joi, 23 iunie 2011

a vedea, a dori, a lua

Madalina Manole  avea un cantec numit "Te-am vazut, mi-ai placut". La vremea lansarii nu ma ducea mintea sa vad dincolo de cuvinte, acum studiind viata lui David, imediat l-am asociat cu povestea din 2 Samuel 11:1-4.
Nu eram in Ierusalim pe vremea cand regii plecau la razboi, pe vremea lui David. Sunt la mii de ani distanta de David si frumoasa Batseba. Analizez istoria si vreau sa invat din ea. Primavara, regii isi luau armata si declarau razboi altui popor. 1 Cronici 20:1 ni se precizeaza anotimpul acestei intamplari si de acolo stiu care era vremea cand regilor le revenea cheful de razboi. Numai ca David e acasa, in Ierusalim, il trimisese pe Ioab sa conduca razboiul cu amonitii. Pe astia nu ii cucerisera, nu ii facusera vasali. Asa ca Ioab impreuna cu toti luptatorii lui David sunt la Raba. De ce e David in Ierusalim si nu la Raba? De ce e in acest concediu prelungit? De ce il trimite pe Ioab sa conduca armata in locul lui? Oare pentru ca pana acum avusese numai succes si credea ca evreii vor cuceri Raba chiar daca el nu este prezent acolo? Oare iar uitase cine il facuse rege? Uitase cine dusese bataliile si daduse victoriile?
Nu avea afaceri de semnat, nu avea de construit nimic, nu avea cine stie ce afaceri de facut. Avea cea mai frumoasa casa, cele mai bune lucruri din tara erau ale lui, ce era mai bun se aducea in casa lui ... i se acrise de stat in campanie de razboi? Dintr-odata i s-a acrit de stat cu soldatii in camp pregatit de razboi? Acum ca avea casa, un pat confortabil nu e de dat in schimbul unui cort si a unei saltele asezata pe un teren denivelat, nu? Apoi, casa lui, adica a regelui, era construita pe cea mai inalta portiune din oras, nu? Putea vedea orasul ca in palma, putea vedea in departare de pe acoperisul ei .... avea nevoie de asta ca doar era rege, nu?
Habar nu am cum arata o baie publica si imi e greu sa inteleg niste lucruri din cauza culturii in care traiesc si a amprentei hollywoodiene imprimata odata cu filmele vizionate. In Romania, clima e variata, de la foarte frig la mai nou, foarte cald. Stiu ca au existat si la noi bai publice insa nu am fost in nici una. Oricum, in nici un caz nu arata ca o piscina moderna. Dar povestea lui David nu se petrece in Romania ci in Israel cu mii de ani in urma.
Clima e diferita, contextul istoric e diferit, ritualurile vietii sunt diferite.
Batsheba era intr-o cladire a unei bai publice, nu putea fi vazuta din exterior cum se spala. A putut fi vazuta insa de sus, din palatul regelui. Doar bogatii aveau privilegiul de a vedea lumea de sus. Nu ni se spune ca ar fi fost dezbracata, provocatoare. Nu vad in text ca ar fi facut ceva ca sa il starneasca pe David. Era seara, femeia isi facea ritualul ce il cerea legea data de Moise ("ea tocmai se curatase de necuratia ei" 2 Samuel 4).
David o vede. Nu cred ca vede foarte mult insa ii starneste interesul, devine inebunit de acest interes. Nici macar nu ii e jena de ceea ce face in continuare. Cheama un slujitor sau mai multi si se intereseaza cine e femeia care se spala. Afla ca e sotia lui Urie, a unui dintre cei mai buni viteji ai lui. David trece peste faptul ca Urie e un prozelit, un hitit. Trece peste faptul ca acest Urie nu e un nimeni in popor, un nenumit ci e unul dintre cei mai buni oameni ai lui. Insa mai mult de atat, trece peste faptul ca Batsheba era casatorita, avea un sot.
Foarte multi o acuza pe Batseba. Ca l-ar fi provocat, ca ar fi facut baie intentionat in curtea palatului, ca de ce nu a tipat si s-a impotrivit. Insa din nou se pune problema neintelegerii contextului cultural. Aceasta frumoasa femeie nu era din curtea lui David, nu facea baie in curtea lui. Apoi daca citesc mai departe aflu ca Natan il confrunta pe David si pacatul este al lui: vazut, placut, dorit, a tras sfori, a calcat legea, a comis adulter, apoi a actionat cu viclenie, a dat ordin sa fie ucis Urie.
Sa nu uit ca David a avut o sotie o vreme, i-a fost luata si apoi cand a devenit rege, si-a reluat sotia. Michal nu a avut nici un drept sa comenteze, sa se impotriveasca. Si, era fata regelui Saul. In fata regelui nu comentai ci te supuneai. Si David, pe baza acestei consideratii ... face ce ii place. Si, placerea asta o sa il coste mult.
Pot vedea aici ca David era intr-un loc gresit, intr-un timp gresit, facand ce era gresit. A actionat perfect lucid. I se urcase domnia la cap, avea ce era mai bun si aceasta frumusete de femeie de ce sa fie a lui Urie cand putea fi a lui? Atunci cand regii plecau la razboi si erau in campanie, el era acasa, lenevins si avand chef de o noapte nebuna. Daca Bathsheba nu ar fi ramas insarcinata nu cred ca David ar mai fi stiut vreodata ceva de ea sau s-ar mai fi interesat de ea.
Biblia imi descrie viata oamenilor cu bune si rele. Nu a trecut cu vederea pacatul lui David. Nu a facut insa din asta o telenovela insa a descris istoric intamplarea. Doamne, asa multumesc ca m-am nascut in aceasta vreme, ca am drepturi si obligatii, ca sunt libera, libera in Christos. El este Cel ce a ridicat statutul femeii din mojicia unde zacea si a adus-o la acelasi nivel cu al barbatului si nu am cuvinte sa Iti multumesc pentru asta.

Niciun comentariu: