luni, 19 noiembrie 2012

vine vremea bucuriei

"27 Priviţi! 
Numele DOMNULUI vine de departe; vine arzând de mânie şi înconjurat de un nor gros de fum. 
Buzele Sale sunt pline de indignare, iar limba Sa este ca un foc mistuitor.
28 Suflarea Lui este ca un potop de apă ce ajunge până la gât. 

Vine să cearnă neamurile prin sita nimicirii şi să pună o zăbală în fălcile popoarelor, care să-i ducă în rătăcire. 

29 Veţi cânta ca în noaptea unei sărbători sfinte. 
Vi se va bucura inima ca şi când aţi merge, în sunetul flautului, la muntele DOMNULUI, la Stânca lui Israel.

30 DOMNUL va face să se audă glasul Său măreţ şi să fie văzut braţul Său gata să lovească, într-o mânie aprinsă şi cu flacără de foc mistuitor, cu rupere de nori, furtună şi grindină. 

31 Căci la glasul DOMNULUI, Asiria va tremura. 
El o va lovi cu toiagul Său; 32 la fiecare lovitură cu nuiaua pedepsei, pe care DOMNUL o va îndrepta asupra ei, se va auzi sunetul tamburinelor şi al lirelor. 
Cu loviturile braţului Său, El se va război cu ea.
33 Căci Tofetul e de mult timp pregătit, e gata chiar şi pentru împărat. 
Groapa lui e săpată adânc şi larg, având foc şi lemn din belşug. 
Suflarea DOMNULUI, ca un şuvoi de pucioasă, îl aprinde." Isaia 30:27-33

Iuda era inca pe pamantul sau. Asiria era la poarta. Capii din Iuda voiau pace cu Asiria si cautau ajutor in Egypt. Domnul ii cheama la pocainta, restaurare si acum ... la bucurie. Mesajele profetice ale lui Isaia imi arata ca judecata Domnului este insotita de muzica. Pasajul asta ma provoaca sa ma uit in alte doua texte, unul din Vechiul Testament si unul din Noul Testament. Primul e in Exod, la noaptea Pastelui, eliberarii poporului evreu si mortii intailor nascuti dintre egipteni iar al doilea e tot de la Paste cand Isus era impreuna cu ucenicii. 

La primul Paste, cand ingerul mortii se plimba prin Egipt, Israel isi scria si intona un imn al salvarii sub protectia sangelui mielului. Poporul Israel celebra Pastele - era in sarbatoare in timp ce egiptenii isi jeleau copiii. La al doilea Paste, Isus si ucenicii cantau psalmii 113-118 - "The Egyptean Hallel".

Vine Domnul sa aduca bucurie poporul Sau. Popor ce a trecut prin procesul de pocainta si restaurare si care acum intra in bucurie. In timp ce ei se bucura si canta, Domnul va judeca pe cei ce nu au crezut in El, pe cei ce fatis au ales altceva, pe cei care i-au fost dusmani. 

Poporul din Iuda alesese sa aibe aceleasi ritualuri ca vecinii lor, asa se implineste proorocia facuta de Iosua inainte de a trece Iodanul. Ajunsesera sa isi inchine primii nascuti lui Molech - adica sa ii arda ca jetfa. Despre asta citesc in 2 Regi 23 "10 Regele a pângărit, de asemenea, Tofetul, care este în Valea Hinomiţilor, pentru ca nimeni să nu-şi mai treacă fiul sau fiica prin foc pentru Moleh. " si in Ieremia 7 "31 Au zidit locuri înalte la Tofet, în valea Ben-Hinom, ca să-şi ardă în foc fiii şi fiicele, lucru pe care nu l-am poruncit şi care nici nu mi-a trecut prin minte." 

Isaia insa anunta ca de data asta insa pe Tofet vor fi arsi dusmanii Domnului, de la mic la mare.

Noul Testament mi-L prezinta pe Dumnezeu aproape, Isus paraseste cerul si vine aproape de oameni, aducand cu El mantuirea prin jerfta Sa. Iau uneori lucrurile in usor pentru ca tin cont de Umanitatea Lui Isus si uit de Divinitatea Lui. Isus este Dumnezeu si Om. Isaia insa ma provoaca in pasajul de aici sa Il vad pe Dumnezeu cu alti ochi, sa imi revizuiesc atitudinea fata de Dumnezeu. Descrierea venirii Lui e frumoasa pentru cei ce cred in El insa pentru ceilalti e putin spus infricosatoare.
Hinnom Valley, Jerusalem http://www.flickr.com/photos/johnsylee/3574694138/sizes/l/ 

Niciun comentariu: