vineri, 24 iunie 2011

gand, idee, fapta, destin

As vrea sa ii gasesc scuze lui David pentru ceea ce a facut. As vrea sa trec peste prostia mare ce a comis-o. As vrea sa nu vad partea asta mai putin frumoasa si spectaculoasa din viata lui. Insa Biblia nu scoate in evidenta numai ce e bun, frumos si sfant din viata eroilor ei. Nu trateaza problema pacatului si consecintele acestora la diverse.
Eroul meu, David, avea neveste, tiitoare, copiii, ditamai casa ... tot ce ii trebuia. Insa intr-o seara s-a trezit ca voia, dorea o femeie ce nu era a lui. Face tot posibilul sa o aibe ... si o are. Numai ca femeia asta abia isi facuse baia de curatie dupa perioada menstruala ... era intr-o perioada numai buna sa ramana insarcinata. Si, ... ramane.
David nu a vrut-o in casa lui ca tiitoare (un soi de roaba - sotie cu care nu era casatorit legal), nu s-a gandit sa o ia de sotie, nici macar nu a vrut sa aibe cu ea o relatie mai lunga. Daca nu ar fi ramas insarcinata ... banuiesc ca David ar fi uitat de ea.
David nu a intrebat ingerii cine e Batsheba ci pe servitorii lui. Ei sunt cei ce au plecat, s-au interesat, adus-o, pazit regele in timp ce se distra, apoi condus femeia acasa. Deci toate povestea e oarecum ... publica oricata discretie ar pastra acestia. Si, trece o luna, poate trec doua si .... David primeste o veste care il nauceste. Batsheba e insarcinata, nu e posibil sa fie insarcinata ... ci e insarcinata, sigur, fara doar si poate. Nu vine personal la David sa ii spuna "marea veste" ci trimite vorba. Nu ni se spune prin cine, prin cate urechi a trecut vestea insa ... o veste ca asta se raspandeste mai ceva ca painea calda.
Imediat, David coace un plan ce parea perfect. Trimite dupa Urie sa vina acasa sa ii aduca vesti din razboi. Uita ca el fusese cel trimis de taica-su la fratii lui pe cand erau in razboi fratii lui sa se lupte cu Goliat si filistenii. Niciodata nu se trimite un soldat sa duca vesti ci un curier este trimis in razboi sa aduca vesti. Apoi, un soldat nu venea acasa sa isi implineasca placerile, facea parte din datoria lui de soldat sa nu faca asta. Femeile erau "rezervate" pentru perioadele de liniste nu cand armata era in razboi. David uita ca si preotul Ahimelek cand ii da painile il intreaba de femei iar el ii raspunde ca acum e razboi, nu e vreme de femei.
Urie apare si ii spune detaliat lui David ce se intampla. Daca ar fi fost unde trebuie, David nu avea nevoie de acest raport insa ... acum se agata de orice. David il trimite acasa, sa isi vada de sotia lui. Numai ca Urie e soldat si soldatii nu aveau timp de femei in vreme de razboi. Acest fapt il inebuneste pe David. Habar nu am de ce il crede David pe Urie prost.
Oare nu s-a intrebat David niciodata daca Urie stie de ce e chemat? Nu i-a trecut prin varful mintii ca barbatul asta s-a prins? Nici macar acum cand il minte in fata? Sa mearga sa se culce cu nevasta-sa care e insarcinata si sa se creada ca e copilul lui? Cand sarcina era deja de vreo 3 sau 4 sau mai multe luni? Cred ca Urie stia ce s-a intamplat, aflase. Ori Batsheba ii spusese, ori aflase de la servitorii care nu puteau rata imprastierea acestor vesti "picante" din viata regelui.
Urie ii da peste cap planurile lui David si refuza sa se duca acasa la el, la nevasta-sa ci se culca cu servitorii regelui la usa palatului, sau in incaperea destinata acestora. David e inebunit de acest fapt, asa ca il imbata si iar il trimite acasa, numai ca de data asta Urie ii raspunde: "Chivotul, cei din Israel şi cei din Iuda stau în corturi, i-a răspuns Urie, iar stăpânul meu, Ioab, şi slujitorii stăpânului meu şi-au aşezat tabăra în câmp. Cum aş putea, aşadar, să merg acasă să mănânc, să beau şi să mă culc cu soţia mea? Viu eşti tu şi viu este sufletul tău că nu voi face un asemenea lucru. "(1 Samuel 11:11).
Nici in permisie, nici imbatat Urie nu s-a dus acasa. Deci, David nu putea scapa de ceea ce a facut. Asa ca, ii scrie lui Ioab o scrisoare in care ii ordona sa il puna pe Urie in prima linie ca sa moara. Cand Ioab l-a omorat pe Abner, David l-a invinovatit pe Ioab pentru asta si s-a dezis de aceasta crima. Acum insa procedeaza exact la fel, cu aceeasi viclenie ca si Ioab - doar erau neamuri. 
Si ... Urie moare ucis in lupta ... o ambuscada asupra cetatii Raba care oricum era asediata si trebuiau sa astepte ca ei sa cedeze. Insa aceasta ambuscada a fost special creata ca Urie sa moara. Insa nu moare numai el ci si alti viteji din armata lui David. Afla ca bravul lui soldat e mort impreuna cu alti viteji si David fericit ca planul lui a avut succes si trimite mesaj de imbarbatare lui Ioab: "Să nu te întristeze lucrul acesta, căci sabia ucide când pe unul, când pe altul. " 2 Samuel 11:25. Si pe Ioab crede ca il fraiereste? Pe cine vrea el sa fraiereasca? 
Ca sa se intample aceasta isprava a fost nevoie ca David sa fie intr-un loc, timp, context nepotrivit. A ales cu buna stiinta sa actioneze conform placerilor. A actionat pana la urma conform dictonului: Carpe Diem!
Un pacat nu poate ramane singur. Nu are cum. Se divide cu o repeziciune fara seaman. Aduce altul si apoi altul si altul, ca un tavalug ce te prinde si din care nu poti scapa.
A vazut, a dorit, poftit, luat, satisfacut si apoi a trebuit sa minta, sa ascunda, sa umble cu viclesug, sa minta, sa minta, sa minta, sa dea ordin ca un om sa fie ucis. O gand naste o idee. O idee naste o fapta. O fapta poate schimba o viata sau o lume.
Ce ganduri framant? Ce informatii adun ca sa imi pun mintea la contributie? Ce planuri, urzeli las sa se coaca in mintea sau inima mea? Sunt, actionez, vorbesc exact cum imi sunt gandurile inimii si mintii ca vreau sa nu sa recunosc.
"Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii! " Proverbe 4:23

2 comentarii:

vorbeşte peste veacuri spunea...

felicitari Cella....superb....esti predicatoarea mea favorita >:D<

cella spunea...

Ma gandeam ca suna mai bine: "critic taios" decat predicatoare:D