joi, 29 aprilie 2021

mană și Pâine

În România, ne apropiem de sărbătoarea Paștelui și suntem în joia mare. Zilele acestea tot am meditat la mană, la pâine, cum este mana, ce proprietăți are, am făcut teste ca să văd ce gust are mana, m-am întrebat de unde vine, de ce a fost dată mana, dacă este vreo relație între mană și pâine.

În Exod 16:4 găsesc scris Domnul a zis lui Moise: "Iată că voi face să vă plouă pâine din ceruri. Poporul va ieși afara și va strânge, cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la încercare și să văd dacă va umbla sau nu dupa legea Mea.” Iar eu vreau să nu uit acest scop al Domnului.

Recitesc tot capitolul 16 din cartea Exod și văd că mana a căzut noaptea în timp ce toată lumea dormea. Mana a căzut în fața corturilor. Nu trebuia să te deplasezi kilometri întregi ca să îți culegi porția zilnică de hrană. Dimineața, la primă oră, găseai hrana în fața cortului tău. Tot ce trebuia să faci era să te ridici din așternut, să ieși afară și să o culegi.

Mai mult de atât, o puteai consuma imediat ce o culegeai și era suficientă pentru tot poporul. Rămâneai flamând doar dacă alegeai să nu ieși afară din cort ca să îți culegi mâncarea.

Capul familiei trebuia să se îngrijească să fie mâncare suficientă pentru toți membrii familiei. Era responsabilitatea lui. El o împărțea tuturor. Mana nu o culegeai și te ascundeai într-un colt ca să o mănânci de unul singur. Toată familia se aduna la masa.

Asaf, în Psalmul 78, ne spune că mana era pâinea îngerilor și pâinea aceasta avea gust de turtă cu miere.

Poporul se îngrijora că nu mai are ce mânca și comenta că nu au carne și pâine, voia înapoi în Egipt. Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov le dă carne și pâine din belșug. Le-o dă în dar.

Mâncai mană pentru că ai ascultat ceea ce a spus Moise. Dacă voiai să trăiești, ieșeai din cort și îți culegeai mană. Asta înseamnă ascultare. Dumnezeu a ales să hrănească poporul și alegerea fiecăruia era dacă se lăsa sau nu hrănit. Nu erai forțat de nimeni să îți culegi mana din fața cortului.

Nu uit că sunt în săptămâna mare și că în Isus Christos se împlinesc profețiile din Scriptură. Am scris despre ele când am luat provocarea de Advent – înainte de Crăciun.

Isus le-a zis: "Eu sunt Pâinea vieții. Cine vine la Mine nu va flămânzi niciodata; și cine crede în Mine nu va înseta niciodată.” Ioan 6:35

Eu sunt Pâinea vieții.” (Ioan.6:48)

Ce rol are pâinea fizică? Conform Psalmului 104:15, pâinea întărește inima iar din punct de vedere medical este foarte adevărată această afirmație a Scripturii.

Într-o zi ca aceasta, Cel care este Pâinea Vieții a ales să moară pe crucea din dealul Golgotei pentru păcatele mele și ale întregii omeniri ca să ne elibereze, să ne vindece, să ne salveze, să ne împace cu Dumnezeu și să intrăm în relație cu El, să ne dea Viața veșnică.

La fel ca mana, nu sunt obligată să cred ceea ce mi se spune, nu sunt obligată să o accept. Pot să o ignor, pot să o neg. Alegerea îmi aparține!

Pâinea Vieții este în fata mea, disponibilă, e un dar și eu nu trebuie să-mi chinui sufletul ca să plătesc ceva. Tot ceea ce trebuie să fac este să decid ceea ce cred și să accept că Pâinea Vieții este Salvarea mea.

Niciun comentariu: