vineri, 13 iulie 2012

refugiu

"28 În anul morţii regelui Ahaz a fost rostită această profeţie: 

29 „Nu vă bucuraţi, voi toţi, filistenilor, pentru că e frânt toiagul care vă lovea! Căci o viperă va ieşi din rădăcina şarpelui şi un balaur zburător va fi rodul ei. 30 În timp ce întâiul născut al săracului va găsi păşune, iar cel nevoiaş se va culca în siguranţă, pe rădăcina ta o voi ucide prin foame; da, de foame îţi va muri rămăşiţa! 

31 Jeleşte-te, poartă! Plângi, cetate! Înmuiaţi-vă, filistenilor, cu toţii! Căci un nor de fum vine din nord, şi rândurile oştirii sunt strânse. 

32 Ce li se va răspunde trimişilor acelui neam? 
«DOMNUL a întemeiat Sionul, iar cei nevoiaşi din poporul Său vor găsi refugiu în el.»“" Isaia 14:28-32

In 715 BC, Isaia, primeste de la Domnul o alta promisiune si o spune poporului. Acum este vorba despre filisteni. Ahaz a fost cel care a preferat mai bine sa isi faca jocurile politice si diplomatice decat sa se increada in Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov.  Acum, acesta este mort iar filistenii cred ca nimic nu le mai sta impotriva. 

Din punct de vedere biblic, toiagul nu e un numai un bat ce il ai in mana si cu care te aperi de caini, alte animale, pasari furioase sau un bat mai lung in care sa te sprijini. Toiagul are o semnificatie mai adanca, mai plina de inteles. E vazut sceptru, ca lucru ce apartine celui ce domneste, regelui. Iacov inainte de a muri spune despre Iuda "10 Sceptrul nu se va îndepărta de la Iuda, nici toiagul domnitorului de lângă picioarele sale, până va veni Şilo (Mesia); de El vor asculta popoarele." Geneza 49:10

Un toiag foloseste Domnul ca sa scoata poporul din Egypt prin Moise. Toiagul acesta se preface in sarpe ... sarpe ce va manca toiegele preschimbate in serpi ale vrajitorilor din Egypt. Cu acelasi toiag inaltat inspre cer, Domnul va despica Marea Rosie si isi va scoate poporul, ca pe uscat, din Egypt. Tot cu un toiag va scoate Domnul poporul din robie "26 DOMNUL Oştirilor îi va bate cu un bici, aşa cum l-a bătut pe Midian la stânca Oreb şi Îşi va înălţa toiagul asupra mării, aşa cum a făcut în Egipt. " Isaia 10:26

Poporul e in captivitate in anul 715, Ahaz e mort iar filistenii danseaza de bucurie, anticipeaza si planuieste alte oribilitati pentru poporul Domnului. Numai ca apare pe scena Isaia. Ohhh, iar Isaia. Cred ca filistenii au auzit si ei profetia. Insa ... nu le-a pasat de ea. Isaia era un vazator, profet, prooroc ... de regula vazut ca unul plecat cu sorcova. 

Pentru o perioada, Domnul ingaduie ca filistenii sa aiba un toiag si cu el sa tina in robie pe poporul Lui. Numai ca desi filistenii sunt in culmea fericirii ... deja vad Israelul pierind de pe harta lumii si din istoria omenirii. Dar nu aud ca toiagul lor e frant, e rupt, e ... terminat. Un toiag nu poate fi lipit, sudat, innodat, sculptat si imbinat ca sa poata avea aceeasi putere. 

Intaii nascuti ai celor flamanzi din Israel nu vor pieri de foame. Biblia mereu pomeneste despre intaii nascuti, rolul acestora de a duce familia mai departe, mostenirea familiei erau dusa tot de acest prim copil - in special de baieti. Poporul primeste asigurare ca nu va muri chiar daca va veni foametea si nenorocirea. Intaiul nascut a oricarei familii va trai, va duce neamul mai departe. Exista speranta. Domnul nu va ingadui sa ii piara poporul oricat de mult s-ar incrancena altii sa il vada disparut de pe scena lumii. 

Mai mult de atat, Ierusalimul, face parte din planul de distrugere a filistenilor. Cred ca se voia o noua alinata politica, militara, economica, strategica in care era implicata distrugerea cetatii. Poate ca evreii de atunci auzisera despre ea si ... sa auzi ca cetatea stramosilor tai, locul unde te-ai nascut, inchinat, loc cu atatea amintiri, loc unde stii ca Domnul Tau vorbeste va fi distrus ... e ca o povara pe suflet. Cred ca s-au rugat pentru cetatea lor, pentru cetatea Domnului. Si Isaia apare cu un mesaj pentru filisteni, mesaj ce ar fi trebuit sa ii potoleasca si o incurajare pentru evrei."DOMNUL a întemeiat Sionul, iar cei nevoiaşi din poporul Său vor găsi refugiu în el."

Oricat ati vrea filistenilor sa o vedeti oale si ulcele, cetatea Domnului va ramane in picioare. De ce? Pentru ca El a intemeiat-o. Pentru ca acum nu mai luptati cu evreii ci cu Domnul lor, cu Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, Dumnezeul Dumnezeilor, Singurul Dumnezeu Adevarat. Si in cetatea asta poporul Lui va gasi refugiu. Nu numai vedetele poporului, nu numai bogatasii, fruntasii ci si cel din urma nevoias va putea sa se refugieze acolo. 

Fac parte din poporul Domnului si in cetatea Lui imi gasesc refugiul si eu. Mai mult de atat, in Isus (greceste) = Yeshua (evreieste) imi gasesc refugiul. Nu mi-am pus nadejdea in niste ziduri ci in Cel ce conduce lumea asta, in Cel ce a intemeat Sionul = Ierusalimul, in Cel ce va veni sa ma ia ACASA in Sionul ceresc.


Niciun comentariu: