marți, 9 august 2011

binecuvantat sa binecuvanti

Curtea regelui Solomon era deschisa pentru vizitatori. O gramada de oameni veneau sa ii asculte cuvantarile despre o gramada de subiecte. Numai ca intr-o zi apare o suita regala si o frumoasa regina vine sa vada daca ceea ce auzise era adevarat, daca regele asta din Israel e chiar atata de bogat si intelept, daca Dumnezeul Lui Israel intr-adevar binecuvantase tara asta asa cum auzise ea. Mai stia ca exagerarile erau obisnuite in vremea lor pentru a baga in sperieti vecinii dornici de noi teritorii. Si, comentatorii spun ca a venit in vizita cu scopul de a incheia o alianta iar darul adus este pretul aliantei. Altii insa spun ca celor bogati si faimosi era obiceiul de a li duce daruri mari si valoroase.

In istoria Arabiei este gasita aceasta regina cu numele de Balkir. A strabatut distanta de aproximativ 1200 de mile (1920 kilometri) fiind atrasa de faima lui Solomon, sa vada daca intr-adevar intelepciunea acestuia este in concordanta cu Numele Lui Yahwe (1 Regi 10:1) si a venit sa invete. M-am tot intrebat oare ce fel de intrebari i-a pus, despre ce, avea intrebari capcana? Vad insa ca a discutat cu Solomon probleme diverse, inclusiv intrebarile inimii ei. A vrut sa testeze intelepciunea nu numai in probleme personale insa si daca il putea avea ca partener de incredere in afaceri, aliat care ar fi ajutat-o in cazul unui razboi.

Solomon ii explica ce este intelepciunea si importanta ei. Gasesc asta in Proverbe 3: 13-20: "
Binecuvântat este omul care găseşte înţelepciunea şi cel care dobândeşte priceperea,
pentru că ea este mai de preţ decât argintul şi venitul ei este mai mare decât al aurului.
Ea este mai valoroasă decât mărgăritarele; orice ţi-ai dori nu se poate compara cu ea.
În dreapta ei este o viaţă lungă; în stânga ei se află bogăţie şi onoare.
Căile ei sunt plăcute şi toate cărările ei sunt paşnice.
Ea este un pom al vieţii pentru cei ce o îmbrăţişează; cei care o au sunt binecuvântaţi.
Prin înţelepciune a întemeiat DOMNUL pământul, prin pricepere a întărit cerurile,
prin cunoştinţa Lui, adâncurile s-au despărţit şi norii au picurat roua
" Insa despre intelpciune am de invatat si de Proverbe 2.

Regina remarca ca Dumnezeu l-a facut pe Solomon o binecuvantare pentru cei care erau langa el si ca Dumnezeu promisese ca va face la fel cu cei care vor intra in legamant cu El. Nu pleaca pana nu Il binecuvanta pe Yahwe (1 Regi 10:9), Dumnezeu care domnea peste regele Solomon. I-a adus un dar mare care pare a fi parte din intelegerea aliantei dintre cele doua tari.

"Gurile rele" spun ca ar fi existat o relatie amoroasa intre cei doi si ca ar fi fost si un copil, Menelik I fondatorul traditional al liniei regale Etiopiene. Greu de aprobat, greu de dezaprobat.

Ma gandeam la femeia asta ca e o alta laudata de Isus si gases asta in Matei 12:42 "Împărăteasa din sud se va scula la judecată alături de generaţia aceasta şi o va condamna, pentru că ea a venit de la marginile pământului ca să asculte înţelepciunea lui Solomon, iar aici iată că se află Unul mai mare decât Solomon! ". Ce e o lauda este Cel ce este mai mare decat Solomon si care ma cheama sa Il ascult, cred, urmez, sa ii fiu martor. 

Niciun comentariu: