luni, 1 august 2011

Ameneh Bahrami - ochi pentru ochi

Acum vreun an si ceva in urma am descoperit o poveste a unei femei din Iran, Ameneh Bahrami, care a ramas mutilata pe viata de un tanar student. Cei doi tineri erau studenti la medicina, colegi de facultate, si lui "i se pusese pata" insa fata voia sa isi termine studiile si de cateva ori i-a tot spus nu. El a procurat aproximativ 4 litri de acid sulfuric, a asteptat-o langa facultate unde i-a aruncat in fata acidul.  Povestea se intampla in Teheran, in noiembrie 2004. Familia ei a obtinut pentru prima data dreptul (ca o femeie) sa ceara pedepsirea vinovatului aplicandu-i-se legea talionului, adica ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.

Ca totul sa fie si mai "frumos", o infectie la ochi a lasat-o oarba  ... M-a impresionat teribil povestea ei si reporterul de la Witness a intrebat-o la un moment dat daca s-a gandit sa il ierte. Raspunsul ei atunci a fost "NU" si i-am dreptate. Insa m-am tot gandit la intrebarea asta. Reporterul cumva parca a uitat ca pune intrebarea unei femei de religie musulmana, mutilata pe viata, cu un viitor frumos in fata, ea insasi frumoasa ... care acum avea nevoie de insotitor, care trebuia sa indure exclamatiile ce numai frumoase nu erau cand i se vedea fata, care si-a vazut visurile facute zob de un nebun caruia "i se pusese pata sa se insoare" si care era constient ca pozitia familiei lui era net inferioara familiei ei.

Am cautat alte stiri despre ea si intre timp am vazut ca multe operatii estetice au avut loc iar acum arata bine fata de cum arata cand cei de la Witness au filmat cazul ei.

Dimineata, am gasit in ziare ca au sarit cei de la drepturile omului si cred ca s-au facut destul de multe interventii ca legea talionului sa nu fie aplicata, ca o femeie sa nu fie totusi tratata in acelasi fel ca si barbatii. Titlul pompos spunea ca ea l-a iertat, cerandu-i in schimb o suma de bani.

Nu sunt pentru aplicarea legii talionului ... e barbar gandind ca si lui ar fi trebuit sa ii fie arsi ochii insa operatie trebuia facuta sub anestezice desi ea cerea ca operatiunea sa fie facuta fara anestezice. La sufere la fel cum suferise ea ... Familia ei era imparitita in doua inca din timpul lungului proces si sora ei pune ii pune o intrebare: "la ce ar folosi doi orbi in tara? Nu e de ajuns unul?". Cred ca i-as fi replicat: da, dar tu nu esti nici unul din cei doi ... si asta iti da dreptul sa intrebi de pe alta pozitie.

In calitate de crestina, daca as suferi ca si femeia asta ar trebui sa il iert ... A devenit un fel de erou Ameneh Bahrami pentru mine... chiar daca iertarea e mai mult impusa de "drepturile omului".

Niciun comentariu: