luni, 20 septembrie 2010

cu Isus printre evreii vremii

Imi doresc sa fi fost nascuta evreica ca sa pot pricepe si intelege cultura si gandirea acelei vremi si pentru a patrunde mai mult intelesurile pildelor si a mesajelor lui Isus. Raman mascota cand citesc ce scrie Cristina . Au sens si rost lucruri ce pentru mine sunt o totala necunoscuta. Dar, am decis sa calatoresc prin Palestina vremii Lui Isus si sa cunosc contextul si efectul spuselor Lui Isus asupra contemporanilor vremii. Asa ca ... imi continui calatoria pe urmele pasilor Lui.
De la bun inceput Isus le spune despre un plan, despre Imparatia Lui Dumnezeu ce vine. El actioneaza si vorbeste ca un profet si curand oamenii Il recunosc ca profet. Vorbeste in pilde si asta nu e ceva neobisnuit pentru evrei insa pildele Lui Isus ii forteaza pe ascultatori sa priceapa ca El vine de la Dumnezeu, ca El e Cel asteptat.
Impreuna cu ucenicii si inca cativa oameni adica un cerc restrans merg din sat in sat si vindeca bolnavii, vorbeste cu oamenii, cu multimile. Asta nu inseamna ca isi indeplinea platforma politica si avea slogane si bannere cu promisiuni mai mult sau mai putin indeplinibile. Isus vorbea despre Imparatia Lui Dumnezeu in tine, acolo unde esti, Imparatia Lui Dumnezeu in tine personal .... nu tine de un loc anume ci tine de individ, ... personal. Exilul poate lua sfarsit, Imparatia mult asteptata a venit insa ... contrar visurilor unora de putere si vedetism. Exilul ia sfarsit in tine, in camera ta, la locul tau de munca.
Mereu ii indeamna "pocaiti-va si credeti in Mine" si se pare ca e o formula destul de folosita in acea vreme si nu numai. In sens comun, insemna sa iti schimbi ideile si sa ai incredere in cel ce isi sustinea opiniile, promisiunele inclusiv cele politice. Numai ca Isus nu cere asta, El nu vrea sa vorbeasca despre un cod moral. Mai ales ca evreii aveau unul si mare parte din ei il respectau. El nu le facea promisiuni nebunesti neindeplinibile ci le cere sa renunte la visurile si ideile lor despre imparatia Lui Dumnezeu si sa creada ce le spune El despre planurile Lui despre Imparatie, despre planul Lui cu poporul Israel.
Le cere sa fie sare si lumina. Gandind practic, o lumina nu ai cum s-o ascunzi ... crezand in Isus esti transformat si devii lumina ... iar lumina se vede cu ochiul liber.
Dar sarea? Ma gandeam la un cristal de sare pus intr-o lingura cu apa. Incet si neobservabil cu ochiul liber, acel cristal se dizolva si schimba mediul in care se afla, sarea se propaga in apa si schimba mediul.
Toate pildele, Isus le spune intr-o maniera regizoreasca, de parca te invita sa faci parte din scenariu, din piesa. Te face atent sa iti cauti rolul. Te invita sa iti iei crucea si sa Il urmezi .... si prima data ma gandesc: sa merg din sat in sat asa cum ai facut Tu? Cella, inseamna sa fii ca Mine, sare si lumina in lume. Chemarea asta nu era una usora ci una riscanta tinand cont de situatia politica a vremii iar pentru unii insemna chiar moartea.
Invitatia aceasta a Lui Isus nu era numai pentru o patura sociala ci era pentru toti, oricare le-ar fi fost statutul, pozitia, bogatia, nivelul intelectual. La mesele unde era invitat, veneau cu tot felul de oameni si multor vedete ale vremii nu le placea acest fel de a fi al Lui Isus. Dar, El mereu spunea ca Imparatia Lui Dumnezeu este pentru toti cei ce cred in El.
imagine preluata de pe http://www.flickr.com/

3 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

AM CITIT CU MARE ATENTIE GANDURILE TALE.DA! FIECARE AR TREBUI SA FACA CEVA IN ACEST SENS.Dumnezeu sa ne ajuta la asta draga mea.

cella spunea...

Imi doresc o schimbare si ea incepe cu mine;). Caut oameni care sa se adauge echipei;)

cella spunea...

Imi doresc o schimbare si ea incepe cu mine;). Caut oameni care sa se adauge echipei;)