vineri, 30 noiembrie 2012

apostolul Andrei

Azi, in Romania, se sarbatoreste ziua Sfantului Andrei. M-a impresionat foarte mult relatarea lui Ioan despre el. Aparuse pe scena lumii Ioan Botezatorul. Dupa 400 de ani de tacere apare un profet. Avea imbracaminte de profet, regim alimentar strict, infatisarea nu era una a unui iudeu de rand. Incepe sa strige in pustie despre pocainta si oamenii ies din cetate si merg la el sa il asculte. Multimile realizeaza repede ca e profet, ca e un om al Domului. Pocainta trebuia sa fie nu numai interioara ci sa aibe si o marturie publica despre asta. Ioan incepe sa boteze, botezul pocaintei - cu apa.

Intrebat de catre farisei cine este, Ioan le raspunde cu un verset din Isaia 40:3 "Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: „Neteziţi calea Domnului!“, aşa cum a spus profetul Isaia". Apoi indreapta atentia spre Cel care vine dupa el. Ioan 1:29 „Iată Mielul lui Dumnezeu, Care îndepărtează păcatul lumii!
30 El este Cel despre Care spuneam: «După mine vine un om Care este înaintea mea, pentru că era înainte de mine. 31 Nici eu nu-L cunoşteam, dar tocmai pentru aceasta am venit să botez cu apă, ca El să fie făcut cunoscut Israelului.»“

32 Ioan a depus următoarea mărturie:
„L-am văzut pe Duhul coborând din cer ca un porumbel şi rămânând peste El. 33 Nici eu nu-L cunoşteam, dar Cel Ce m-a trimis să botez cu apă mi-a zis: «Cel peste Care vei vedea Duhul coborând şi rămânând, Acela este Cel Care botează cu Duhul Sfânt!»
34 Iar eu am văzut şi am depus mărturie că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.“

Andrei era unul din ucenicii lui Ioan Botezatorul si cand aude cuvintele lui Ioan despre Cel ce va veni, Cel trimis de sus, Fiul Lui Dumnezeu, Mielul Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii, pleaca dupa Isus impreuna cu un alt ucenic - posibil Ioan. Il intreaba pe Isus unde locuieste. Sunt invitati sa mearga sa vada si raman la El. Ceea ce aflasera de la Ioan Botezatorul se confirma. Il gasisera pe Mesia.

Andrei nu s-a inteles cu Ioan sa ramana secret ceea ce ei aflasera. Vestea asta trebuia impartasita si primul la care se duce este Petru - fratele lui. Acesti doi frati erau pescari evrei. Isi lasa barcile, plasele de pescuit si vin sa  Il urmeze pe Isus. Andrei era un om ce stia Scripturile - adica Vechiul Testament. Nu le stia ca un preot sau ca unul din Sanhedrim insa orice evreu era scolit, stia sa scrie, sa citeasca ... nu numai ebraica ci si aramaica - limba comerciala a acelei vremi.

Istoria ne spune despre el ca a fost apostolul ce a ajuns in Tracia noastra. Stau si ma intreb: cum a reusit el sa se inteleaga cu tracii nostri? Vorbeau ei aramaica sau ebraica? Vorbea Andrei traca? Avea translator? Ma gandesc insa si la un alt verset din Iosua in care Domnul spune poporului ca daca nu asculta, il va imprastia pana la capatul lumii. Ei nu au ascultat, a venit robia si efectiv s-au imprastiat peste tot. Oare nu cumva a ajuns la evrei ca si el? Cum se face ca oamenii Il ascultau si deveneau crestini? Cum se face ca isi lasau idolii si dumnezeii pagani si primeau Evanghelia spusa de Andrei?

Andrei a fost un om ... care a vrut sa stie, sa cunoasca, un om de o sensibilitate aparte, dornic sa spuna de bucuria inimii lui, de focul ce ardea in el. Nu si-a arogat niciodata dreptul de primul ucenic, nu a crezut ca L-a apucat pe Dumnezeu de un picior, are drepturi si i se cuvine lauda si inchinare.

Un om dedicat Domnului.
Un om ce L-a gasit pe Mesia, s-a lasat gasit de Mesia, i-a iesit in intampinare si si-a lasat viata transformata de Mesia, si-a gasit implinirea in El.

Am incercat sa gasesc ceva "fotografii" cu/despre el insa toate sunt triste. Andrei nu a fost un om trist ci unul implinit.
Si un om implinit nu este trist, cu fata lunga ... 

4 comentarii:

Livius spunea...

A fost bun Domnul cu noi ca a directionat ucenicii sa o ia spre Europa, ca daca o luau spre Asia, astazi europenii erau cautati de mesagerii asiatici ca sa-i converteasca. Mai bine asa !

cella spunea...

OOOh! Si eu sunt fericita ca a fost asa!

Abia astept sa ma intalnesc cu Andrei ;). Am ceva intrebari pentru el;))

Livius spunea...

Nu mai spune! Si oare ce ai vrea sa-l intrebi? As vrea sa te asigur ca limitarile de acum, cu necunoscutele lor vor dispare ca ceata, fara sa afli unde. Nu cred ca in dimensiunile de "dincolo" isi mai gasesc locul necunoscutele de aici.
Cand vei ajunge ACOLO vei uita si de unde ai venit, atat de mare va fi stralucirea intalnita. Spune Scriptura " ce vom fi nu s-a aratat inca, dar cand IL vom intalni vom fi ca EL, pentru ca il vom vedea fata la fata. (1 Ioan 3:2) Doreste-ti sa ajungi acolo, si atat este destul.

cella spunea...

Din toata inima vreau sa ajung acolo!

Pana una alta invat!