luni, 30 iulie 2012

Sargon II la Aşdod

Profeţie împotriva Egiptului şi a lui Cuş1 În anul în care conducătorul oştirii (711 B.C.), trimis de împăratul Sargon (II , 722-705 B.C.) al Asiriei, a venit la Aşdod, l-a asediat şi l-a cucerit, 2 DOMNUL i-a vorbit lui Isaia, fiul lui Amoţ, astfel:

„Du-te, dă-ţi jos sacul de pe tine şi scoate-ţi sandalele din picioare!“ 

El a făcut întocmai, umblând gol şi desculţ.
3 DOMNUL a zis: „Aşa cum robul Meu Isaia a umblat gol şi desculţ timp de trei ani, ca un semn şi ca o prevestire împotriva Egiptului şi a lui Cuş (regiunea Nilului superior, Etiopia si teritoriile invecinate), 4 tot aşa împăratul Asiriei îi va duce pe egipteni în captivitate, iar pe cuşiţi în exil, atât pe tineri, cât şi pe bătrâni, goi şi desculţi, cu dosul descoperit, spre ruşinea Egiptului.

5 Cei ce şi-au pus nădejdea în Cuş şi s-au mândrit cu Egiptul vor fi înspăimântaţi şi ruşinaţi. 

6 În ziua aceea locuitorii de pe ţărmul acesta vor zice: «Iată ce li s-a întâmplat celor în care ne-am pus nădejdea şi la care am fugit după ajutor şi izbăvire dinaintea împăratului Asiriei! 

Oare cine ne va mai izbăvi acum?»“ Isaia 20
Capitolul acesta a fost destul de comentat si negat, multa vreme crezandu-se ca a fost schimbat ca sa dea un farmec aparte cartii Isaia. Numai ca descoperirile ultimilot ani au adus la iveala ruinele palatului lui Sargon II descoperite de Institutul Oriental si acolo s-a gasit o inscriptie a regelui regelui Sargon II verificandu-se astfel veridicitatea celor scrise de Isaia in cartea sa. "Azuri, rege al Asdodului,  a planuit in inima sa sa nu plateasca tribut. In mania mea am marsaluit impotriva Asdodului cu garzile de corp obisnuite. Am cucerit Asdod, si Gat. Le-am luat bogatiile si oamenii. Am stabilit in ele oameni de pe pamanturile din est. Am luat tribut din Filistia, Iuda, Edom si Moab." (Isaiah, volume I by Paul T. Butler, pg. 280-281)

E a doua oara cand Isaia este provocat sa fie un semn pentru evrei, pentru a ii provoca sa nu uite de Dumenzeul lor, de a le intoarce atentia catre El. Acum trebuie sa umble imbracat sumar si descult. In nici un caz gol "pusca". Dumnezeu nu apeleaza la moravurile usoare pentru a isi pune in aplicare sau pentru a arata ceva poporului Sau. Ca si profet, Isaia trebuia sa poarte o tunica specifica. Acum insa este rugat sa umble fara ea. Probabil umbla numai in tunica sau cum ar fi in zilele noastre numai in chiloti si cu un tricou mai larg si lung.

Trei ani de zile, Isaia va fi vazut umbland in acest fel ca sa arate poporului in cine sa isi puna increderea evreii. Chiar daca cumva erau urmatorii pe lista asirienilor de a fi cuceriti, chiar daca logica si politica cerea sa faca aliante cu Egyptul, chiar daca aparent Egyptul s-a aratat dispus sa ii ajute ... in ciuda a toate ei trebuiau sa isi puna nadejdea, increderea in Dumnezeul lor si nu in oameni.

Vor simti pe propria piele ca Egyptul nu i-a ajutat absolut deloc.

In cine imi pun increderea?
Vreau aliante, scheme politice, caut ajutor la oameni sau ma incred in Dumenzeul Lui Avraam, Isaac si Iacov?
Cred ca doar in Christos am salvarea, mantuirea, sprijinul sau ma bazez pe promisiuni desarte sau basme faurite aurit?

Niciun comentariu: