joi, 4 august 2011

ochii si inima Mea

Solomon a terminat de construit Casa Domnului sau Templul, palatul sau, palatul pentru nevasta egypteanca, case pentru cele 900 de neveste (despre care o sa aflu mai incolo). Constructia a durat cam 21 de ani dupa cum am citit eu. Si daca calculez ca Solomon avea 20 de ani cand a devenit rege, la 22 si ceva a murit David, pe la 23 s-a apucat sa adune materialele pentru templu ... acum ar fi in varsta de 43-45 de ani sau pana in 50.

Auzise toata lumea de el si de intelepciunea cu care fusese binecuvantat. Tot poporul fusese la inaugurarea templului, arderea jertfelor, mutarea chivotului in templu, vazusera norul in care slava Domnului acoperise templul. Insa poporului ii era frica de el din cauza intepciunii acestuia si pentru ca toate lucrurile erau foarte organizate, lenea nu prea isi mai gasea loc de stat, cei mai "lenosi" din fire nu erau foarte fericiti. Iar unii dintre administratori ca sa isi faca norma si sa nu li se reproseze nimic au devenit urati de popor.

Abia acum am realizat ca Domnul nu i se arata niciodata lui David, il trimite pe Natan, are grija de el in infinite moduri insa nu i se arata niciodata. Solomon insa are parte de doua "vizite". Prima e in cadrul unui vis - vedenie, si a doua e acum dupa ce si-a terminat de construit tot ce ii dorea inima (si i-a dorit mult). Mai exista un episod ... pe cand construia templul. Se pare ca Solomon a intampinat ceva greutati sau ceva se intampla ca Domnul i-a vorbit reinnoindu-si promisiunea fata de David. Apoi ni se spune ca Solomon a zidit Casa si a terminat-o. Aici insa nu stiu daca a trimis vreun profet sau cum i-a vorbit.

Este o expresie in 1 Imparati 9:3 care imi place foarte mult: Ochii si inima Mea vor fi zi de zi acolo. Urmeaza un targ intre Dumnezeu si Solomon. Dragul meu Solomon, M-ai rugat sa sfintesc casa ce ai zidit-o ca sa Imi pui Numele pe vecie acolo si Eu te-am ascultat. Am facut ce mi-ai cerut. "Cât despre tine, dacă vei umbla înaintea Mea aşa cum a umblat tatăl tău, David, în curăţie de inimă şi în dreptate, împlinind tot ce ţi-am poruncit şi păzind legile şi hotărârile Mele, voi întări pe vecie tronul suveranităţii tale peste Israel, aşa cum i-am promis tatălui tău, David, atunci când am spus: «Nu vei fi lipsit niciodată de un urmaş la tronul lui Israel!»

Dar dacă voi sau urmaşii voştri vă veţi întoarce de la Mine, dacă nu veţi păzi poruncile şi legile pe care vi le-am dat, dacă vă veţi depărta, dacă veţi sluji altor dumnezei şi vă veţi închina înaintea lor, atunci îl voi îndepărta pe Israel din ţara pe care i-am dat-o şi voi lepăda dinaintea Mea Casa pe care am sfinţit-o pentru Numele Meu, iar Israel va ajunge de râs şi de batjocură printre toate neamurile. Şi oricât de impunătoare este această Casă acum, toţi cei care vor trece pe lângă ea se vor îngrozi, vor fluiera şi vor întreba: «De ce a făcut Domnul astfel acestei ţări şi acestei Case?» Atunci li se va răspunde: «Pentru că L-au părăsit pe Domnul, Dumnezeul lor, Cel Care i-a scos pe strămoşii lor din ţara Egiptului, şi pentru că s-au alipit de alţi dumnezei, s-au închinat înaintea lor şi le-au slujit, de aceea a adus Domnul peste ei toată această nenorocire.»“

Eu am sfintit casa asta, ochii si inima Mea sunt peste si in ea daca Tu vei asculta, pazi, medita, actiona asa cum a facut tatal tau David. Poporul se uita la tine Solomon si te copie de nu te vezi bine si daca tu vei actiona gresit, el va face la fel. Ai grija cum actionezi, cui o sa te inchini, ce legi vei/veti pazi. Daca nu le veti pazi pe cele pe care vi le-am dat eu ... o sa locuiti in alta tara ca robi, casa asta care acum e giuvaierul lumii va ajunge o daramatura. Si stii ce? Toti vor sti de ce a ajuns asa. Toti va vor acuza vazandu-i daramaturile. Eu sunt Sfant, plin de indurare, de dragoste, mila, har, te aud oriunde ai fi si oricine ai fi insa nu uita ca Eu sunt drept.

Traiesc in vremea harului, Isus (Yahwe) a venit pe pamant, S-a intrupat, a trait printre oamenii vremii, a fost crucificat, a murit pentru pacatele omenirii, a inviat si apoi S-a inaltat. Sangele Lui curs pe cruce mi-a adus mie iertarea, invierea Lui imi da speranta ca si eu voi invia, voi avea viata vesnica. Le am pe toate asigurate sau altfel spus: "Ochii si inima Mea sunt" peste mine. Mi se acorda harul numai daca il accept, vreau. 


Cred cu tarie ca dreptatea Lui Dumenzeu e aceeasi ca si cea cu care trata oamenii din vremea Vechiului Testament. El ramane acelasi, nu se schimba, nu isi ia Cuvantul inapoi. Cred ca daca am facut-o lata, ma iarta insa imi suport consecintele pentru alegerile facute. Da, harul mi se acorda insa nu pot sa traiesc crezandu-ma acoperita cu har si nepasandu-mi de dreptatea Lui Dumnezeu.

"Ochii si inima" Lui sunt peste mine, in mine numai daca eu ascult, implinesc, traiesc dupa Legile Lui Dumnezeu. Si ... suna cam legalist acum in epoca harului. Da, sunt iertata, mantuita, iubita, infiata, protejata, am viata vesnica prin Christos insa Dumnezeu ramane drept pentru ca El e acelasi ieri, azi si in veci.
 

Niciun comentariu: