miercuri, 28 noiembrie 2012

provocare la schimbare

"9 Femei fără grijă, sculaţi-vă şi ascultaţi glasul meu! 
Fiice încrezătoare, luaţi aminte la vorbirea mea! 

10 Într-un an şi câteva zile vă veţi înfiora, încrezătoarelor! Căci via nu va mai fi culeasă, nici secerişul nu va mai veni. 

11 Tremuraţi, femei pline de linişte! 
Înfioraţi-vă, fiice încrezătoare! 
Dezbrăcaţi-vă! 
Aruncaţi-vă hainele şi încingeţi-vă coapsele cu haine de jale!
12 Bateţi-vă în piept şi plângeţi pentru câmpurile frumoase, pentru viţa plină de rod 13 şi pentru pământul poporului meu pe care cresc acum spini şi mărăcini! 
Plângeţi pentru toate casele de petrecere şi pentru această cetate plină de veselie! 

14 Căci palatul va fi abandonat, 
cetatea zgomotoasă va fi părăsită, 
citadela şi turnul de veghe vor deveni vizuini pe vecie, o bucurie pentru măgarii sălbatici şi o păşune pentru turme,
15 până va fi turnat peste noi Duhul de sus 
şi pustia va deveni o grădină, iar grădina va fi privită ca o pădure.

16 Atunci judecata dreaptă va locui în pustie. 
Da, dreptatea va locui în grădina roditoare. 
17 Rodul dreptăţii va fi pacea, iar urmările dreptăţii vor fi liniştea şi încrederea pe vecie.
18 Poporul Meu va trăi într-o locuinţă paşnică, într-un lăcaş sigur, în locuri de odihnă liniştite.
19 Chiar dacă pădurea va cădea sub grindină şi cetatea va fi făcută una cu pământul, 20 fericiţi veţi fi, semănând de-a lungul oricărei ape şi lăsând boul şi măgarul să pască liberi" Isaia 32:9-20

Isaia apeleaza la femei pentru a pune poporul in miscare. Ele sunt create sensibile, pline de compasiune, mult mai dornice sa aiba o legatura cu Dumnezeu decat barbatii, mult mai sensibile la Cuvantul Sau. Femeile de aici nu sunt insa cele mai credincioase de la Templu ci femeile "moderne" pentru care Dumnezeu nu conta prea mult, cele care participau la paradele de moda etalandu-si hainele si bijuteriile, cele care aveau o viata "traita din plin", cele care se credeau stapane pe ele si pe situatie.

Asiria a invadat Israelul in 722 B.C. si Iuda in 704-700 B.C. Israel este dus in robie si in 586 B.C adica abia peste 100 de ani va pleca si Iuda in robie dupa ce Ierusalimul este distrus de Nebucadnetar. Iuda isi incepe restaurarea pamantului dupa 70 de ani de la primul asalt al lui Nebucadnetar asupra Ierusalimului in 606 B.C.

Poporul este chemat la pocainta si Isaia le spune ca intr-un an si cateva zile vor vedea ce acum el le spune ... insa in mijlocul unui tablou devastator si dureros, Domnul face o promisiune prin Isaia. Le spune ca va turna Duhul de sus peste ei. Tabloul acesta nu are in vedere numai latura fizica a pamantului cu tot ce tine de el ci are in vedere si aspectul spiritual al oamenilor din cetate. 

Duhul de sus adica Domnului, sau cum Il stiu din Noul Testament, Duhul Sfant, va schimba oamenii si ii va innoi in duhul lor. Nu e singura profetie care spune ca Domnul va turna Duhul Sfant peste poporul Sau. Mai citesc asta in 
Psalmul 104:30 "Îţi trimiţi Duhul, ele sunt plăsmuite, înnoind astfel faţa pământului."
Ioel 2:28  "După aceea, voi turna Duhul Meu peste orice făptură."
Zaharia 12:10 "Şi voi turna peste casa lui David şi peste locuitorii Ierusalimului un duh de har şi de rugăciune"
Isaia 44:3 "Căci Eu voi turna apă peste pământul însetat şi râuri peste pământul uscat; voi turna Duhul Meu peste sămânţa ta şi binecuvântarea Mea peste urmaşii tăi."
Ezechiel 36:26-27 "Vă voi da o inimă nouă şi voi pune înăuntrul vostru un duh nou. Voi îndepărta inima de piatră din trupul vostru şi vă voi da o inimă de carne. 27 Voi pune Duhul Meu înăuntrul vostru şi vă voi face să urmaţi hotărârile Mele, să păziţi legile Mele şi să le împliniţi. "

Implinirea acestei profetii o gasesc in Noul Testament si o vad in viata mea. Cand m-am lasat gasita de Domnul, El a pus Duhul Sau in mine si de atunci viata e o adevarata aventura plina de schimbari. El este Cel ce transforma, Cel ce ma invata despre Domnul Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov. Duhul de sus imi arata spre Isus si spre Tata. Il am in mine pentru ca Isus a promis ca-L va trimite sa ma invete despre El si despre Tata. Cand vine Duhul de sus dreptatea incepe sa domneasca, impreuna cu ea vine si pacea, linistea, increderea, siguranta. Incepe transformarea fizica si spirituala. 

Procesul acesta de schimbare e anevoios pentru ca depinde si de mine. Domnul nu ma transforma peste noapte. In Eden, i-a dat lui Adam liberul arbitru.  Depinde daca eu las Duhul de sus sa ma transforme sau nu. Uneori ma asez in fund si dau din picioare ca un copil incapatanat ce boceste cu disperare ca nu vrea sa fie schimbat, nu vrea sa fie provocat desi acolo unde este si ce face ii este daunator. 
Jerusalem - Jews News

Niciun comentariu: