joi, 9 iunie 2011

o femeie de poveste

O femeie frumoasa e casatorita cu un om bogat si nebun numit Nabal. Ni se spune ca numele lui inseamna nebun. Chiar asa, oare cum e sa te strige oamenii: domnule Nebun sunteti acasa? domnule Nebun ce parere aveti despre aceasta afacere? Si cum i-au spus parintii acestei femei numita Abigail cand au anuntat-o care este numele sotului ei? Draga noastra, ti-am gasit un sot bogat, de familie buna si numele lui este Nebun.
Nu ni se spune ca erau tineri sau mai in varsta insa cred ca erau cam de varsta lui David, pana in 30 de ani.
Nabal avea petrecere si avea un obicei bunut cand dadea petrecere. Sa o faca lata de fiecare data, nu asa numai sa se prefaca ca petrece. Citesc in text ca era o petrecere ca in casa regelui. Deci, omul asta avea atat de mult incat il egala pe rege. Insa cand au venit oamenii lui David, nu a vrut sa le dea nimic, ba i-a mai si jignit.
Unul din slujitori lui care il cunoaste bine pe stapan merge la Abigail si ii povesteste ce s-a intamplat. Nu exagereaza, nu ii jigneste sotul, nu ii submineaza autoritatea. O sfatuie sa faca ce are de facut.
Sotia aceasta frumoasa, nu era numai frumoasa si atat. Citesc ca ia provizii din belsug si pleaca repede inaintea lui David. Apoi ca sa se faca 100 de paini, cinci oi pregatite, o suta de ciorchine de stafide si doua sute de prajituri cu stafide ii trebuia timp nu? Doar nu era Mama Omida si hocus pocus erau gata. Mai tarziu textul imi spune cum de toate astea au fost gata pentru plecarea "in graba".
Urca pe un magar si pleaca inaintea lui David. Cand il vede, se da jos de pe magar si se prosterne in fata lui cerand sa i se puna toata vina sotului  asupra ei. E vina ei ca Nabal nu a dat nimic. Ea nu a stiut de ce se intampla. Nu arunca vina peste nimeni. Insa cere sa fie crutata viata sotului ei pentru ca se comporta dupa cum ii e numele. Si, mai spune ceva aici in favoarea lui David: sa nu faca varsare de sange nevinovat, sange care sa ii pateze onoarea lui David. Sange care ar pune in istoria lui David pete negre. Ii reaminteste ca el e unsul Domnului si ca Domnul e cu el mereu si va ajunge sa aibe o casa puternica pentru ca poarta razboaiele Domnului. Ii doreste ca atunci cand va fi rege sa nu aibe remuscari pentru aceasta varsare de sange. Si cand toate se vor implini, sa isi aduca aminte si de ea, servitoarea lui.
In primul verset este scris ca Samuel murise si tot Israelul il jelea. Cred ca pentru David, Abigail e un fel de Samuel in varianta feminina. Cuvintele ei pline de intelepciune ajung la inima lui si il opresc de la nebunia in care plecase, Il binecuvanta pe Domnul, Cel care a trimis-o inaitea lui.
Abigail se duce acasa si il gaseste pe dragul ei sot atat de beat incat inima ii devenise vesela. El habar nu are ca nevasta-sa fusese plecata, nici macar nu ii observa absenta, poate ca nici n-o voia acolo la petrecerea lui. Ea nu ii spune nimic si il lasa pana a doua zi cand se trezeste si din mahmureala. Atunci ii povesteste ce a facut si de aici inteleg de unde avea ea toata acea mancare pregatita. Era de la petrecerea lui Nabal care nu petrecea o zi ci .. zile in sir. Cand Nabal realizeaza in ce pericol e, in ce prostie s-a bagat face stop cardiac "atunci inima lui Nabal a primit o lovitura ca de moarte si el s-a facut o piatra" (1 Samuel 25:37). A mai trait asa 10 zile si apoi a murit.
David afla ca Nabal a murit si realizeaza si mai mult prostia pe care era gata sa o faca in mania lui si Il binecuvanta pe Domnul ca l-a oprit, ca nu a varsat sange nevinovat si trimite sa o intrebe pe Abigail daca nu vrea sa ii fie sotie. Un asemenea om intelept e de dorit in orice casa si el voia sa se inconjoare cu intelepti.
Ca si data trecuta cand a venit servitorul sa ii povesteasca despre isprava lui Nabal si acum vad ca Abigail nu cere timp de gandire de cateva zile sau luni sau ... ani ci imediat isi face bagajelul, isi ia cinci servitoare si nu isi aroga dreptul de viitoare sotie de rege ci pleaca luandu-si statutul de servitoare care sa ii spele picioarele.
Saul ii daduse de sotie pe Michal insa atata se joaca cu soarta copiilor lui incat ... nu e de dorit sa il ai nici ca rege, nici ca tata, nici ca vecin, cunoscut, compatriot. In perioada asta, David e anuntat ca Saul isi ia fiica inapoi si o da de sotie lui Paltiel.
Samuel moare, Michal ii e luata. Doi oameni importanti dispar din viata lui David. El o ia de sotie pe Ahinoam din  Izreel si apoi a doua sotie este Abigail.
Nu o invidiez pe Abigail pentru sotul ce il primise la pachet in prima casatorie. Vad ca nu era prost chiar tot timpul, ca averea ce o avea nu ii crestea daca el era nebun. Insa era ranchinos, zgarcit, nesimtit, infatuat, se comporta ca parvenit in pozitie de clan. Cand realizeaza ce prostie a facut ii sta inima in loc. realizeaza insa cand e treaz, cand aburii vinului iesisera din el insa cand acestia ii erau intesati in creier se comporta ca un nebun.
Abigail nu se da mareata ca e desteapta, inteleapta. Ea vrea sa isi crute viata ei si a oamenilor din casa ei ... care nu erau putini, crutand asa si pe a sotului ei. Ea il stie si de asta cere indurare pentru el. Nu e nesupusa, nu face ce o duce capul ca sa se dea ea mareata. Actioneaza nesfatuindu-se cu Nabal pentru ca oricum ii stia raspunsul si banuiesc ca nici nu avea cu cine discuta la acel moment si voia sa isi salveze pielea ei si casei lor. Isi risca propria viata pentru ca ii vrea binele nu pentru ca vrea sa il umileasca.

2 comentarii:

Ligia spunea...

Da, avem multe de invatat!

cella spunea...

Ligia,
credeam ca numai eu mai am de invatat ...