miercuri, 29 septembrie 2010

in vizita la Marele Preot

In pelerinajul meu imaginar prin Palestina, m-am oprit si la Marele Preot care m-a primit destul de amabil ... desi ma asteptam sa ma dea afara. Prin vene imi curge sange insa nu stiu cat din el are esenta de evreu sau nu ... daca am sau nu ...
Se astepta la intrebarile mele si apoi nu eram prima curioasa ce voia sa afle despre acele zile fierbinti. Se incrunta ca sa isi aduna ideile si cu o voce domoala incepe: "Cella tu nu poti intelege deplin contextul, acum iti e usor sa ma judeci ... Oricat ai vrea sa porti papucii mei nu ii poti incalta ca si mine."
"Da, recunosc. Identitatea nationala din punct de vedere istoric, religios si politic nu imi spune mie nimic. Apoi am crescut fiind oarecum indemnata la toleranta si indiferenta in fata diverselor miscari, curente si cand apar oameni ce spun ceva, sa ii las sa isi spuna opinia, sa se manifeste ... e dreptul lor de a fi liberi sa se exprime."
"Vezi tu, Isus afirma ca e Cuvantul, adica Tora. Evreu fiind si studiind Tora stiai ca te afli in prezenta Lui Dumnezeu. Vine El si spune ca El e Tora intrupata, ca El o implineste, ca e mai mare ca ea .... sunt chestiuni de neimaginat in iudaism."
"Incerc sa inteleg ce spuneti ... desi mi-i greu pentru ca daca ai trai in 2010 ai zice ca noi suntem cam dusi cu pluta."
"Apoi, Templul era locuinta Lui Dumnezeu. Acolo te inchinai, acolo te intalneai cu Dumnezeu, acolo Dumnezeu se revela, iti vorbea ... si El vine si spune ca e mai mare decat Templul, ca El e Templu. Afirma ca adica El e pe acelasi loc cu Dumnezeu? Mai afirma ca El va sta pe scaunul de domnie al Lui Dumnezeu ... afirmatii pe care voi le-ati cataloga nebunesti si i-ati da dreptul sa o faca ... insa nu si la noi.
Tu nu actionezi ca si cum ai fi fiica lui Andrei si Rodica Profiri, nu ai dubii ca esti a lor ci actionezi ca si fiica a lor, in numele lor, da? Ei, Isus facea la fel. Spunea ca El e Fiul Lui Dumnezeu si diferenta e ca tu esti om si ai tai sunt si au fost oameni insa aici e vorba despre Dumnezeu.
El afirma ca e Tora intrupata, ca o implineste, ca e mai mare ca Templul ..."
"Ce anume v-a determinat sa va rupeti haina in timpul procesului daca aceste afirmatii luate separat nu sunt blasfemii?"
"Dar luate impreuna una dupa alta ... au alta conotatie ..."
Inteleg mai multe de aici, a fost folosita cu viclenie aceasta insiruire de afirmatii facute de Isus in timpul procesului si din ceea ce era subiect strict religios a devenit subiect politic si a dus la implinirea menirii lui Isus pe pamant.
Dialogul asta e numai in imaginatia mea insa .... citeam dimineata in Faptele Apostolilor ca Pavel era inchis si urmeaza o intalnire cu Marele Preot ... Pavel stia cine e Marele Preot si acesta stia cine e Pavel ... erau cunostinte vechi. Ce sentimente oare avea Marele Preot cand vine la intalnirea cu Pavel, oare nimic din tot ce s-a intamplat nu a pus semne de intrebare pentru el?
Oare simbolurile nationale erau mai importante decat orice? Din nou ma izbesc de sentimentul integritatii nationale, a simbolurilor nationale ce la noi ... nu sunt atat de impregnate.

imagine preluata pe de pe http://www.flickr.com/

4 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Cea mai puternică dovadă în favoarea autorităţii Bibliei este faptul că Isus a folosit Scriptura ca fiind "curtea supremă de apel" a oricărei chestiuni aflate în dispută. Când se adresa fariseilor cu privire la înalta lor consideraţie a tradiţiei, El a proclamat: "Şi aşa aţi desfiinţat Cuvântul lui Dumnezeu prin datina/tradiţia voastră..." (Marcu 7:13).

elena marin-alexe spunea...

M-a prins si pe mine vizita pe care ai facut-o la Marele Preot.Pavel stia cine este Marele Preot si Marele Preot stia cine este Pavel. El Marele Preot stie cine sunt eu, dar oare eu stiu cine este EL?

cella spunea...

Vyky,
asta e un alt lucru care ii inebunea pe farisei;)

cella spunea...

Elena,
te provoc sa Il intrebi mai multe si ... aventura va fi maaaare;)