vineri, 17 iunie 2011

dupa 20 de ani ...

David a fost uns ca si rege de Samuel pe cand era un adolescent. Ni se spune ca era frumos, roscat si chipes. Ma distreaza termenul asta de chipes. Si Saul fusese chipes, frumos, bun razboinic ... nu ni se spune insa daca era roscat, blond, brunet. Dar, chiar fara aceasta specificatie, vad ca era cel mai frumos specimen masculin al evreimii acelei vremi.
Oare ce era in capul lui David dupa ce Samuel a plecat. Ok, acum sunt uns rege dar oare cat trebuie sa astept? Oare va veni Saul sa ma duca la palat? Oare cand ma va inscauna, cum va fi? El va abdica lasandu-mi mie tronul? Oare mai trebuie sa pasc oile si sa lupt cu ursul, leul ... sa beau apa calda din plosca asta? Oare cum au sa ma trateze fratii mei cand voi fi rege? Dar femeile ma vor placea?
Nu ni se spune nimic despre aceste ganduri, asa le gandesc eu acum si le deduc din niste fapte ale sale.
David e inca adolescent cand este luat de Saul la palat insa nu ca sa i se dea tronul ci ca sa fie servitorul regelui, sa ii cante acestuia cand il apuca nebunia. Si cand il apuca trebuia sa isi pazeasca si viata ca ... regele e cam nebun cateodata. Dar va veni si ziua cand va fi incoronat ca rege ....
Este avansat in functie ... de la cantaret la curtea regelui inapoi la oi pentru ca a venit razboiul si nu mai e timp de muzica acum. Dar va veni si ziua incoronarii lui .... e inca tanar, adolescent mai mare ...
Ishai il trimite cu mancare si daruri la fratii lui pe campul de lupta. Bineinteles ca e luat la zor de cel mai mare dintre ei care se simte dator sa il tina din scurt, sa nu cumva sa ii iasa din umbra, sa devina mai mare ca el ...
Dar va veni o zi cand frate-su i se va inchina lui, ca doar va fi rege ... insa cand o fi ziua aceea?
Are loc lupta cu Goliat, il omoara si devine peste zi erou national. Din nou este avansat in functie, nu inapoi la oi ci i se da conducerea peste o oaste. Numai ca nebunia iar il apuca pe Saul ... iar invidia parca pune capac la tot. Dar, va veni si ziua incoronarii ... oare cat mai e?
Saul vrea sa il omoare. De ce l-a mai pus conducator peste osti si de ce il tot trimite in razboi? Da ordin la capeteniile lui, lui Ionatan sa ii faca felul insa ... nimeni nu indrazneste. Ca un facut, numai victorii are unde este trimis. Asta spre disperarea lui Saul care parca inebuneste pe zi ce trece. Dar, va veni si ziua incoronarii ... Oare cand va fi asta?
Se casatoreste cu Michal, fata lui Saul. Dragostea e mare. Are succes in razboi, oamenii din popor il iubesc numai ca ... socru-su il urmareste sa omoare. Si Saul si David stie ca va rege. Cand va fi asta oare?
A inteles ca atunci era copil cand a fost uns ca rege. Dar a crescut. Adolescenta a trecut. E tanar, mai frumos ca in adolescenta, puternic, razboinic de poveste ... Si totusi, cand va fi incoronarea? Ce face Dumenzeu cu el? Cat mai are de fugit prin pesteri, prin desert, prin munti si vai de Saul? Ceea ce s-a intamplat cand era copil a fost un vis? A fost aievea? Oare chiar a venit Samuel la ei acasa? Chiar l-a uns pe el ca rege? Sau ... ii joaca memoria si imaginatia feste?
Samuel moare, Michal ii este luata si Saul e pe urmele lui gata sa il omoare fara sa stea pe ganduri. A trebuit sa se prefaca nebun in tara filistenilor, a trebuit sa se umileasca ca sa isi scape viata si el stie ca va fi rege. Pe langa el au venit toti pierde vara pe care a trebuit sa ii instuiasca, educe, antreneze, sa munceasca ca sa faca din ei luptatori ... ca doar nu-s niste golani ce pierd vremea. Oare cand va deveni rege? Poate ... nici nu va mai deveni ... a trecut atata vreme ... Saul e rege, oamenii se tem de el, unii il respecta ...
Amalecitii si filistenii parca au rand la razboi cu evreii. Daca nu sunt filistenii, sunt amalecitii sau invers. Cateodata fac alianta si se duc ambele popoare peste ei ... Iar e razboi. Filistenii au chef de bataie iar si amalecitii i-au luat tot ce avea: neveste, copii, avere ... Oamenii lui de nimic, desi i-a educat tot au in vene sange vulcanic. L-ar maca de viu acum cand isi vad nevestele si copiii luati. Numai ca Domnul e cu el ... vede si el asta ... Dar, va mai fi rege vreodata? Se va implini promisiunea? Doamne ... oare cand?
Lucrurile se precipita. Vine vestea ca Saul si cel mai bun prieten al lui au murit. Un nenorocit de amalecit l-a ucis pe Saul si Ionatan .... Ionatan e mooooooooooort. Prietenul lui cel mai bun, cel caruia nu trebuia sa ii deseneze ca sa inteleaga starea lui .... e mort.
Dupa 13 ani de cand Samuel l-a uns ca si rege in casa tatalui sau, batranii din Iuda il incoroneaza ca rege. Insa Israel are 12 semintii, nu una. Mai trec inca sapte ani sase luni pana promisiunea se implineste. La 17 ani este uns ca rege si timp de 13 ani se intreaba daca ceea ce s-a intamplat atunci ... e real, e vis. 13 ani de pregatire ca sa fie rege. Timp in care slujeste in casa regelui, se antreneaza in casa lui Saul cu Ionatan, lupta cu leul si ursul pe camp in timp ce "in vacanta" paste oile tatalui sau, omoara filisteni ca sa isi dobandeasca o sotie pe care o iubeste si care il iubeste, care ii este luata insa inapoi.
13 ani in care a invatat ca ajutorul ii vine de la Domnul si nu de la oameni. In acesti ani cand a trebuit sa faca pe nebunul, sa fuga ca sa isi scape viata, sa invete sa isi tina gura, sa isi infraneze mania, sa intrebe pe Domnul, sa vada cum oamenii pe care se baza dispar unul dupa altul, sa devina om de cuvant .... si singurul la care poate apela este Dumnezeu. Singurul caruia poate sa ii spuna tot, tot ce are pe suflet e Domnul. In acesti ani invata ca Dumnezeu nu e distant si rece ci e un Dumnezeu personal, cu care intra in relatie, cu care poate vorbi ... care ii devina Stanca, Mantuitor, care e milostiv, indurator, plin de bunatate .... si Psalmii abunda de atribute la adresa lui Dumnezeu. Dupa aproximativ 20 de ani, David devine rege peste Israel. Insa, dupa 20 de ani, el este numit omul dupa inima Lui Dumnezeu.
Nu m-am intalnit cu nici un Samuel, nu mi-a uns nimeni capul cu undelemn, nu mi s-a facut nici o promisiune ca a lui David insa am si eu promisiunile mele. In asteptarea implinirii promisiunii, David nu a dormit. Nu s-a dus pe camp cu oile si a stat cu mainile in san asteptand sa vina Saul sa il inscauneze. Nu i-a zis lui taica-su sa isi schimbe raportarea fata de el, nici nu s-a luat de frate-su sa ii reaminteasca episodul cu Samuel ...
20 de ani de asteptare a implinirii unei promisiuni.
20 de ani de slefuire, modelare, educare ...
20 de ani plini cu rugaciuni fierbinti, lacrimi amare, viata atarnand de-un capat de ata ... suspine, amar pe paine ...
Ce fac eu in timp ce astept implinirea promisiunii? Stau cu mainile in san si comentez ca Domnul nu isi face treaba mai repede? Devin om de nimic sau om dupa inima Lui Dumnezeu? Si chiar daca ar dura 20 de ani implinirea unei promisiuni sunt gata sa ma las modelata ca si David ca sa devin om dupa inima Lui Dumnezeu?

Niciun comentariu: