vineri, 27 aprilie 2012

in ziua aceea

"18 Se va-ntâmpla în ziua aceea că DOMNUL va şuiera muştelor de la izvoarele râurilor Egiptului şi albinelor din Asiria. 19 Ele vor veni şi se vor aşeza, toate, în vâlcelele abrupte, în crăpăturile stâncilor, pe toţi mărăcinii şi pe toate păşunile.

20 În ziua aceea Stăpânul va rade cu un brici împrumutat de dincolo de râu, cu împăratul Asiriei, capul, părul de pe picioare şi chiar barba. 

21 În ziua aceea un om va îngriji doar o juncă şi două oi, 22 dar, pentru că vor da lapte din belşug, el va avea smântână să mănânce; oricine va fi lăsat în ţară va mânca smântână şi miere.

23 În ziua aceea, în orice loc unde erau o mie de butuci de vie, preţuind o mie de şecheli de argint, vor fi doar mărăcini şi spini; 24 Oamenii vor intra acolo cu arcuri şi săgeţi, pentru că toată ţara va fi numai mărăcini şi spini.
25 În ce priveşte toate dealurile, care odinioară erau cultivate, nu vei mai merge pe acolo de frica mărăcinilor şi a spinilor; acestea vor fi păscute de vite şi călcate în picioare de oi." Isaia 7:18-25

Ahaz a refuzat sa creada ca Domnul are totul in control, a refuzat sa ceara un semn, a refuzat sa vrea sa vada vreun semn facut de Domnul. Numai ca Domnul vrea sa ii spuna lui Ahaz ce are de gand sa faca cu Iuda peste care el acum era rege. Vestile ce i le aduce Isaia ii produc mare suparare ... nimic din ce avea sa auda nu facea parte din planul sau. 

El voia sa rezolve diplomatic o alianta cu Israel si Siria ca sa nu fie invadati de Asirieni. Isaia ii spune ca Siria va fi capturata, Ierusalimul invadat si peste Iuda vor veni cei de care el acum incearca sa scape. Si nu numai atat. Durerea va fi si mai mare ... Domnul va suiera si tot felul de muste si albine vor invada tara manacand tot se poate.

Specialistii au studiat zona deltei fluviului Nil si spun ca acolo sunt niste muste mari, mai mari decat o albina... mai lungi si mai late. Insa nu marimea lor sperie ci multimea care va veni peste Iuda. Asiria era cunoscuta ca o zona unde se practica apicultura si Ahaz aude ca albinele vor veni "in pastorala"(sa culeaga polenul florilor)  in valcelele abrupte, crapaturile stancilor, pe toti maracinii si pe toate pasunile din Iuda.

Barbatilor evrei le era interzis sa isi rada parul capului si barba. Nu se discuta de epilare totala la barbati in acea vreme ... si in special la ei. Insa ii cuceresc asirienii cunoscuti pentru brutalitatea si marsavia cu care isi tratau popoarele inrobite si toti barbatii treceau pe la "barbier" ca sa isi faca "freza" si nu numai. "Barbierii" sau "stilistii" asirieni le radeau parul de pe cap, barba si de pe picioare ... Asta insemna dezonoare totala pentru barbatii evrei, mare jale in popor ... 

Ce inainte fusese cultivat va ajunge paragina, spinii si maracinii se vor simti ca la ei acasa, vor creste inundand viile si pasunile. Se va distruge totul. Nu vor mai exista crescatori de vite si fermieri ... vor avea cate doua oi si o junica - adica o vaca tanara. Insa chiar daca conditiile de viata vor fi foarte grele, animalele celor din Iuda vor da lapte si vor avea ce manca. 

Neascultarea, necredinta, deciziile luate fara sa Il consulti pe Cel ce are in mana toate lucrurile aduce consecinte mari, consecinte de care se "va bucura" si Ahaz ... A platit pe Tiglat Pileser sa il lase in pace si s-a trezit ca efectiv si-a platit barbierii cei mai de soi ai Asiriei.

Ce pot invata eu de la Ahaz? 
Ce lectie din istorie pot invata? 
Se spune ca oamenii nu invata niciodata din istorie si de asta ea se repeta. 
Eu ce sa invat de aici?
Cred ca exista Dumnezeu, ca El conduce universul vazut si nevazut, ca El tine viata mea in mana Lui si daca isi ia suflarea de viata inapoi, devin lut? 
Cred ca Isus este Fiul Lui Dumnezeu intrupat care a murit pentru pacatele mele ca jerfta perfecta aducand pacea intre mine si Dumnezeu Tatal?
Cred ca Duhul Sfant este in mine din momentul in care Il accept pe Isus ca Domn si Mantuitor al meu?
Cred ca doar prin Isus ajung la Dumnezeu Tatal in cer, in rai?
Am incredere in Dumnezeu ca Tata?
Il las sa fie Dumnezeu sau imi vad de viata dupa cum ma duce capul?
Daca fac dupa cum ma duce capul atunci de ce Il acuz de toate consecintele alegerilor facute de mine?
Nu cumva tratez relatia cu El ca si Ahaz? 
De ochii lumii cred insa imi fac planuri in care Dumnezeu nu are nici un loc?
Uit ca vine "ziua aceea"?

Niciun comentariu: