțeles că după ce crești mai mare ai alte idei decât părinții tăi și intri in conflict cu ei. Oare voi putea să ascult de legea aceasta atunci? Dar, îmi fac atâtea griji ....

În Egipt, numai ce auzeai că unul l-a ucis pe altul și nu te prea mira asta. Egiptenii își omorau sclavii pentru că ne considerau bunuri doar de muncă. Am crescut cu o mânie reprimată în noi, o mânie care ne instigă la violeță. Dumnezeu ne poruncește să nu omorâm. Înțeleg din porunca aceasta că nu am voie să îmi revărs mânia reprimată prin vorbe peste cel de lângă mine. Și aceasta ucide!

Venim din familii poligame și mare parte dintre noi trăiește cu cine îi place. Sclavi fiind, nu s-a mai putut cu poligamia și fiecare bărbat, teoretic, are nevasta lui. Problema e că doar teoretic fiecare bărbat are nevasta lui. Porunca asta este grea pentru mulți.

Dumnezeu se pare că nu ne dă un set de reguli și gata. El se ocupă de inimile, gândurile și intențiile acesteia. Să nu furi aici ... e cumva simplu. Tot ce avem, primim de la El. Dacă fur ceva de la vecinul sau aproapele meu, fur de la El. Îl fur pe El, Îl necinstesc pe Dumnezeul meu!

Sunt un copil șotios și îmi place să fac glume. Dar glumele acestea uneori seamănă a minciună. Acum am înțeles că pot fura mintea cuiva mințindu-l, înșelându-i încrederea.

Mă uit la unii copii de seama mea și îmi doresc ca părinții mei să fie mai bogați, să am și eu haine ca ale lor ... deși aici nu prea ai nevoie de mare lucru. Dar aș vrea să am și eu mai multe chiar dacă tot eu ar trebui să le car și să am grijă de ele. Ultima dintre cele zece porunci spune că nu trebuie să râvnesc la bunurile, lucrurile altora. Să nu vreau ce nu este al meu. Să mă mulțumesc cu ceea ce am.

Poruncile astea date de Dumnezeu implică tot traiul meu. Și se leagă mult de inimă mai mult decât de minte ... Văd că Dumnezeu vrea să îmi schimbe inima. Mintea se va conforma. Inima-i problema.




Picturile sunt realizate de Veronika Shultz si le folosesc cu permisiunea ei.

Niciun comentariu: