vineri, 11 martie 2011

voi trai daca voi crede

Aud in stanga si in dreapta nemultumiri, unii sunt plini de da peste de nemultumire. Unii parca sunt nascuti in nemultumire, nimic si nimeni nu e bun, nicaieri nu e bine, n-avem nici o speranta. Ce e cel mai grav e ca nemultumirea parca e un virus ce contamineaza pe cei din jur. Si ii vad pe cei de langa nemultumitori ca incep sa lasa radacinile nemultumirii sa ia viata in ei. Rar ii vezi zambind si la inceput ma intrebam de ce e asa? Insa cum sa vina un zambet in nemultumire? Unde sa incapa?
Citesc istoria poporului evreu. Anul asta mi-am propus sa o citesc diferit. Efectiv sa analizez faptele si sa nu le mai iau ca fapte istorice, notiuni despre care sa stiu. Vreau sa vad daca are vreo legatura cu Noul Testament, daca e vreo asemanare intre ei si perioada in care traiesc eu, ce invat de la ei?
Am ajuns in Numeri 21 unde e relatata succint povestea serpilor veninosi. Erau in desert. E greu de inteles nemultumirea lor pana nu ai simtit pe propria piele soarele ce arde cu putere, biciuirea de care ai parte din partea nisipului. Daca prinzi o furtuna de nisip atunci stii sigur ca ai nisip oriunde pe tine. Iarba nu exista, pomi nici atat, flori ... erau in Egipt. Nu erau intr-o calatorie de placere cu bagajele lasate in masina, calare pe o camila ce tocmai isi umpluse provizia de apa. Nici vorba. Calatoreau cu toata casa lor, nu aveau paturi insa un soi de saltele tot aveau. Asternuturi, haine de schimb, mancare, farfurii, castroane, linguri si furculite, oale si ulcele, ceaune. Toate astea le duceau pe magari sau camile sau cu carul cu boi si unele lucruri le duceau in spate. De cate ori ii vad pe cei ce calatoresc in carutele cu coviltir ii aseman un pic cu evreii in calatorie. Numai ca ei nu aveau carute cu coviltir insa isi duceau casa cu ei sau cel putin eu nu am gasit nicaieri ternemul asta.
Conditiile ii ajuta enorm la declansarea nemultumirii. Sunt de 40 de ani pe drum. Le-au murit bunicii, parintii, neamurile. Stiu ca Dumnezeu le-a promis ca ii va duce in Tata Promisa. Stiu asta de cand s-au nascut ... dar nu se mai termina drumul asta odata? Moise asta, mosneag de-a binelea mai stie ce face? De ce nu i-a lasat in Egipt? Normal ca auzisera de vegetatia din Egipt. Normal ca stiau din povesti ce frigarui se incingeau pe malul marii, ce bun era usturoiul, prazul si pepenele ... Li se acrise de mana si o numesc "mancare mizerabila" Numeri 21:5.
Incep sa apara serpii in tabara si nu orice fel de serpi, ci din aia veninosi si evreii incep sa moara muscati de sarpe. De data asta nu ni se mai spune cati au murit ci numai atat se spune: "multi din popor au murit". Se pare ca trebuiau sa moara multi ca sa vada ca e chiar serioasa treaba cu nemultumirea si vin la Moise sa isi marturiseasca pacatul: „Am păcătuit, căci am vorbit împotriva Domnului şi împotriva ta. Roagă-te Domnului să alunge de la noi aceşti şerpi.“ Numeri 21:7
Moise nu se mai cearta cu ei, nu ii mai ia la rost ci se roaga pentru ei si urmeaza instructiunile fara sa comenteze."Domnul i-a zis lui Moise: „Fă un şarpe şi agaţă-l pe un stâlp. Oricine este muşcat şi va privi spre el, va trăi. Şi astfel, Moise a făcut un şarpe din bronz şi l-a înălţat pe un stâlp. Oricine era muşcat de vreun şarpe şi privea spre şarpele din bronz trăia. 

"Si, aşa cum Moise a înălţat şarpele în pustie, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul Omului,  pentru ca oricine crede în El să aibă viaţă veşnică." Ioan 3:14-15
Jesus on the cross
Am salvare daca privesc la Christos crucificat. Voi trai daca voi crede in El. Si nu voi trai numai pe pamant ci voi avea viata vesnica.

2 comentarii:

denisia spunea...

Buna dimineata!

cella spunea...

Morning copilaaaaaa!