sâmbătă, 23 iunie 2012

traditii si valori

Fara sa vreau, ieri, am auzit o discutie intre doi tineri. Nu stiu daca erau casatoriti sau intr-o relatie de consensiune familiala. In orice caz ... socant ca isi discutau problemele in Mall si destul de galagios. Cum sa isi cheltuie banii, cine si ce cheltuie, unde se cheltuie banii ... daca sa puna totul la un loc sau fiecare isi imparte venitul si jumatate il cheltuie pe ce il duce capul ... El voia ca sa puna amandoi banii la un loc, ea sarea ca nu vrea asa ... ce? Ea cum sa isi mai cumpere cate ceva? Ce, l-a judecat pe el ca a fost la sala? Ca si-a luat o bere? ca ....
Uneori ... discutia ajungea si la un limbaj colorat ...

M-am intrebat: unde sunt parintii acestor tineri?
Unde le sunt vestitii nasi?
Cine le sunt prietenii?
Chiar nimeni nu i-a educat cum si ce sa faca cu banii?
Cum sa isi traiasca viata frumos si fara discutii agitate in Mall?

Ce au vazut copiii si tinerii in casele parintilor lor?
Fiecare cu banul lui?
Am mai auzit si de altii .... sotia imprumuta bani de la sot ca sa faca mancare cu conditia sa i-i dea inapoi luna viitoare cand echilibreaza meniul sau bugentul ...
Fiecare parinte are camera si patul sau ... sau casa lui / ei.
Sau au parinti pentru doua saptamani pe an ... in concediul acestora cand vin in tara, le aduc cadouri scumpe, mari, dulciuri, le fac toate mofturile copiilor lasati in grija cuiva in tara ... se baga sub pres dezamagirile, parintii pleaca si viata merge inainte.

Despre predicile ce le-am auzit la nunti ... nu vreau sa ma pornesc.

Am urmarit niste materiale cu oameni care au ales sa ia Biblia ca ghid in viata, inclusiv in casatorie. Au ales sa isi ia acele perioade de timp de pregatire stabilita de comun acord de cei doi si familiile lor. Aud mai mereu "Nu te lua dupa X sau Y! Doar nu te casatoresti cu familia lui/ei ci cu ea/el." Uneori am curajul sa spun: "Serios? Numai cu el / ea? Cumva e un alt Adam / Eva?" Familia are un rol important in viata, un rol crucial. Cand se pregateste o nunta, nu e nunta mirilor ci a familiilor.


In acea perioada de timp de pregatire, fata invata cum sa fie o sotie buna, ce trebuie sa faca, cum sa faca, cum sa se poarte, cum sa gateasca, ce sa gateasca, ... ce pregateste de sarbatori. Ea se pregateste sa devina regina casei si regina nu inseamna femeie lenesa si cheltuitoare. Mirele pregateste casa, se pregateste sa devina sot si tata, pune intrebari barbatilor maturi, studiaza, munceste cu mainile lui ... invata sa fie responsabil, rege.


Mereu aud ca oamenii erau prosti pe vremuri si de asta tineu asa mult la traditii si la ce aveau in comun. Credinta insa in Dumnezeu i-a tinut la un loc. Dumnezeu a stabilit un cadru, un cadru cu traditii, cu valori, cu o cultura ce trebuie cultivata. Daca traiesc in cadrul pus de El atunci sunt fericita, implinita, protejata. Daca insa vreau libertate .... o am insa nu mai am restul.
Western Wall - HaKotel

Niciun comentariu: