duminică, 26 decembrie 2010

Sela

Mi-a imprumutat cineva o traducere insotita de comentarii a Psalmilor. E o traducere facuta de Contesa Calomira de Cimara, editata la Iasi in 1922. Am inteles ca unii evrei merg zilnic la Zidul Plangerii ca sa citeasca,  sa cante, sa se roage toti Psalmii. Normal, m-am intrebat: oare nu au servicii? Oare treaba acasa nu au? Oare cat dureaza sa faca asta? Cred ca dureaza un pic pentru ca a canta un Psalm iti ia cateva minute.
Eu mi-am propus sa citesc toti Psalmii intr-o zi, fara oprire. Sa vad cat imi ia ... am inceput deocamdata sa citesc cate 20 de Psalmi pe zi.
Azi am redescoperit Psalmul 24 ... niciodata nu am stiut asa povestea lui. E scris de David care a vrut ca Psalmul asta sa nu fie uitat. Era scris special pentru intrarea chivotului in Ierusalim. Pe vremea lui David, se canta foarte mult. Erau 24 de coruri ce cantau la sarbatori. Si cred ca un cor nu avea 10 oameni sau 20. In afara de coristi erau instrumentistii si levitii.
Instrumentisti, coristi si leviti se pregatesc sa urce pe Muntele Sionului si canta:
"Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el, lumea şi locuitorii ei, căci El l-a întemeiat pe mări şi l-a întărit pe râuri.
Incep sa urce si intreaba: "Cine se va sui pe muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel sfânt?"
Raspund cu totii: "Cel cu mâinile nevinovate şi cu inima curată, care nu-şi dedă sufletul la minciună şi nu jură ca să înşele. El va primi binecuvântare de la Domnul şi dreptate de la Dumnezeul mântuirii lui. Aceasta este generaţia celor ce-L caută, a celor ce caută faţa Ta, Dumnezeu al lui Iacov! Sela"
Apoi cand chivotul se apropia de locul hotarat, cantecele se inteteau si se auzea hauluind porunca: "Porţi, ridicaţi-vă capetele! Staţi ridicate, intrări veşnice! Să intre Împăratul slavei! Porţi, ridicaţi-vă capetele! Staţi ridicate, intrări veşnice! Să intre Împăratul slavei!"
Atunci cei care erau pe inaltimi intrebau: "Cine este Acest Împărat al slavei? Domnul cel Tare şi Viteaz,
Domnul cel Viteaz în luptă! Cine este Acesta, Acest Împărat al slavei? Domnul Oştirilor! El este Împăratul slavei! Sela"
Si cu totii reluau cantul raspunzand: "Cine este Acest Împărat al slavei? Domnul cel Tare şi Viteaz, Domnul cel Viteaz în luptă! Cine este Acesta, Acest Împărat al slavei? Domnul Oştirilor! El este Împăratul slavei! Sela".
Mi-as fi dorit sa fiu acolo ... pe munte, printre coline sa vad miile de evrei cantand, intreband ... ecoul raspunzand ... "Cine este Acesta, Acest Imparat al Slavei? Domnul Ostirilor! El este Imparatul Slavei!"

2 comentarii:

denisia spunea...

am vrut sa-ti pun o imagine animata cu mosul... in comentarii, dar nu ma pricep... daca ai idee cum se face, da un semn...
eu am imaginea, tu ideea....si facem cat una buna...

cella spunea...

cred ca ar trebui sa aibe un cod ... daca nu ... trimite-l pe mail si .. il postez ;))