marți, 21 septembrie 2010

de vorba cu fariseii

Trebuie să recunosc că fariseii nu îmi sunt dragi deloc. În contextul nostru, se foloseşte acest atribut pentru făţarnici, egoişti, ipocriţi, vicleni, şireţi sau şmechereri, mincinoşi şi pentru cei cu doua feţe. Însă această pătură socială, destul de mare pe acea vreme, provenea din şcolile iudeice cu o stricteţe vestită. Erau educaţi pentru stricteţe şi respectare a traditiilor, a legii, a unitatii natiunii. Erau doua paturi de farisei, unii mai ingaduitori "sa traiasca si ei" si altii care nu acceptau nici o idee straina ce ar fi contravenit legii, traditiei - din punctul lor de vedere. Luptau pentru mentinerea identitatii nationale si erau educati sa o faca cu zel.
Apare Isus care spune ca venit sa implineasca Legea si ii socheaza teribil pe invatatii vremii. Mai mult de atat, vindeca in ziua de Sabat - asta inseamna ca Isus a muncit in ziua de Sabat si ... era pacat. Ucenicii Lui Isus nu au respectat meticuloasa traditie de spalare a mainilor inainte de masa - pacat pentru ucenici si mare pacat pentru Isus - din punctul lor de vedere. Numai ca strictetea cu care interpretau totul era pentru altii valabila iar ei isi traiau viata conform traditiei numai in public ca sa ii vada lumea.
Desi nu aveau functii politice sau religioase erau un fel de politie a traditiei si legii. Erau oamenii de care te temeai oricand si, daca erai prins pacatuind impotriva traditiei .... iti stiai clar condamnarea.
Pentru ei, mantuirea era clara. Indeplineai legea, tineai cu strictetea strictetii legea si traditia, faceai fapte bune, cat se poate de multe si erai mantuit. Isus vine si vorbeste despre o altfel de mantuire ce vine prin har (cadou, dar), dragoste si iertare.
Asta inseamna din punctul lor de vedere o idee ce ar fi destabilizat identitatea lor, traditia si ei erau aparatorii traditiei, a legii .... Ii inebunea Isus cu ideile Lui despre dragoste, iertare, har, prin faptul ca spunea ca Il cunoaste pe Dumnezeu Tatal si ii spunea Ava.
Isus ataca simbolurile nationale, ataca ideile lor, ii ataca pe ei, ... avea simpatizanti ... Traditia era amenintata. legea asa cum spune Isus e indeplinita ... Ce se intampla cu ei? Se va narui visul lor despre Imparatia Lui Dumnezeu unde vor vedete, cu zelul lor pentru identitate dus la extremism?
Mantuire prin har, prin dragoste, iertare sau prin fapte bune, respectare a legii si a traditiei?
Am gasit un clip din Fiddler on the roof (Scripcarul de pe acoperis) in care Tevyer (Topol) vorbeste si canta despre traditie si semnificatia si importanta ei.

9 comentarii:

Otniel spunea...

cred ca ei nu prea aveau dorinta sa fie mantuiti...traditiile si legea era pentru ei un mod de viata si atat...il `impacau` pe Dumnezeu respectand ce spunea ei atat..viata se termina la groapa..la fel cum se termina si legea.. dar, oricum filmul e superb!!

elena marin-alexe spunea...

dar oare cui is dragi?
Ma gandesc la fariseismul adaptat zilelor noastre.

cella spunea...

Oti,
o vreme stiam si cantecele din film ... cred ca ar trebui sa il revad tot ;))

cella spunea...

Elena,
m-am gandit si la fariseismul nostru modern, adaptat, stilat, parfumat si pudrat ;)) - dedesubt sunt tot morminte varuite :D

Otniel spunea...

aceeasi idee mi-a venit...

cella spunea...

pai cand vii "acasa" poate facem o movie-party ;))

Otniel spunea...

of course...:P cu inghetata sau doar apa?

cella spunea...

S-a ridicat interdictia pentru inghetata asa ca ... cea mai buna va fi =))

Otniel spunea...

good then..so,ne prefacem..sau ne post-facem?