miercuri, 15 iunie 2011

macho

 Imi plac filmele cu cowboy, au in ele un farmec aparte. Desi de la bun inceput stii care e finalul, cine e bun, cine e rau, cine e fata/femeia pentru care e disputa, tot e placut sa le vizionezi. Sunt barbatii aceia cu un aer  macho care parca nu au nici o frica, cu palariile lor mari, pistoalele incarcate tot timpul, caii parca scosi de la concursul de frumusete cabalin, femeile in rochiile de epoca ...
Despre doi macho citesc insa in 2 Samuel. Ideea de  macho nu e ceva modern, inventata de Hollywood. Descopar ca gastile si macho nu-s inventiile noastre. Se numeau altfel insa ideea e aceeasi. Suprematia celor macho si a gastilor e veche. Cei doi despre care citesc sunt Abner si Ioab.
Abner ca si nume apare mai tarziu insa el este cu Saul cu mult inainte de a ii sti numele. Nu este nimeni altul decat verisorul lui Saul, fiul lui Ner. Cand Saul s-a intors de la cautat magaritele tatalui sau, il intampina unchiul Ner care e foarte interesat de detaliile intalnirii lui Saul cu Samuel. De ce? Pai daca Saul e uns ca si rege, cine o sa fie langa el? Normal ca fratii si verisorii lui. Si, Abner ajunge mana dreapta a lui Saul .... din nefericire.
A fost comandantul armatei, seful securitatii personale a regelui .... influenta nefasta din viata lui Saul. El e cel care l-a instigat pe Saul sa il omoare pe David. Imediat dupa ce David il omoara pe Goliat si pus peste mii de osteni, Abner isi face aparitia bagand strambe. Nu le face in gura mare insa are grija sa isi tina scaunul.
Nu vrea numai atat, dupa cum descopar in 2 Samuel. Insa cata vreme Saul e rege are grija de pozitia lui de conducator al armatei, de mare soldat. Numai ca stand pe margine si urmarind pot sa spun altceva: numa mare ostean nu era, nu aud nimic de isprava de pe urma lui .... ni se spune de cat de bun luptator era Saul si Ionatan insa de Abner, nimic.
Dar, era verisorul lui Saul ... mana lui dreapta, influenta lui nefasta.
Celalalt macho este Ioab. Normal, este verisorul lui David. Stiu ca in familia lui Ishai erau 10 copiii, 8 baieti si doua fete. Pe fete le chema Teruia si Amasa. Teruia avea trei baieti despre care ni se povesteste: Ioab, Abishai, Asael.
Ioab vad ca era un om violent care uneori actiona prosteste insa urmarindu-l in istorie pot sa vad cum il opreste de la acte nebunesti pe David. Mai pot vedea cum sfatul lui este pretuit de David. La inceputul "carierei", David, isi conduce singur armata insa pot vedea cum incet incet o lasa pe mana lui Ioab.
De aici, porneste nebunia luptei intre Abner si Ioab. Abner voia tronul si isi instaleaza nepotul ca si rege insa in acelasi timp il supune la teroare in asa fel incat Ish-bosheth, fiul lui Saul ramas in viata, abdica.
Comparand pe Ioab cu Abner vad ca exista dincolo de macho niste lucruri care ii diferentiaza.
Ioab era din Iuda, Abner din Beniamin, amandoi din Israel.
Ioab este un bun razboinic, manager militar, strateg in timp ce Abner cand e lupta in toi el da bir cu fugitii, vezi ca altii mor pe campul de razboi si el moare fugind sa-si scape pielea.
Ioab e un bun si fidel prieten pentru David pe langa ca erau verisori. Abner insa a urmarit toata viata pozitia lui Saul instigandu-l la rautate.
Ce fel de prieten, om care sa-mi fie mana dreapta vreau langa mine? Unul care sa imi bage prostii in cap, care sa ma instige la rautate, care sa ii ponegreasca pe cei din jur, care sa ma lase balta cand imi vine sa urlu la luna? Sau unul care chiar ii apara pielea lui David, il sfatuie, consoleaza, ajuta. Nu e nici el perfect, nu-l trage de manecuta pe David cand se intampla episodul cu Batsheba.
Orgoliile celor doi sefi de banda, triburi desfac Israelul in doua, David le reunifica insa samanta dezbinarii ramane ascunsa cat e David rege ... ca apoi incolteste si .... creste.
Acesti doi oameni, doi macho sunt imperfecti. Asta e clar. Insa vad ca Dumnezeu se foloseste de ei, de imperfectiunea lor pentru a-si duce planul Sau la capat. Pentru Dumnezeu, nu esueaza planul cu mine, cand eu ma asez in fund si dau din picioare ca un sugar incapatanat si nazuros sau cand refuz cu multa nesimtire sa ascult ca un adolescent in care misuna hormonii. El foloseste neascultarea mea pentru a-si arata slava, gloria.
Din 2 Samuel capitolele 2 si 3 invat ca poti comite crima si sa fii acuzat de ea sau ... scuzat. In timp de razboi se numeste legitima aparare insa mai erau si rafuielile tribale in care se ucideau oamenii numai asa, ca sa se omoare si sa isi incerce muschii ca sa vada care trib e mai puternic. Dar, crima tot crima ramane oricare ar fi contextul.
Oamenii nu sunt buni si rai de la inceputul vietii lor pana la sfarsit ... uneori se transforma in gri ametindu-te. Daca ma uit la oameni idolatrizandu-i atunci esuez, Il pierd din vedere pe Dumnezeu. Singurul om la care ma pot uita si sunt sigura 100% ca nu ma va dezamagi este Omul Isus Christos.
Orgoliile duc la divizari, dureri, crime, rani. Toate acestea ii baga pe unii in mormant, pe altii ii lasa cu rani adanci toata viata, altii poarta pana mor cicatrici adanci marcate de cei care nu-si mai pot masura orgoliile. Solomon are dreptate cand spune: "Prindeţi-ne vulpile, micuţele vulpi care distrug viile, viile noastre care sunt în floare!" Cantarea Cantarilor 2:15

Niciun comentariu: