vineri, 20 aprilie 2012

cand inima-mi tremura ...

Isaia 7:1-9 "1 În perioada când Ahaz, fiul lui Iotam, fiul lui Uzia, era rege peste Iuda, Reţin, regele Aramului, împreună cu Pekah, fiul lui Remalia şi rege peste Israel, au asediat Ierusalimul, dar n-au reuşit să-l cucerească.

2 Când casa lui David a aflat că Aram s-a aliat cu Efraim, inima lui Ahaz şi a poporului său a început să tremure aşa cum tremură copacii din pădure din pricina vântului.

3 Atunci DOMNUL i-a zis lui Isaia:
Du-te împreună cu fiul tău Şear-Iaşub ca să-l întâlneşti pe Ahaz, la capătul canalului de apă al Iazului de Sus, pe drumul către Ogorul Spălătorului 4 şi spune-i:
Fii cu băgare de seamă, 
stai liniştit şi 
nu te teme! 
Nu te lăsa copleşit din cauza acestor doi tăciuni fumegânzi, din cauza mâniei aprige a lui Reţin, a lui Aram şi a fiului lui Remalia.
5 Într-adevăr, Aram, împreună cu Efraim şi cu fiul lui Remalia, uneltesc împotriva ta, zicând:
6 «Să atacăm Iuda, s-o sfâşiem şi s-o împărţim între noi, iar pe fiul lui Tabeel să-l punem rege peste ea!»
7 Stăpânul Domn însă spune astfel:
«Aşa ceva nu se va întâmpla, nu va avea loc, 8 pentru că Damascul este capitala Aramului, iar căpetenia Damascului este Reţin. În ceea ce-l priveşte pe Efraim, în şaizeci şi cinci de ani va fi prea împrăştiat ca să mai fie un popor. 9 Samaria este capitala lui Efraim, iar căpetenia Samariei este fiul lui Remalia.
Dacă nu veţi sta fermi în credinţă, nu veţi mai sta deloc!»“ "

Alianta politica, militara, economica, sociala intre Israel si Aram. Pekah parca merge pe principiul "sa moara si capra vecinului" si vrea alianta si cu Iuda. Asiria crestea in marime, faima, putere si Retin cu Pekah au crezut ca daca fac alinata si cu Iuda o sa fie ei mai puternici decat imperiul care crestea vazand cu ochii. Mai mult de atat, Efraim s-a aliat cu Israel .... iar Ahab si poporul din Iuda au inceput sa se teama puternic ... o teama ce le facea inima sa tremure ca si copacii padurii.

Domnul il trimite pe Isaia la Ahaz, langa iazul, barajul sau lacul de acumulare ce aproviziona Ierusalimul cu apa. Nu trebuia sa se duca singur ci cu unul din fii sai, cu Şear-Iaşub care inseamna "o ramasita se va intoarce". Copilul nu avea nimic de spus ... doar sa fie prezent acolo, doar sa il vada Ahaz si sa creada ce ii spune Isaia de la Domnul.


Fii cu băgare de seamă = fii atent, protejeaza-te, pune-ti un gard de spini de jur imprejur
stai liniştit = relaxeaza-te, liniste-te, fii tacut,  
nu te teme! = nu te infricosa, nu lasa sentimentele sa te doboare
Nu te lăsa copleşit ... = nu-ti pierde inima
Dacă nu veţi sta fermi în credinţă, nu veţi mai sta deloc!


Nu-s mai isteata decat Ahaz si cand problemele par sa apara ca ciupercile dupa ploaie, inima imi tremura in mine ca si frunzele copacilor din padure in bataia vantului. Stiu ca prin Christos (Unsul lui Dumnezeu), Yeshua Ha Mashiach (Isus Mantuitorul) am iertarea pacatelor, viata vesnica, infierea in familia Lui, sunt a Tatii. Dar cand Pekah si Remalia vin cu planuri de distrugere ... inima mea teoretic stie in cine sa aibe increderea insa practic tremura si parca isi da duhul ....

Ma gandeam ce lectie frumoasa pot invata de la Ahaz, unul din regii de la care nu prea am ce invata. Cand vin incercarile sa fiu cu bagare de seama, sa stau linistita, tacuta, sa nu ma ia gura pe dinainte si sa turui prostii cu carul, sa nu las sentimentele sa imi faca inima sa intre in sevraj, sa nu ma las coplesita de frica, efectiv sa pun frana inimii ca sa nu se piarda in tumultul ingrijorarii si sa cred ca Tatal meu nu ma va lasa.

La Ahaz a venit Isaia. Mie insa Domnul mi-a lasat Cuvantul Sau, Biblia. Dar ca sa am izbanda ... trebuie sa cred ca Domnul e in control, ca El vede imaginea de ansamblu, stie ce se va intampla, stie ce va fi cu mine. Trebuie sa cred in El. Mai mult de atat, Isus, Fiul Lui Dumnezeu, s-a intrupat ca eu sa pot avea pace cu Tatal. A fost jertfa perfecta pentru intreaga omenire. Am Duhul Sfant in mine ca sa ma invete, sa imi aduca aminte de ceea ce mi-a promis Isus, de cine sunt eu, de cine e Tata, cine e in control.

Ahaz nu a crezut ce a spus Isaia si consecintele s-au vazut cu ochiul liber de cei din vremea lui.
Eu ce fac?
Cred promisiunile Lui Isus?

Niciun comentariu: