joi, 10 martie 2011

in pustia Zin, la Kades

Am ajuns dimineata cu Moise in Desertul Zin (Ţin tradus in limba romana), la Kadeş. E anul 38 de cand calatoresc prin desert spre Tara Promisa. Mai sunt trei oameni ce erau adulti cand au iesit din Egypt in afara de Iosua si Caleb. E vorba de Maria, Aaron si Moise. Maria moare si nu i se face o imormantare cu fast, nici nu e jelita de popor. Si, mai raman doi, Moise si Aaron.
Dar aici, la Kades s-a terminat apa si alta nu mai e. Nu au inceput sa murmure, nu au comentat ci s-au unit impotriva lui Moise si Aaron si s-au certat cu ei. Se pare ca cearta a fost destul de mare pentru ca vad  in Psalmul 106:32,33 "L-au mâniat pe Dumnezeu şi la apele Meriba, iar din pricina lor i-a mers rău şi lui Moise. Căci s-au răzvrătit împotriva Duhului Său, iar Moise a vorbit necugetat cu buzele lui"
Adunarea nu avea treaba cu Dumnezeu. Nu cu El aveau ce aveau ci cu Moise si Aaron. Pe ei ii invinovateau ca sunt aici, in Kados. Moise si Aaron sunt vinovati ca nu e apa de baut, ca nu au murit ca si neamurile lor. Moise si Aaron sunt vinovati de toatele belelele ce le treceau lor prin cap. Si se cearta cu ei .... 
Dumnezeu vorbeste cu Moise si Aaron si le spune sa vorbeasca stancii si din ea va curge apa. "Moise şi Aaron au plecat din adunare la intrarea în Cortul Întâlnirii şi au căzut cu feţele la pământ. Atunci li s-a arătat slava Domnului.  Domnul i-a spus lui Moise:  „Ia toiagul şi convoacă adunarea, tu şi fratele tău Aaron. Vorbiţi stâncii dinaintea ochilor lor iar aceasta le va da apă din ea. Aşa să scoţi apă din stâncă pentru ei şi să dai adunării şi vitelor lor să bea.“  Moise a luat toiagul dinaintea Domnului aşa cum El îi poruncise. "
Nu era dificil ce i se ceruse, nu era imposibil. Numai ca Moise era suparat, manios pe popor din cauza acuzatiilor aduse, din cauza faptului ca nu se certau cu Dumnezeu ci cu el. I-au chemat pe toti la stanca, sa auda cu urechile lor "razvratitii" ce va spune Moise stancii si sa se vada Slava Domnului acolo, Domnul sa fie sfintit la Kades. "– Ascultaţi, răzvrătiţilor! Să scoatem apă din stânca aceasta pentru voi? "
Cine sa scoata apa? Poporul cerea apa de la Moise si Aaron, nu de la Dumnezeu. Dar Moise era prea nervos ca sa mai realizeze ce e cu el si asta il va costa scump. Nu, nu el era cel ce facea apa sa tasneasca din stanca ci Dumnezeu, nu a spus asta adunarii. "Atunci Moise şi-a ridicat mâna şi a lovit stânca de două ori cu toiagul; a ieşit apă din belşug, astfel că au băut atât adunarea, cât şi vitele lor. "
Moise nu spune stancii nimic ci tot cu cei cu care se certa avea treaba. Dar, Dumnezeu a facut apa sa iasa si au avut din belsug cu totii. El ramane credincios promisiunilor pe care Le face in ciuda actiunilor noastre. Urmarea insa ... e tragica pentru cei doi lideri. "Dar Domnul le-a spus lui Moise şi Aaron: „Pentru că nu v-aţi încrezut în Mine ca să arătaţi sfinţenia Mea înaintea ochilor israeliţilor, nu voi veţi duce această adunare în ţara pe care i-o dau.“ "
Dupa atata lupta cu poporul, dupa tot prin ce a trecut, Moise a gresit o singura data. Si ma intreb: cum a putut face asta? Tocmai el despre care mi se spuna ca era cel mai bland om de pe fata pamantului? Cata nemultumire si cat de incinse erau spiritele acolo de pana si Moise s-a maniat si vorbit prostii? Si, chiar asta sa ii fie pedeapsa? Chiar asa de cruda? Nu e Dumnezeu nedrept? Nu putea sa treaca cu vederea?
Trebuia sa aibe incredere in Dumnezeu oricare ar fi fost starea de spirit, situatia si sa Il sfinteasca pe Dumnezeu inaintea oamnenilor. Nu sa se apuce de vorbit prostii si sa isi piarda cumpatul. 
Nu sunt Moise la blandete, intelepciune, nu-s nici cat negru sub unghie ca el. Ma aprind repede si, ca si lui Moise mi se cere sa am incredere in Dumnezeu si sa arat Sfintenia Lui Dumnezeu. Nu trebuie sa ma prefac ca-s sfanta, ca-s eu mare si tare. Nu asta mi se cere. Incredere in Dumnezeu, ca El e Suveran, in control, Sfant. Si esuez lamentabil ..... Moise e copil pe langa mine si eu nu-s in pustia Zin, la Kades. 

2 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

o explicaţie: Stânca era Cristos şi a fost lovit o singură dată ptr. noi toţi ,...ceea ce Moise nu stia !nu cred?!....

cella spunea...

Nu stiu daca Moise stia asta ...
Ma gandesc insa cate regrete a avut pentru acel acces de furie ...