sâmbătă, 18 iunie 2011

istoria se/nu se repeta

Mereu se spune ca "istoria se repeta" insa ... zicala asta nu este adevarata intotdeauna. Nu totdeauna invat din prostiile ce le fac, le mai repet si mi-o iau in freza cu varf si indesat. Numai ca uneori imi mai vine mintea la cap si se indura Domnul de mine iar ... istoria nu se mai repeta.
Pe vremea cand Samuel era profet si judecator, batranii lui Israel vin la el si ii scot pe masa, ca si cum Samuel nu ar sti, nelegiuirile ce le comit baietii lui. Ii reamintesc ca el e deja batran si ... isi doresc un rege care sa le poarte bataliile, sa ii conduca si au o lista acolo ce i-o inainteaza lui Samuel. Sub nici o forma, batranii - reprezentantii poporului nu vor sa recunoasca ca de fapt ei nu vor sa Il mai recunoasca pe Dumnezeu ca si Rege si cauta scuze ... gasesc unele stupide insa ... au ce spune. Nu vor sa se pocaiasca, sa recunoasca ca gresesc. Mandria e mare. Vor un rege asa cum au toate natiunile. Un rege care sa ii judece, ca la celelalte natiuni (1 Samuel 8:5).
Primesc un rege ... frumosul, chipesul, puternicul, razboinicul Saul. Li s-a umplut inima de mandrie si de implinire vazandu-l pe Saul. Ii intrecea pe ceilalti regi .... in cum arata.
Si, Saul domneste peste ei vreme de 42 de ani. Timp in care batranii poporului au timp sa vada, revada, simta pe propria piele repercursiunile alegerii lor.
In acest timp, David este uns ca rege. Si, ungerea ca si rege se facea public. Samuel s-a dus in casa lui Ishai si acolo erau invitati batranii cetatii Betleem. Toata scena s-a petrecut in fata lor. Banuiesc ca nu erau doi mosi adormiti si ramoliti. Saul fusese instiintat de Samuel ca i s-a luat domnia si a fost data altcuiva si acela este David (1 Samuel 24:20). Inteleapta si frumoasa Abigail stia ca David va fi rege (1 Samuel 25:30). Filistenii prin sursele lor de informare stiau ca David va fi viitorul rege (1 Samuel 21:11).
Tot poporul Israel stie cine va fi viitorul rege (2 Samuel 3:9).
Israel si-a dorit un rege care sa poarte razboaiele, un eliberator ca si Samson, nu unul ca Samuel care sa ii confrunte cu pacatul si incapatanarea lor. Au primit un Saul care nici prin varful mintii nu avea de gand sa recunoasca ca a dat-o in bara si a facut-o lata. Au primti un rege dupa inima lor. Tot poporul avea aceeasi idee ... voiau un eliberator, un conducator, nu unul care sa le aminteasca de Domnul, sa ii indemne la pocainta, sa ii aduca in fata Lui Dumnezeu. Si, au primit un rege exact cum au dorit.
Numai ca David este uns ca si rege si batranii isi inghit amarul nespunand nimic. Pot insa sa vada ca nu regele ales de ei poarta razboaiele, ci cel uns si nerecunoscut, adica David. El lupta cu filistenii si cu Goliat cand lui Saul ii tremurau izmenele la fel ca la toti vitejii din armata lui. David in fruntea ostii lui aduce biruinta, pe cand Saul devine din ce in ce mai comod si ... mai invins.
Batranii poporului, din toate semintiile vin la David la Hebron ca sa vorbeasca cu el. David fusese incoronat ca rege peste Iuda. Nu le cere nimic celorlalte semintii insa vin ele la el cu o cerere.
Nu vad nicaieri in istorie sa mai recunoasca pe cineva din conducatorii lor ca "suntem os din oasele tale si sange din sangele tau". Wow! Wow! Wow!. Cu alte cuvinte suntem Israel toti, avem aceleasi radacini, aceeasi stramosi, suntem frati, suntem una. Vor sa fie una pentru ca li se acrise de ceea ce facuse Abner si Ioab, de ruptura dintre ei.
Apoi recunosc ca David a fost rege chiar si cand Saul era rege pentru ca facea ceea ce un rege ar fi trebuit sa faca. David poarta razboaiele pe care Saul ar fi trebuit sa le poarte. David le-a dovedit in acesti ani de asteptare ca este un om de valoare, cu valori, un razboinic cum isi doreau ei (1 Samuel 16:18).
Desi cam greu sa prind batranii, vad ca vin la David si fac un legamant cu el. Insa de data asta legamantul este in fata Domnului. Vad ca David isi ghideaza viata dupa cum spune Domnul si Il iau pe Domnul martor in si la legamantul lor. Diferenta uriasa intre alegerea lui Saul si David.
Vin cu alta atitudine, cu dorinta de ascultare de Domnul, cu dorinta de pocainta, de a sta sub conducerea unui om care Il recunoaste pe Dumnezeu ca Rege. Vin cu credinta in Dumnezeu, nu cu neascultare, nesupunere.
Daca domnia lui David este o domnie a dreptatii este si pentru ca batranii, inteleptii Israelului se poacaiesc si doresc sa asculte.
Istoria se repeta daca nu invat nimic din ea, de la ea. Daca invat, primesc binecuvantarile, Il am pe Dumnezeu de partea mea.

Niciun comentariu: