miercuri, 7 noiembrie 2012

copiii razvratiti

"1 „Vai de copiii răzvrătiţi, zice DOMNUL, care fac planuri ce nu sunt de la Mine şi alianţe ce nu vin din Duhul Meu, adăugând astfel păcat peste păcat! 2 Ei se duc în Egipt, fără să-Mi ceară sfatul, ca să caute adăpost în ocrotirea lui Faraon şi protecţie la umbra Egiptului! 

3 De aceea ocrotirea lui Faraon va fi pentru voi o ruşine, iar protecţia la umbra Egiptului, o ocară.
4 Pentru că, deşi are prinţi în Ţoan şi trimişii săi au ajuns până la Hanes, 5 fiecare va fi făcut de ruşine de către un popor care nu le este de nici un folos, care nu aduce nici ajutor, nici câştig, ci doar ruşine şi ocară.“ "
Isaia 30:1-5

Asiria era in razboi cu Iuda si Israel. Regatul de Nord, Israel, va fi cucerit iar poporul ... va intra in robie. Ce fac liderii din Iuda? In loc sa Il caute pe Domnul ei alearga la Faraon dupa sfat si protectie. 

Daca stau sa judec logic, pamantesc, uman ... ei nu au actionat gresit. Domnul ne-a creat cu minte si daca tot o avem sa o punem la contributie, nu ne vrea niste legume robotizate. Problema e ca ei nu se sfatuiau cu cine trebuia si nu cautau ajutorul la Cel care il poate da. L-au respins pe Domnul ca Rege al lor si nu aveau nevoie de interventia Lui .... de asta Isaia spune ca adauga pacat dupa pacat.

Egyptul nu i-a ajutat, Domnul i-a lasat sa plece in robie.

Incerc sa ii inteleg ... contextul politic, social, religios i-a ajutat sa alerge la egipteni pentru ajutor. Dar cum de au ajuns aici? Nu erau ei recunoscuti ca poporul Domnului, Il aveau pe Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov ca Dumnezeu al lor? De ce Ii lasa Dumnezeu in robie? Nu putea sa ii scape ca atunci cand au trecut Marea Rosie? Nu putea face o minune? Ce i-a adus aici?

L-au respins pe Dumnezeu si au alergat la idoli.
Unii au ramas "fideli" Domnului numai cu numele, ritualul, traditia ... inima lor era departe de El.
Nu voiau sa asculte de ceea ce spunea Domnul.
Placerile, viciile i-au tarat in betie si alcoolul "i-a ajutat" sa le creasca stima de sine, le-a incetosat mintea.
Necunoscand Cuvantul Domnului, nevrand sa asculte de El, au pierdut capacitatea de a distinge intre bine si rau, sfant si profan ... totul era o zona gri, cetoasa.

Au vrut sa traiasca fara Domnul, sa se descurce pe cont propriu. Isaia ii anuntase ce se va intampla - nu aveau scuze ca nu stiu, nu au auzit. Dar, au ales! Au ales sa traiasca fara Domnul. Si, El nu ii leapada. Le spune ca-s razvratitit, incapatanati, rebeli .... insa nu Ii abandoneaza. 

El a facut un legamant cu poporul Sau si El nu isi abandoneaza legamantul .... desi Israel (Israel si Iuda) o face. 

Ce este sfant? 
Ce este profan?
Ce este bine?
Ce este rau?
Ce spune Domnul despre planurile mele?
Cu cine ma sfatuiesc?
Oamenii la care cer sfatul sunt oameni ai Domnului?
Ce relatie am eu cu Domnul?
Inchinarea mea e ritual ce suna a gol sau traiesc o viata inchinata Domnului?

Niciun comentariu: