joi, 18 august 2011

nu se mosteneste totul ...

Cel mai intelept regea murit. Scriitorul cartii 1 Regi nu ne da detalii despre inmormantare, testament ... Incepe brusc cu faptul ca Roboam merge la Shehem la incoronare. Familia regala locuia in Ierusalim. Insa Roboam, fiul celui mai intelept rege, paraseste Iersualimul si se duce la Shehem. Aflu amanunte despre aceasta localitate din Geneza 12:6-7: "Avram a călătorit prin ţară până la stejarul lui More din Şehem. Pe atunci canaaniţii se aflau în ţară.Domnul i S-a arătat lui Avram şi i-a zis: „Seminţei tale îi voi da această ţară!“ Avram a zidit acolo un altar Domnului Care i Se arătase." Shehem era o localitate situata intre muntii Ebal si Garizim si aici se intalneau israelitii sa faca promisiuni Lui Dumnezeu (Deuteronom 27 si Iosua 24).

Ierusalimul era cetatea unde Dumnezeu voia sa isi inscauneze regii, era cetatea sfanta. La Ierusalim era Templul. Era orasul capitala pentru domnia familiei lui David. Numai ca intelepciunea nu se poata lasa mostenire, nu intotdeauna se mosteneste genetic. Roboam cheama tot Israelul la Shehem in ciuda alegerilor Lui Dumnezeu. El vrea sa fie incoronat acolo, sa triseze cumva ceea ce fusese vestit tatalui sau, ceea ce el stia deja. Stia ca nu va fi rege peste tot Israelul insa forteaza nota ... crezand ca fiind smecher va pacali pe Dumenzeu.


Apare si Ieroboam care pana atunci se ascunsese in Egypt. Oamenii il stiau, era cunoscut de ei, stiau incidentul cand ridicase mana impotriva lui Solomon. Se pricepea sa vorbeasca bine si imediat este pus purtator de cuvant. Da, Israelul venise la incoronare insa ... nu erau gata pentru ea. Aveau niste conditii de pus si Ieroboam este cel care merge ca reprezentant la Roboam. 


Ni se spune ca Roboam era tanar, insa avea undeva pe la 41 de ani ... cred insa ca se refera la tanar in functie, responsabilitati. La incoronare are langa el echipa manageriala din garda lui Solomon, oamenii care vazusera ce gresise Solomon, care acum puteau sa ii dea un sfat bun "tanarului" rege. Si, acestia il sfatuie bine: "Dacă, astăzi, vei fi un slujitor pentru cei din poporul acesta, i-au răspuns ei, dacă le vei sluji şi dacă le vei răspunde prin cuvinte plăcute, ei vor fi slujitorii tăi toată viaţa lor. " Dar, cum sa priceapa unul care a trait in puf toata viata ca acum e timpul sa fie slujitorul poporului, sa vorbeasca frumos in loc sa ordone?


Neeee, nici vorba de placut sfatul celor experimentati. Chema prietenii, cei de varsta lui, cei care habar nu aveau ce inseamna munca, greul vietii, intelepciunea, ascultarea de Dumnezeu si ii dau si ei un sfat ... foarte destept din punctul lor de vedere. Atat de destept a fost sfatul lor incat atunci cand l-a auzit poporul, si-a luat talpasita si a plecat acasa putin spus suparat: "Ce parte avem noi în David? N-avem nici o moştenire în fiul lui Işai. La corturile tale, Israel! Vezi-ţi de casa ta, David! Şi poporul Israel a plecat acasă


Li se acrise de biruri, de munca pana la extenuare, de a fi servitorii regelui ... iar Roboam tocmai le spusese ca ce facuse Solomon era praf in ochi pe langa ce va face el. Insa Roboam nu se potoleste si il trimite pe Adoniram sa aduca rebelii inapoi. Nu a vrut sa stie ca Adoniram era omul urat de popor, era considerat cel mai tiran om posibil din Israel, era omul de care se temeau guvernatorii lui Solomon. Numai ca Solomon murise, tirania lui se sfarsise si poporul nu mai avea chef sa il vada pe Adoniram acum. Cum il vad sosind, isi aduna pietrele si ... fac din Adoniram tinta lor.


Dar Roboam chiar vrea sa conduca tot Israelul, Iuda si Beniamin nu ii era suficient si vrea sa porneasca la lupta. Nu ni se spune nicaieri ca are langa el batrani, intelepti, oameni politici, preoti ... insa se pare ca are de partea lui pe prietenii lui care numai in belele il baga. Cand totul e pregatit de razboi apare Shemaia, un om al Lui Dumnezeu, recunoscut in popor ca profet, prooroc si le spune ca ruperea asta in Israel si Iuda e din partea Domnului si sa se intoarca acasa la ei, sa nu plece la razboi impotriva fratilor lor. Si, pentru prima data vad ca Roboam asculta ... 

Beniamin si Iuda se contopesc in Iuda si raman cu Roboam iar celelalte 10 semintii raman numiti de acum incolo ca si Israel iar la conducerea lor nu e nimeni altul decat Ieroboam, asa cum ii vestise profetul Ahia din Shilo.

Roboam, fiul celui mai intelept rege nu mosteneste de la tatal sau decat bogatia si tronul. Nu citesc despre el ca l-ar fi interesat cine era Dumnezeu, unde era legea, ce scria in ea, cum trebuia respectata ...

Insa, socant este modul de raportare a lui Ieroboam. Profetul ii spusese un mesaj din partea Domnului si el minte ingusta, de teama ca sa nu isi piarda poporul le construieste boi la care sa se inchine. Aceste constructii sunt gandite sa fie puncte de legatura intre cele 10 semintii ca poporul sa nu se mai duca la Ierusalim sa se inchine si sa treaca de partea lui Roboam. El isi uita radacinile, actioneaza ca si preot. Mai mult de atat, ia oameni din popor si ii face preoti pe inaltimi aducand idolatria inapoi in tara. I se promisese ca fi rege peste cele 10 semintii daca va asculta in totul de Dumnezeu si el numai asta nu face.

Daca parintii mei au ascultat de Dumnezeu asta nu inseamna ca si eu ascult automat.

Daca parintii mei au fost intelepti, asta nu inseamna ca am mostenit intelepciunea lor, ca actionez, vorbesc intelept.

Intelepciunea, credinta, reputatia, relatia cu Dumnezeu, relatiile cu oamenii nu se mostenesc ... vad asta clar in viata lui Roboam. Atata vreme cat eu nu sunt dispusa sa Il caut pe Dumnezeu, sa am o relatie personala cu El, sa ii cer intelepciune in vorbire, actiune, calauzire in viata mea, nu pot decat  ma amagesc cu ideea ca daca parintii mei au fost oameni dupa inima Lui Dumnezeu asa sunt si eu ...

Niciun comentariu: