sâmbătă, 11 februarie 2012

s-a alipit

"El a făcut ce este drept înaintea Domnului, tot aşa cum făcuse strămoşul său David." 2 Regi 18:3

Ezechia ajunge pe tron la 25 de ani. Gandind prin lentilele moderne as zice ca-i copil. Dar tinand cont ca tatal sau Ahaz avea 11 ani cand Ezechia s-a nascut ... incep sa vad ca lucrurile nu le pot judeca modern. La 25 de ani erai considerat om matur. Tatal sau, Ahaz, moare la 36 de ani ... as spune ca era in floarea varstei.

Tanarul rege a ales sa creada in Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov. A ales sa studieze legea .... toata legea data lui Moise de Domnul. Ales sa creada in Dumnezeul poporului Sau si sa nu fie doar Dumnezeul poporului ci al lui personal. Ajuneg pe tron si nu il intereseaza sa faca ca taica-su aliante peste aliante, tratate, sa se vanda ca  sa ramana pe tron. Nu. El se duce la razboi ca sa isi aduca compatriotii care fusesera dusi in robie pe timpul domniei tatalui sau, prin exemplu personal aduce poporul inapoi in inchinare inainte Dumnezeului Celui viu al lui Israel.

Cumva ai zice ca nu face politica insa politica lui era increderea in Domnul in orice situatie s-ar afla. Nu cere ajutor la oameni ci la Dumnezeu. M-a surprins un lucru in text: "El a făcut ce este drept înaintea Domnului, tot aşa cum făcuse strămoşul său David." 2 Regi 18:3. Pe linie genealogica era descendent din David insa ... multa apa a curs pana a ajuns Ezechia pe tron. Normal ca stia ce facuse David. Avea cronicile la palata, era ficior de rege si avea la dispozitie toata arhiva cu documentele statului iar David fusese rege acolo, in Ierusalim. 

Si nu numai atat aflu: "Ezechia a crezut în Domnul, Dumnezeul lui Israel. Nici unul dintre regii lui Iuda dinaintea lui sau care au urmat după el nu a fost ca el. El s-a alipit de Domnul, nu s-a depărtat de El şi a păzit poruncile pe care Domnul i le-a dat lui Moise. Domnul a fost cu Ezechia şi oriunde mergea avea izbândă." 2 Regi 18:5-7.

Nici un rege din Iuda nu a fost ca el ianinte si dupa el. Insa am incercta sa gasesc o explicatie a expresiei "El s-a alipit de Domnul" (דָּבַק dabaq {daw-bak'}) si cumva m-a socat ceea ce am gasit.
Geneza 2:24. "... bărbatul îşi va lăsa tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui, iar ei vor deveni un singur trup. "
Deuteronom 10:20, "De El să vă ataşaţi şi în Numele Lui să juraţi. "
Deuteronom 11:22 "...... umblând în toate căile Lui şi alipindu-vă de El, "
Deuteronom 13:4, 17; "....., Lui să-I slujiţi şi de El să vă ataşaţi.", "Nimic din lucrurile date spre nimicire să nu se lipească de mâinile voastre ...... "
Deuteronom 28:21, 60; "Domnul va trimite peste tine ciuma", "Domnul va trimite peste tine ciuma"
Deuteronom 30:20 "..... alipindu-te de El. ..."
Iosua 22:5 "... să vă alipiţi de El şi să-L slujiţi din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru.“"
Iosua 23:8, 12. "ci rămâneţi alipiţi de DOMNUL, Dumnezeul vostru, ...", "... vă veţi alipi i"
2 Imparati 5:27. "Lepra lui Naaman se va lipi de tine şi de urmaşii tăi pentru totdeauna!"
Psalmii 101:3; "Urăsc pe cei ce s-au abătut; el nu se va lipi de mine!"
Psalmii 102:5; "Din pricina gemetelor mele mi s-au lipit oasele de carne. "
Psalmii 137:6. "Limba mea să se lipească de cerul gurii mele "
Ieremia 13:11. "După cum se lipeşte brâul de coapsele unui om, aşa Îmi lipisem şi Eu "
Ezechiel 3:26 "Voi face ca limba ta să se lipească de cerul gurii tale şi vei fi mut "

Daca lipesti doua lucruri, ele devin una. Ca sa le dezlipesti trebuie sa le rupi, sa le sfasii, sa le distrugi. Daca ma lipesc de Domnul, ma fac una cu El, gandim, simtim, actionam la fel, avem aceleasi scopuri, idealuri, vise,  ne leaga aceleasi sentimente si daca ma desprind din aceasta uniune atunci ... cu buna stiinta ma rup, frang, sfasii, autodistrug. 

O viata de biruinta, o viata cum nu a mai avut-o nimeni pana acum sau de acum pot avea daca ma lipesc de Domnul, daca cred in El, daca ascult de El, daca nu ma departez de Legea Lui, de ceea ce spune El, de El. Ce ma impiedica sa am o viata despre care sa se spuna ca nu a mai fost pana atunci si nici de atunci?

Anachnu ma'aminim b'nei ma'aminim
Ve'einlanu al mi lehishah'en
Ela ela al avinu
Avinu shebashamaim
Yisrael Yisrael betach b'Hashem
Ezram umeginam hu
Baruch Hashem!!!

WE ARE BELIEVERS, CHILDREN OF BELIEVERS /
We are believers, children of believers
and we have none (else) to rely on but
but on our father, our father in heaven
Israel, Israel believe in The Lord
 for He is your aid and your protection (x2) //

2 comentarii:

Anonim spunea...

Slavit sa fie Domnul..... sa avem o astfel de inima care sa doreasca sa se alipeasca de El... :) e superb si cantecul :)

cella spunea...

Asa imi doresc si eu ...