miercuri, 25 aprilie 2012

Emanuel

"13 Atunci Isaia a zis:
– Ascultă dar, casă a lui David! Nu vă ajunge că încercaţi răbdarea oamenilor? O veţi încerca şi pe a Dumnezeului meu?

14 De aceea Însuşi Stăpânul vă va da un semn. 

Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi îi va pune numele Emanuel. 

15 El va mânca smântână şi miere până va şti cum să respingă răul şi să aleagă binele. 

16 Dar, înainte de a şti copilul cum să respingă răul şi să aleagă binele, ţara celor doi regi de care te temi va fi pustiită. 17 DOMNUL va aduce peste tine, peste poporul tău şi peste casa ta vremuri cum n-au mai fost din perioada când Efraim s-a despărţit de Iuda – El îl va aduce pe împăratul Asiriei." Isaia 7:13-17

Am vazut ca Ahaz a refuzat sa creada in Dumnezeul Lui Israel (Israel si Iuda). Mai mult de atat, a refuzat sa vada un semn supranatural dat de Dumnezeu. A refuzat sa creada ca Dumnezeu are un plan cu poporul Sau si ca omul, nu poate prin diplomatie, siretenie sa duca istoria poporului mai departe. 

Pot sa vad aici cum Isaia nu mai vorbeste doar cu Ahaz, doar cu reprezentantul Casei lui David ci cu toata Casa lui David. Ahaz a refuzat sa Il vada pe Dumnezeu lucrand insa acum Isaia intreaba Casa lui David daca vrea sa incerce rabdarea Dumnezeului lui personal ... Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov nu mai era si a lui Ahaz in discutia asta ... era a lui Isaia doar. Dar, desi Ahaz a vrut sa isi puna dopuri in urechi, masca pe ochi, sa isi blocheze simturile ca sa nu stie de Dumnezeu asta nu inseamna ca Dumnezeu se supara si isi lasa poporul pe mana lui Ahaz. 

Versetul 14 este contestat de cei ce nu vor, de cei ce au ales sa nu creada ca Dumnezeu poate lucra, ca are un plan. Sunt destule discutii si despicari ale firului in patru si iar patru si tot asa ... despre termenul fecioara. Ce varsta avea? Era virgina? Era copila - adolescenta? Statea cu parintii? Era de varsta maritisului? 

Vreau sa nu uit cui i se spune profetia asta. Ii este comunicata unui rege ce a refuzat sa creada. I s-a facut oferta sa ceara un semn supranatural si a refuzat-o. Ce mare filosofie ar fi fost sa spuna ca nevasta lui X sau Y va avea un copil? E vorba de o fata necasatorita care va avea un copil. Insa ... tinand cont ca suntem in secolul in care nevoile fizice si emotionale nu mai tin cont de varsta, principii, standarde ... sunt destui copii nascuti de fete necasatorite. Supranaturalul de aici e faptul ca fata asta era virgina, nu avusese relatii sexuale cu nici un barbat. Ea va naste un copil. Va naste un copil fara sa aibe relatii sexuale cu un barbat, fara sa i se faca inseminare, fara nici un amestec al omului. Acest verset este unul profetic cu implinire in Isus, Emanuel, Yeshua Ha Mashiach, Christos (Isus Christos si Yeshua Ha Mashiach inseamna Isus Mantuitorul scris odata in greceste si o data in evreieste). 

Dar ... de ce i se spune lui Ahaz despre acest semn atata vreme cat Isus, Emanuel - Dumnezeu este cu noi, se va naste peste 700 de ani? Ahaz va fi praf si pulberi ... un amanunt pe scena istoriei. Ma intorc si recitesc versetul 13 prima parte "– Ascultă dar, casă a lui David!". Profetia ii este spusa Casei lui David, semintiei lui Avraam, Isaac si Iacov, poporului Israel, poporului Domnului nu lui Ahaz personal. Si ca sa vada Ahaz ca asa se va intampla urmeaza versetul 15 si 16 "15 El va mânca smântână şi miere până va şti cum să respingă răul şi să aleagă binele. 16 Dar, înainte de a şti copilul cum să respingă răul şi să aleagă binele, ţara celor doi regi de care te temi va fi pustiită. 17 DOMNUL va aduce peste tine, peste poporul tău şi peste casa ta vremuri cum n-au mai fost din perioada când Efraim s-a despărţit de Iuda – El îl va aduce pe împăratul Asiriei.". 

Profetia asta i-a fost spusa lui Ahaz de catre Isaia in anul 734 B.C (aproximativ) si in anul 732 B.C Tiglath - Pileser a capturat Damascul (capitala Siriei) si a invadat Israelul. Capitolul 7 incepe asa "În perioada când Ahaz, fiul lui Iotam, fiul lui Uzia, era rege peste Iuda, Reţin, regele Aramului, împreună cu Pekah, fiul lui Remalia şi rege peste Israel, au asediat Ierusalimul, dar n-au reuşit să-l cucerească. 2 Când casa lui David a aflat că Aram s-a aliat cu Efraim, inima lui Ahaz şi a poporului său a început să tremure aşa cum tremură copacii din pădure din pricina vântului. " 

Pana la doi un copil invata ce e bine si rau, unde sa puna mana si unde "frige". Versetul 16 este implinirea ce o va vedea Ahaz "Dar, înainte de a şti copilul cum să respingă răul şi să aleagă binele, ţara celor doi regi de care te temi va fi pustiită." Dupa doi ani, ce a spus Isaia se ve implini, Ahaz va vedea asta. Va vedea ca Domnul are in control totul, ca planul Lui functioneaza, ca nu ii scapa nimic, ca poporul e al Lui, ca indiferent de credinta sau necredinta regelui, Domnul isi duce planul la indeplinire. 
Vaa'ni (And as for me,)

B'chasd'cho batajti; (I have trusted in your goodness;)

yaguel libi bishu'ateja. (my heart rejoices in your salvation.)

Ashira HaShem ki gamal'alay. (I will sing to HaShem it has helped me generously.)

Niciun comentariu: